Jamendo ile bedava ve yasal müzik

____________________________________________________________________

Uzun süredir yazmayı düşünüyordum ama bir türlü başlayamıyordum, taslağa almak da istemiyordum çünkü bir daha taslaktan çıkmıyor. Jamendo yasal ve ücretsiz (! ikisi bir arada) müzik dinleyebileceğiniz ve indirebileceğiniz devasa bir çevrimiçi müzik arşivi.

Jamendo ile birçok farklı tarzda istediğiniz kadar parçayı indirip istediğiniz kadar dinleyebiliyorsunuz. Şarkıların ücretsiz ve yasal olmasının sırrı Creative Commons lisansı altında olmaları. Bu şekilde istediğinizi indirebiliyorsunuz. Ancak şarkıyı ticari bir projenizde vs. kullanmaya kalktığınızda bunun için Jamendo’ya ücret ödemeniz gerekebiliyor, bu parçanın ya da albümün sahibine bağlı.

Jamendo ile sadece indirmekten başka, istediğiniz parçaları sitenize de koyabilir, şarkı listeleri oluşturabilir, bu şarkıları indirebilir, ayrıca üye olarak forumundan da yararlanabilirsiniz.

Sistem tamamen ücretsiz ama beğendiğiniz sanatçılara para ödemek isterseniz sizi tutmuyorlar da. 🙂 En az 5 Avro olarak istediğiniz sanatçıya bağış yapabilirsiniz.

Şarkıların kalitesi genelde 128 Kbps MP3 biçiminden yüksek olur, çoğunlukla 192 < ... . Tek indirme seçeneği MP3 değil tabi, torrent olarak indirirseniz OGG biçiminde de indirme imkanınız var. Yüklenen dosyaların tam olarak nasıl bir işlemden geçtiklerini bilmiyorum ama OGG Vorbis aynı bit oranında MP3 biçiminden daha kaliteli ses verir. Tabi yüklenen dosya zaten MP3 ise bu durumda ikisinin de kalitesi aynı hatta dönüştürme işleminden geçtiği için OGG biçimi daha kalitesiz olacaktır. Bir de her albümün torrent dosyasında fazla besleyici de olmuyor yani çok yavaş inebiliyor ama aceleniz yoksa torrent tavsiye ederim, beleş albüm buluyoruz zaten hiç değilse adamlara bant genişliğinden tasarruf yaptıralım.Bu arada şimdiden söyleyeyim öyle İbrahim Tatlıses, 50 Cent falan bulamazsınız, bunun için girmeyin bile siteye. 🙂 Ancak biraz arama ile daha iyilerini bulabilmeniz imkansız değil, sadece yeterince tanınmamış sanatçılar olacaktır. Tanınmamış ama çoğu ticari albümden kat kat daha iyi albüm ve sanatçı bulabilirsiniz yani. Tarz olarak da rock, metal, elektronik vs. herşey bulabilirsiniz. Aslında yabancı Jazz ustalarının bazı albümlerinden derlemeler var ama yerli ünlülerimizden birşey yok.Benim burada favorilerim elektronik müziğin ustası OGG Vorbis ve elektronik ve caz karışımı parçaları ile Revolution Void‘dir. Aşağıdaki OGG Vorbis’in MOTIV albümü, özellikle Ouvrez grand vos oreilles şarkısının son kısmında kopmuşumdur (Aşağıdaki çalıcıda ileri butonuna iki kere tıklarsanız geleceğiniz şarkı). Albümü indirirseniz ses kalitesi MP3 biçiminde 160 – 192 Kbps arası. Ayrıca Fiti Sound gibi ilginç yerli yapımlar da bulabilirsiniz. OGG Vorbis gibi elektronik müzik sevmeyenler için tonla rock, jazz vs. de var merak etmeyin.

  

Bu arada isim müzik terimlerinden anlayan varsa Jam + Crescendo birleşimiymiş, anlayan bunu söylemeden de anlıyorya. 🙂

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz