Kimliğinizi İnternette Nasıl Koruyabilirsiniz?

____________________________________________________________________

İnternette sörf teknoloji geliştikçe ve online servisler gelişmeye devam ettikçe gittikçe artan sayıda insan için gümlük bir durumdur. Çoğu insan banka işlerini yürütmek, alışveriş, maillerini kontrol etmek ve haberleri takip etmek gibi amaçlarla internete girer. Bu da internette sörf yaparken kişisel bilgilerinizi korumanın her zamankinden daha fazla önemli olduğunu kanıtlayan bir nedendir. Kişisel bilgi hırsızlığı yaygınlaşırken, başka ellere geçmeden önce kişisel bilgilerini korumak konusunda dikkatli olmak herkes için gereklidir.

Her zaman internete girdiğinizde ve parasal veya bilgi alışverişi olsun herhangi bir işlem yaptığınızda kimliğinizi tehlikeye atmış olursunuz. Ne yazık ki, sizden başka teknolojiyi kişisel bilgi çalmak için kullanan hırsızlarda interneti kullanıyor. Siber suçluların bu türü internetten kişisel bilgi toplar ve bunu kar amacıyla satar veya kendi amaçları için kullanır.

Neyse ki, bu hırsızlardan bir adım önde olmanın ve kimliğinizi olabildiğince güvende tutmanın birçok yolu var. İnternet devamlı değişiyor, bu yüzden olabildiğince güvende olmak istiyorsanız sörfe biraz mola verip bazı güvenlik konuları üzerinde durmalısınız.

Yapmanız gereken ilk şey phishingten nasıl korunacağınızı bilmek. Phisherlar ani pishing işini yapanlar bankalar ve sigorta şirketleri gibi güvenilir şirketler olduklarını düşündürmek için (aslında öyle değillerdir) sahte mail ve internet siteleri kullanırlar. Kişiler sahte mail aldıklarında veya taklit sitelere yönlendirildiklerinde, şifrelerini, kredi kartı numaralarını ve başka kişisel bilgilerini vermeleri için kandırılırlar. UYARI:bu suçlular yaptıkları işlerde ustadır.Bu yüzden bankanızdan veya diğer organizasyonlardan gelen maillerle ilgilenirken dikkatli olun. Hatırlamanız gereken anahtar şey, gerçek kurumların asla kişisel bilgilerinizi internetten doğrulamanızı istemeyeceğidir. Bunu düşünerek dikkatli olun ve göndericiyle istenileni doğrulamak ve gerekirse istenilen herhangi bir bilgiyi vermek için telefon vb. yoluyla doğrudan iletişim kurun.

Birçok phisher kişisel bilgilerinizi ve şifrelerinizi ele geçirmek için spam mailler kullandığı için olabildiğince fazlaspamdan uzak durmak için iyi bir spam filtresi kurun. Alınan ve gönderilen maillerle ilgili problemden kurtulursanız çok fazla şüpheli mesajlarla uğraşmaktan endişe etmek zorunda kalmayacaksınız. Ayrıca mail ve doğrudan mesajlaşma yoluyla önemli kişisel bilgilerinizi göndermekten sakının. Bu kişilerin mailleri engelleyebilme veya okuma konusunda kötü ünleri vardır. Maillerle başa çıkmaya çalışırken yaygın kanılar kullanın. Örneğin, şüpheli kişilerden gelen mail eklerini açmayın. Sadece göndereni ve ne gönderdiğini biliyorsanız açın. Yoksa bilgisayarınıza küçük bir hırsoz uygulaması kurabilirsiniz.

Kişisel bilgi kırsızlığını önlemenin diğer bir yolu da bilgisayarlarınızı, laptoplarınızı ve PDAlarınızı şifreyle korumak.Her biri için eşsiz bir kullanıcı adı ve şifre oluşturun. Aynı kural internet üzerinden yapılan aktivitelerdede kullanılmalıdır. Niçin? Çünkü, eğer bir şifre kötü niyetli bir kişi tarafından ele geçirilirse ve tüm banka hesaplarınız, kredi kartlarınız ve diğer özel bilgileriniz bu şifre ile korunuyorsa, bu şahıs her şeyin kontrolünü ele geçirebilir. Şifre seçerken, onları harfler, sayılar ve özel karakterlerle oluşturun ve sözlükte bulunmayan anlamsız sözcük dizileri oluşturun. Bu potansiyel bir hırsız tarafından çözülmesi daha zor bir şifre olacak.

Bilgisayarda tuttuğunuz kişisel bilgi miktarını minimumda tutun. Bilgisayarınızın hacklenmesi veya laptopunuzun çalınması durumunda, kişisel bilgi hırsızlığına karşı daha güvende olacaksınız. Çünkü, hırsıza işine yarar pek bir şey vermiyor olacaksınız. Diğer bir fikir de bir kişisel Firewall programı kurmaktır. Windows gibi sistemler basit bir firewall programı içerse de, başka bir program daha kurmak hackerlardan saklanmanızı, davetsiz misafirlerin özel bilgilerinize ulaşamamasını ve internet trafiğinizi kontrol edebilmenizi garantiler.

Bir antivirüs programı satın alın ve onu güncel tutun. Yüksek kaliteli bir virüs korunma paketi virüsleri, truva atlarını ve kişisel bilgilerinizi çalmak için dizayn edilmiş diğer zararlı yazılımları önlemeye ve temizlemeye yardım edecektir. Ayrıca, bunlar mail ve anında mesajlaşma eklerinide tarayacaklar.

Antivirüs yazılımına ek olarak, bilgisayarınızı en son anti-spyware korumalarıyla teçhizatlandırdığınıza emin olun. Piyasadaki çoğu spyware programı basitçe internet aktivitenizi denetlese de, bazlıları klavyeye tuş vuruşu kayıtları ve kişisel bilgi hırsızlığı gibi zararlı nedenler için yaratılmıştır.

Bir son ipucu: bilgisayarınızı yenilemeye ve eskisini atmaya ya da satmaya karar verdiğinizde, sabit diskteki tüm bilgilerinizi silmeyi unutmayın. Çoğu insan yanlış bir düşünce olarak dosyaları basitçe silmenin onları ortadan kaldırdığını ve görünmez yaptığını sanır. Fakat bu çok yanlış bir düşünce. Dosyalarınızı sildiğinizde onlara halasabit diskinizde bulunur, ve makinenizi başka birine vermeden önce silinmelidir. Whip yani silme ve shredder olarak bilinen programlar bilgilerinizi üzerine sıfırlar veya karışık şablonlar yazarak okunamaz hale getirirler.

Kişisel bilgilerinizi güvende ve sizde tutma çabası kesinlikle buna değen bir çaba. Kişisel bilgi hırsızlığı sonucu çıkan kötü bir durumu düzeltmek yıllar alabilir. Bu yüzden bu tavsiyelere dikkat edin ve kişisel bilgilerinizi yaygın kanılar ve birkaç iyi teknik araç kullanarak siber hırsızlardan koruyun.

3 Yorum

  • Yazan: Mehmet, 19 Ocak 2007 @ 3:03 pm

    iyi bir spam filitesini nasıl elde edebilirim bunu bir yerden satın alıp kurmam mı gerekiyor yoksa interneten mi inderecegim

  • Yazan: FeRHaD, 19 Ocak 2007 @ 3:46 pm

    Gmail vb. bir webmail servisi kullanıyorsan zaten mail sunucusunda bir spam filtresi vardır.Bu sistemler mailleri spamlı ve spam olmayanlar şeklinde sıralayarak ve gruplayarak kullanıcılara sunar.Eğer bunların dışında pop3 vb. bir mail sistemi kullanıyorsan bu durumda sistemine kendin bir spam filtre programı (McAfee, SpamKiller, SpamAssassin gibi)kurmalısın.Bu programları internetten (Google) bulabilirsin.Ücretli ve ücretsiz olmak üzere birçok program var.Bunlar ile ilgili PC dergilerinde ve bazı internet sitelerinde yayınlanan karşılaştırmaları, performans ve güvenilirlik testlerini inceleyebilirsin.

  • Yazan: Mehmet, 23 Ocak 2007 @ 6:08 pm

    Bu bilgiler icin cok teÅŸekür ederim….

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz