Mükemmel Link (Bağlantı)

____________________________________________________________________

Mükemmel bir link (veya bağlantı) sizce nasıl olmalı? Bildiğiniz gibi site yöneticileri sitelerine arama motorlarından ziyaretçi gelebilmesi için diğer sitelerde linklere sahip olmalılar. Tabi sadece sıradan linklere değil iyi linklere. Ben de İnternet’te ufak bir araştırma ile siteniz için mükemmel bir linkin nasıl olacağı, sitenize nasıl linkler bulmanız gerektiği ile ilgili aşağıdaki şu maddeleri buldum.

1. İlgili
En iyi linkler sitenizin içeriğine benzer ve ilgili fakat aynı türden olmayan içeriğe sahip sitelerdeki linklerdir. Yani örneğin bilgisayarlar ile ilgili bilgi verdiğiniz birt siteniz var, sizin için faydalı bir link örneğin bilgisayar tamiri ile ilgili içeriğe sahip sitelerden gelebilir.
2. Linkteki Metin
Linkteki metin sitenizde veya sayfanızda anlatılan konu ile ilgili anahtar kelimeler içermeli. Farklı linkler farklı anahtar kelimeler içermeli, tüm linkler aynı anahtar kelimelere sahip olmamalı, yoksa bu tür linkler arama motorlarınca hileli ve yapay olarak değerlendirilebilir. Bu yüzden linkler farklı anahtar kelimeler ve yazılar içermeli.

3. Derin Linkler
Linkler kullanıcıları sitedeki farklı sayfalara yönlendirmeli. Tüm linkler sadece ana sayfaya yönlendirilmemeli. Derin linkler ile ziyaretçileri linkle alakalı sitenin iç sayfalarına yönlendirmeli. Derin linkler arama motorlarına doğal görünürken, ziyaretçileri sadece ana sayfaya yönlendiren linkler arama motorlarına yapay görünür ve arama motoru sıralamasını etkilemek için yapılmış hissi uyandırır.

4. Alan Adı ve Sayfa Otoritesi
Arama motorları bazı sitelere diğerlerinden daha fazla güvenirler. Bu tür otoritesi olan sitelerdeki linkler tanınmayan sitelerdeki linklerden daha makbuldür. Google’ın otoritenin göstergesi olarak PageRank teknolojisini kullandığı söylense de bir sitenin otoritesi konusunda tek kıstasın PageRank olmadığını unutmayın. Bu arada bu sitelerdeki içeriğin de sitenizle alakası olması gereklidir.

5. No NoFollow
Linkler NoFollow etiketini içermemeli, çünkü bu tür linkler arama motorlarına bu sitelere gitmemesini söylerler. Eğer bir link NoFollow etiketini içeriyorsa bu linkin arama motorları açısından bize hiçbir faydası yoktur. Tek faydası tıklandığı durumda sitemize gelecek ziyaretçilerdir.

6. Linklerin Birçok Sitede Bulunması
Linkler çeşitli sitelerden gelmeli. Çok sayıda siteden gelen kalitesiz linkler toplamda az sayıda siteden gelen kaliteli linklerden daha önemli olacaktır.

7. Link Çevresindeki Metin
Bazı SEO uzmanları linkleri çevreleyen yazıların da sıralamayı etkileyebileceğini düşünmektedirler. Bunun doğru veya yanlış olduğu bilinmiyor ama bence oldukça mantıklı. Sonuçta linkin çevresindeki metin linkin bizim sayfalarımızla alakalı olup olmadığını ve linkin bulunduğu sayfanın bir link tarlası olup olmadığını belirleyebilir.

8. Link Konumu
Linkin sitedeki konumunun da linkin değerini etkileyebileceği söyleniyor. Örneğin; sitenin alt kısmındaki linkler genellikle kullanıcıları rahatsız etmeden PageRank vs. sağlamaya yönelik düşünüldüğü için diğerlerine göre daha değersiz sayılabilir.

9. Link Türü
Bir resimli link “ALT” etiketini barındırdığı sürece bir metin linkinden pek farklı veya değersiz değildir. Arama motorları resimlerin ALT metnindeki anahtar kelimeleri ve yazıları metin linklerdeki yazılar ile aynı şekilde kullanır.

10. Dış Sitelere olan Linklerin Sayısı
Az sayıda dış linkler içeren sayfalar çok sayıda dış linkler içerenlerden daha iyidir. Bunun nedeni bir sayfadaki linklerin değerinin linklerin sayısına bölünmesidir. Yani 10 değerinde bir sitede 10 link varsa, her bir linkin değeri 1 olacaktır. Fakat 5 değerinde bir sitede 2 link varsa buradaki linklerin değeri 2.5 olacaktır.

11. Link Yaşı
Arama motoru uzmanları yeni mi eski linklerin mi daha değerli olduğu konusunda anlaşamamışlardır. Bu nedenle iki türde de linkin bulunması oldukça iyidir. Yani zamanla sitenize yeni siteler link vermeliler.

12. Alan Adı Yaşı
Alan adının yaşının da link kalitesini etkilediği söylenir. Alan adı yaşı sitenin güvenilirliğini ve otoritesini arttırır, bu tür sitelerdeki linklere de daha çok değer verilir.

13. Alan Adı Süresi Bitiş Tarihi
Bir söylentiye göre de alan adının süresinin bitiş tarihine önem veriliyor. Örneğin; alan adı bitiş tarihi daha geç olan bir site diğerlerine göre daha güvenilir ve otoriteli olarak varsayılıyor. Böyle güvenilir bir siteden gelen linkler de daha değerli sayılıyor. Bu nedenle bir süre sonra kapanacak bir siteden link almamaya özen gösterin, siz de alan adı laydı yaparken fiyatı müsaitse alan adınızı olabildiğince uzun süreli kaydettirin.

14. Tek Yönlü Linkler
Karşılıklı olmayan linkler, link takası ile elde edilen karşılıklı linklerden çok daha değerlidir. Daha doğal bir görünüm verirler ve böylece daha fazla değer verilirler.

15. Sayfa Sayısı
Sadece link listelerinden oluşan bir sayfadaki linkler, içerik ve link karışımı olan sayfadaki linklerden daha değersizdir.

16. Güncellenen Sayfalar
Sık sık güncellenen sayfalar arama motoru botları tarafından daha fazla taranırlar. Bu link değerini arttırmaz fakat sitenize gelecek robotların sayısını ve sıklığını arttırdığı için sitenizin veya sayfalarınızın daha hızlı arama motoru indekslerine eklenmesini sağlar.

17. Link Sayısının Ani Artmaması
Site yöneticilerinin sitelerine olan linkleri zamanla yavaş yavaş arttırmaları, aniden sitelerine binlerce link almalarından daha iyidir. Bu daha arama motorları için daha doğal görünür ve bu sebeple daha değerlidir.

18. Kalıcı Linkler

Birçok sitede bulunan rastgele link gösterim yapılarının linkleri bulunan siteler için organik trafik sağlama dışında arama motorları sıralaması açısından hiçbir faydası yoktur. Sadece linkin gösterildiği sırada belki arama motoru robotlarının siteye uğraması sağlanır fakat bot diğer seferinde geldiğinde orada olmayacağı için PR yönünde bir önemi yoktur.

Bunlar kısaca iyi bir linkin nasıl olması gerektiği ve sitenize nasıl linkler bulmanız gerektiği ile ilgili basit maddeler. Bu maddelere daha birçok madde eklenebilir fakat sitenizin linklerinin mantıklılık, doğallık ve zamanla sayılarının artması gibi temel özellikleri varsa tüm linkler mükemmel link sayılabilirler.

3 Yorum

  • Yazan: mehmet, 17 Mayıs 2008 @ 10:14 pm

    iyi kullandıktan sonra link mükemmel bişeydir abi…

  • Yazan: FeRHaD, 17 Mayıs 2008 @ 10:45 pm

    Kesinlikle mükemmel birşeydir. D:

  • Yazan: bydoktor, 14 Ağustos 2008 @ 1:38 am

    Aydınlatıcı bilgi için teşekkürler..

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz