Güneş enerjili demiryolu

____________________________________________________________________

Güneş Enerjisi Tüneli denen bir proje, Avrupa’da demiryollarının güneş enerjisinden yeşil enerji üretmek için kullanıldığı şu an için eşsiz bir proje. 15.7€ tutarındaki proje yıllık 2200 MWh enerji üretecekmiş, 4 bin trene yetecek kadar olacağı söyleniyor.

Yüksek verimliliğe sahip her biri 245W güçte 16 bin güneş paneli Belçika, Antwerp’te bir demiryolu tünelinin üzerine kurulmuş. 3.6 kilometrelik tünel aslen ormanlık bir alanda yer alan demiryoluna ormanlık alandan trenleri engelleyecek ağaç ve dal parçaları vs. düşmesin diye yapılmış. Kurulum 50,000 m² alan kaplıyormuş. Üretilen enerji sinyalizasyon sistemleri, istasyonların aydınlatma ve ısıtması ve Belçika demiryollarını kullanan trenlerde kullanılacakmış. Yıllık 2,400 ton kadar CO2 salınımını azaltması bekleniyor.

Güneş enerjili demiryolu

Güneş enerjili demiryolu

Güneş ve rüzgar gibi enerjilerin hala alternatif olarak görüldüğü bir zamanda böyle büyük çaplı projeler masraflı olsalar da umut vericiler. Gerçi sistemin havanın kapalı olduğu dönemlerde oluşacak enerji kaybı da ciddi bir miktarda ama mutlaka bu da göze alınmıştır. O enlemlerdeki bir ülkede bile böyle bir proje yapılabiliyorsa bizde daha da iyilerinin yapılması gerek aslında. Hatta yeni kurulan hızlı tren hatlarımız ile birlikte bu işler yapılmalı. Hem demir yolları açısından, hem de bu enerjinin demir yolu hattının geçtiği bölgelerdeki yerleşimlerde kullanılarak değerlendirilebilmesi açısından. Yerleşim birimlerine yakın konumlarda yapılacak böyle bir çalışma ile yakın köy ve mezra gibi yerlerin tüm tüketiminin buralardan yeşil bir şekilde karşılanabilir hani. Ama bizim ülkede konuşmak marifettir, nasılsa kimse bir adım atıp bir şey yapmaya hevesli değildir.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz