Linux’ta JOSM OpenGL etkinleştirme

____________________________________________________________________

Java OpenStreetMap Editor, yani JOSM ile OpenStreetMap çizimlerinde büyük alanlar işliyor, yetersiz bir donanım kullanıyor ya da GPU kullanan farklı bir işlem ile birlikte iş yapıyorsanız haritanın kaydırılması ve uzaklaştırma, yakınlaştırma gibi işlemler biraz zaman alabiliyor. Buna karşı yapılabilecek JOSM‘un OpenGL desteğini etkinleştirip işin bir kısmını GPU’ya yaptırmak.

JOSM her ne kadar uzun zamandır OpenGL ile çalışabilse de, standart olarak etkin gelmeyebiliyor. En azından kullandığım Ubuntu türevi dağıtımlara *.deb kaynaklı kurulumlarımda durum böyle.

Etkinleştirmek kolay tabi. Kubuntu için Muon, ya da diğer yazılım depoları olabilir; kullandığınız depoyu açıp JOSM programının kurulu dosyalarına bakın. Bir tanesi /etc/default/josm ise bu dosyada değişiklik yaparak OpenGL etkinleştirebiliyoruz. Eğer böyle bir dosya yoksa da içeriğinde JAVA_OPTS=”${JAVA_OPTS} -Dsun.java2d.opengl=True” seçeneğinin olduğu bir dosya bulmamız gerekiyor.

Aşağıdaki uçbirim komutu ile nano yazılımı ile kolayca dosyayı güncelleyebiliyoruz. Komutu yaz ya da kopyala yapıştır, enter tuşuna tıkla, kök parolasını gir ve tekrar enter tıkla.

sudo nano /etc/default/josm

Dosya düzenleme için uçbirimde açıldığında da yapacağımız aşağıdaki satırın önündeki diyez (#) işaretini kaldırmak:

#JAVA_OPTS=”${JAVA_OPTS} -Dsun.java2d.opengl=True”
Diyez işaretini kaldırıdıktan sonra Ctrl + O tuşlayıp enter tuşuna basarsanızı dosya kaydedilecektir. Sonrasında Ctrl + X ile nanodan çıkabilirsiniz.

Bu işlemden sonra JOSM artık OpenGL kullanarak açılacak ve bir miktar daha performanslı çalışacaktır. Yalnız Intel işlemcilerdeki bütünleşik GPU’lar ile sorunlar yaşadım OpenGL desteği ile. Bundan dolayı Intel grafik birimi kullanımında OpenGL kullanmamayı tercih edebilirsiniz ama, denemenizde fayda var. Ayrıca Bumblebee ve Optirun komutu ile Nvidia grafik birimini de kullanabilirsiniz cihazınızda varsa. Bu da genelde sorunsuz çalışıyor JOSM ile.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz