Hareketli Fotoğraf Çekiminde Problem

____________________________________________________________________

Çoğunuz manüel veya dijital olsun fotoğraf makineleri ile oynamış veya cep telefonlarınızın kamerasıyla birşeyler çekmişsinizdir. Eğer bu tür aletlerle biraz zaman geçirdiyseniz, çeşitli koşullarda tuhaf fotoğraflar ortaya çıkardıklarını bilirsiniz.

Örneğin; fotoğraf makinenizi çok az titreterek ortaya bulanık bir sanat eseri çıkarabilirsiniz. Tabi bunu bazen siz yapamazsınız ancak başkaları çok iyi yapabilir. Örneğin; turistik bir yerdesiniz, dijital makinenizle etrafı görüntülediniz, çok iyi kareler yakaladınız, sıra kendi fotoğraflarınızı çektirip anı ölümsüzleştirmeye geldi. Etraftan birilerine fotoğrafınızı çekip çekemeyeceğini sorarsınız. Tabi iyi niyetli olan herkes buna evet yanıtı verir. Sonra güzelce pozunuzu verir ve fotoğrafınızı çektirirsiniz. Sonra makinenizi elinize alır çeken kişiye güle güle deyip fotoğrafınıza bakarsınız; önceden çektiğiniz fotoğraflar çok ayrıntılı ve netken bu fotoğraf çok bulanıktır. 😀 Fotoğrafı çeken kişinin daha önceden hiç dijital bir makine kullanmadığını düşünür ve başka birinden bunu istersiniz.

Bu bulanıklığın nedeni genellikle dijital makinenin düğmesine basıldıktan sonra çekme işleminin tamamlanmasının biraz zaman almasıdır. Fotoğraf makinesinin sensörlerine resmi yeterli aydınlıkta oluşturabilecek kadar ışık düşene kadar veya sizin ayarladığınız sre dolana kadar fotoğraf makineniz bir video kamera gibi davranarak her tür ışık bilgisini kaydeder. Dijital makine kullanmayan kişiler bunu pek bilmediklerinden fotoğrafın düğmeye basıldığı anda oluşturulduğunu sanırlar. Bu sebeple düğmeye bastıkları gibi makineyi sallar veya başka bir yöne döndürürler, tabi bu sırada fotoğrafınız bir meze olmuştur. Eskişehir’de tren istasyonunda arkadaşla bir fotoğrafımızı çektirecektik, fotoğrafımızı çekmesini rica ettiğimiz “kıro” düğmeye bastı ve makineyi sol tarafa doğru çevirdi, sonuç fotoğraf biizm değil, yan oturakta oturanların fotoğrafıydı. 😀

Bu tür problemler hızlı hareket eden görüntüler yakalamaya çalışırken de ortaya çıkıyor. Aşağıdakilerden biri de bunun örneği. Fotoğrafı Tekirdağ’da çekmiştim, rastgele amaçsız bir şeydi ama yoldan geçen arabalar da kareye dahil olunca fotoğraf ilginç bir hal aldı. Önümden geçen araba ivmeli bir şekilde hızlanıyormuş gibi bir hal aldı. 😀

Toshiba G500 Portêgê Fotoğraf

Toshiba G500 Portêgê Fotoğraf

Fotoğrafı Toshibe G500 Portêgê akıllı telefon ile çektim. Bu aletin kamerasında fotoğrafın çekim hızı ile ilgili bir ayarlama yapılamıyor ve standart ayarı da bu tür görüntülerin oluşmasına izin verecek kadar uzun. Haliyle de bu tür fotoğraflarda problemler ortaya çıkabiliyor. Dikkat ederseniz uzaklık nedeniyle karşıdaki otobüs yakındaki otomobil kadar eğik değil.

Daha geniş ayarlama olanakları sunan aletlerde Exposure Time değerini azaltarak karenin daha kısa sürede oluşturulmasını sağlayabilirsiniz ama fazla azaltırsanız da yeterli ışık olmadığı durumlarda fotoğrafınız karanlık çıkabilir.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz