Her İnternet gezgini için Firebug JavaScript kodu

____________________________________________________________________

Firebug Firefox’ta bulunan çok amaçlı bir geliştirici eklentisi. Firegug ile bulunulan sayfanın yapısı, CSS ve DOM bilgilerini kolayca alma vs. farklı şeyler yapılabiliyor. Firebug üzerine Opera diğer İnternet gezgini geliştiricileri vs. de kendi geliştirici araçlarını geliştirmeye başladılar. Yine de bu tür geliştirici araçlarının olmadığı programlar için bir Firebug JavaScript kodu var. Bu kod ile istediğiniz sayfada Firebug’a benzer özelliklerle bir yapay araç çubuğunu kullanabilirsiniz.

Normalde bu kod sayfanın başlık kısmına JavaScript dosyası çağrısı olarak eklenmesi gereken bir kod. Bu kod da Use Firebug in any browser yazısına göre şu:


<script type='text/javascript' src='http://getfirebug.com/releases/lite/1.2/firebug-lite-compressed.js'></script>

Bu kodu eklediğiniz her sayfada Firebug’ın bazı özelliklerini kullanabilirsiniz. Ancak şu da var ki sahibi olmadığınız sayfalarda bunu kullanmak biraz zahmetli. Sayfayı bilgisayarınıza kaydedip kodu ekleyerek kullanmalısınız ki her durumda işe yaramayabilir.

Bunun için de aklıma birşey geldi, denedim ve başarılı ancak her durumda işe yararmı bilmem. Opera ve sanırım ondan sonra diğer İnternet gezgini geliştiricileri de UserJS (Kullanıcı JavaScript’i) özelliğini destekler oldu. Bu özellik bilgisayarınızda belirttiğiniz konumdaki JavaScript dosyalarının Opera veya destekleyen başka bir programda bir sayfa açıldığında onunla birlikte işlenerek o sayfaya ek özellikler katılabilmesini sağlıyor.

Firebug JavaScript çalışan örneği

Firebug JavaScript çalışan örneği

Yukarıdaki kodda bahsedilen adrese gidip açılan JavaScript kodları dolu sayfayı UserJS klasörüme kaydettim. Daha sonraki denemelerimde kodun gerçekten çalıştığını gördüm. Opera’nın kendi geliştirici aracı kadar iyi olmasa da ara sıra kullanılabilecek birşey. En azından UserJS benzeri özelliğe sahip diğer gezginlerde kullanılabilir.

Kod ile ilgili sorun: Kodu UserJS klasörüne eklediğimiz için kod her yeni sayfa açılışında çalıştırılıyor ve araç çubuğu her sayfaya yerleşiyor. Ancak WordPress’te yazı yazma sayfasında metnimize bir bağlantı eklemek istediğimizde açılan küçük kutucuklara da eklendiği için ortalığı karıştırıyor. 🙂 Bundan başka Google reklamları falan da coşabiliyor. 🙂 Bunun gibi farklı problemlerle karşılaşmak mümkün. Tabi bu araç her sitede her an kullanmak isteyeceğimiz birşey olmadığından kodu sadece kullanacağımız zaman kullanıcı JavaScript’i klasörüne koymamız en iyisi.  Bir de kodun Script sekmesi güvenlik sebebiyle her zaman çalışmayabiliyor, bu durumda sadece bir güvenlik uyarısı oluyor. Ayrıca DOM sekmesi de biraz yavaş, tabi bunun nedeni araç çubuğunun bir JavaScript olması, biraz yavaşlık bunun için normal yani. Bunlar dışında hatalı gösterdiği bilgiler falan varmı bilmiyorum ama az çok iş görecek birşey sonuçta. 🙂

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz