İngilizce >> İngilizce Cep Telefonu Sözlüğümüz

____________________________________________________________________

Bir İngilizce kullanıcısının her zaman yanında bir ansiklopedik sözlük taşıması mümkün olmuyor. Bu durumda aklımıza alternatif olarak kendi uygulamam CepIngilizce gibi cep telefonu, PDA vb. araçlarda çalışan uygulamalar geliyor. Tabii kendi uygulamamdan söyleyebilirim ki bunlar da ansiklopedik İngilizce sözlükler kadar başarılı değil. Diğer bazı sözlüklerde aradığınız sözcüğün anlamını bulsanızda sadece yaygın kullanımlarından birkaçı var oluyor. Yani çoğu akademik kullanım için yetersizler. İşte burada da İngilizce cep sözlük uygulamaları yardımımıza koşuyor. Bu uygulamalar aradığımız sözcüğün Türkçe karşılığını vermek yerine İngilizce’deki anlamını açıklıyor.

  

Bu sözlüklerden en iyilerinden biri açıkkaynak olarak geliştirilen Cornucopia Aurora. Cornucopia Aurora veritabanı olarak Princeton Üniversitesi dil bilimcileri tarafından geliştirilen WordNet sözlüğünü kullanıyor ve bu sözlük GPL lisanslı çok gelişmiş bir sözlük. Boyutu yaklaşık 3.09 Mb olan uygulama boyut nedeniyle problem çıkarmayan Java MIDP 1.0 desteği olan tüm cep telefonu ve PDA gibi mobil aygıtlarda çalışıyor.

Buradan indirebilirsiniz:

İndir “Cornucopia Aurora”

Cornucopia_2_0_1.zip – 688 defa indirildi – 3,09 MB

Uygulamayı Siemens C(ommodore) 65 üzerinde kullanıyorum. Rastladığım tek problem sonuçların metin alanı içerisinde gösterilmesi nedeniyle bazı sorgularda metin alanının başının görünmeden sonuna atlanması. Kendi derlediğim sürümde metin alanı kullkanmak yerine sözcüü doğrudan ekrana basıyorum böylece bu problem olmuyor. Tabi geliştiriciler sanırım bazı gelişmiş cihazlardaki metin editörlerini düşünerek metin alanı kullanmışlar.

İyi günlerde kullanmanız dileğiyle.

6 Yorum

  • Yazan: Yalçın Can, 1 Aralık 2007 @ 12:09 pm

    Bence güzel bir uygulama ama pratik ingilizce kelimeleri kullanacak şekilde veritabanını küçültürsen düşük özellikli telefonlar da bu uygulamayı yükleyebilir. Çalışmalarında başarılar.

  • Yazan: FeRHaD, 1 Aralık 2007 @ 2:49 pm

    Evet ama asıl özelliği zaten kapsamlı bir sözlük olması. Onun için de 3 megabayt bir alan kaplaması çok ta çok kötü bir şey değil aslında, olacak o kadar.

  • Yazan: mustafa, 14 Mart 2008 @ 2:59 am

    walla bilkent te hocam bile kabul etti süper 😀

  • Yazan: FeRHaD, 14 Mart 2008 @ 7:30 pm

    Hadi ya, gerçekten de iyiymiş demekki. Uzun zamandır kullanıyordum, neredeyse bulamadığım bir kelime olmadı hiç.

  • Yazan: Yağmur, 2 Aralık 2009 @ 8:56 pm

    Teşekkür ederim… Ben anadolu lisesinde öğrenciyim haftada 10 saat İngilizce dersimiz var, lazım oluyor, çok işime yarayacak sağolun… =)

  • Yazan: FeRHaD, 4 Aralık 2009 @ 12:04 am

    Birşey değil Yağmur, derslerinde başarılar.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz