Hakia.com Arama Motoru

____________________________________________________________________

Hakia.com yeni ve diğerlerinden oldukça farklı bir arama motoru. Google ve Yahoo gibi standart arama motorlarında internette sadece belli kelimeler, terimler ve sözcük grupları ile arama yapıyorken Hakia’da ise aramanızı arama motoruna soru sorarak yapabiliyorsunuz. Yani arama kutucuğuna terim vb. yazarak ilgisiz sonuçların çıkmasını beklemek yerine sorunuzu yazıyorsunuz ve sorunuzun cevabını içeren sitelerin listesi size sunuluyor. Zaten sorgu butonunda da diğerlerindeki gibi ARA değil ASK yani sor yazıyor.

Soruya yanıt veren sayfaları bulma, arama motorunun blog sayfasında yazdığına göre “Search for Meaning” yani “Anlam için Arama” denen bir teknikle yapılıyor. Burada gramer kurallarından, sözcüklerin birbirleriyle ilişkilerinden yararlanılıyor. Üstelik bu arama motorunu yaratan mühendisler arasında Türk mühendislerimiz de var. Sorgu algoritmaları Türk mühendislerce geliştirilmiş olsa da şu an düzgün bir Türkçe desteği yok. İngilizce sorgular için ise oldukça ideal. Ayrıca soru sorma dışında diğer arama motorları gibi terimlerle arama yapma fonksiyonu da mevcut. Bu durumda ise Türkçe aramalarda fena sayılmaz denebilir. Ana sayfasında yakında Türkçe arama hizmeti verecek Hakia Türkiye’nin açılacağı aylardan beridir yazıyor fakat bu ne zaman olur ve ne kadar başarılı olur bilinmez. Türkçe’nin İngilizce’den farklı cümle yapısına sahip olması ve sondan ekli bir dil olması gibi problemler yüzünden bu zaman alabilir. Blogda beta olan servisin 2006 sonbaharında tam sürüme geçeceğini yazsa dahala beta durumunda.

Türkiye’den KVK vb. birkaç holdingin destekte bulunacağını açıkladığı serviste arama endeksinde bulunan sitelerin sayısı vb. bilgiler öğrenilemiyor çünkü servis endeksinde bulunan sitelerin ve arama sonuçlarının sayısına değil  “Knowledge Count” yani bilgi sayımına önem veriyor. Bu sorgu sonuçlarında bulunabilecek mantıklı cevaplar barındıran sitelerin miktarını ifade ediyor. Bu Hakia’nın gelişimi boyunca yüzde oranı olarak evolution% şeklinde gösterilmişti. Şu an evriminin 100% ünde olsa da yeni algoritmalar, dil destekleri ve siteler eklendikçe gelişimi sürecek ve olgunlaşacak.

Şu an hava durumu vb. sorgularına mantıklı sonuçlar üretiyor olsa da bu servisin de Türkçe desteğinin olmaması şu an için bir eksiklik. Sitede ayrıca anasayfa üzerinde örnek sorular da bulunuyor. Bunların dışında siz de kendi sorularınızla inceleme yapabilirsiniz. Şu an için soru sorma sisteminde Türkçe desteği iyi olmasa da gelecekte gelişerek çok daha iyi bir duruma geleceğinden ve çoğumuzun favori arama motoru olacağından eminim. Proje merkezinin New York olmasına rağmen geliştiren mühendislerinin Türk olması da biz Türkler açısından gurur verici birşey. Böyle yeni ve farklı bir arama motorunun kullanılarak daha fazla desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca Hakia takımı içindeki müzisyen arkadaşlar Hakia arama motoru içinde “Why did the chicken cross the road?” gibi gelişi güzel aramalar yaparak gelen sonuçlar üzerine müzik yapmışlar. Bunu bir CD haline getirerek Web 2.0 konferansında millete sunmuşlar. Albüm burada. Hakia.com hakkında daha ayrıntılı bilgiyi sitenin blogunda bulabilirsiniz. Ayrıca siteler içinde Hakia.com’da arama sorma yapılabilecek form kodları mevcut. Bunları sayfa kaynak kodlarına ekleyerek sitenizden de Hakia sorgusu yapılabilmesini sağlayabiliyorsunuz. İlk aramanızı buradan yapmaya ne dersiniz:

Enter a question, sentence, phrase, or keywords
 

 

5 Yorum

  • Yazan: çılgın, 27 Ocak 2007 @ 4:36 pm

    güzel site yavrum ama acaba ben kimim

  • Yazan: FeRHaD, 27 Ocak 2007 @ 4:47 pm

    Aliş yeme beni.Sen yorumu yazınca mail adresin, Ip adresin vb. bilgilerin mailime geliyor zaten.Aslında Trakyanın internet altyapısı biraz daha gelişmiş olsa senin şu an bu yazıları Muratlı’dan yazdığını bile göreceğim ama ne yazık ki ancak İstanbul civarından yazdığını görebiliyorum.Siteme mynet’ten girdiğini muratlı ile ilgili bütün linklere tıkladığını falan biliyorum merak etme.
    Olum biraz konularla ilgili yorum yaz lan.

  • Yazan: melihcan, 19 Ekim 2007 @ 9:14 am

    ben im adım melihcan 23 yaşındayım

  • Yazan: mayk mal olma oka, 24 Nisan 2009 @ 9:43 pm

    arkadaşım sen tutmuşun geçen yılınkini vermişsin ben kendi ödevimi bulamadım lütfen daha dikkatli ol bag benimki buydu nasıl bir akvaryum istediklerini(dekorasyon,içindeki balıklar,toplam maliyet,yıllık giderin hesaplanması v.b)gibi belirleyerek maketinin yapılması

  • Yazan: FeRHaD, 24 Nisan 2009 @ 11:57 pm

    Ben geçen yılın hiç birşeyini vermedim. Sanırım sen Google’a birşeyler demek istiyorsun, çünkü sana bu sayfayı sana veren Google. 😀

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz