Persepolis (Film)

____________________________________________________________________

Bugün arkadaşla Anadolu Üniversitesi “Uluslararası Eskişehir Film Festivali” 2007 kapsamında gelen filmlerden Persepolis’i izledik. Film saat 12:00’da olması sebebiyle öğle yemeği fişlerimizi kullanmamıza engel oldu ama neyse çıkışta 1.5 iskender ile doyunduk. 😀

Film Marjane Satrapi’nin çizgi romanı Persepolis‘ten uyarlanan bir animasyon filmi. Filmde küçük bir kız çocuğunun gözünden İran’daki İslam Devrimi anlatılıyor.

Acımasız Şah Rejimi yıkıldıktan sonra kurulan İslami Cumhuriyeti ile Marjane örtünmek zorunda kalır ve bir devrimci olmaya karar verir. Gelecekte peygamber olma ve dünyayı kurtarma hayalleri vardır. Marjane için Molla devrimi sırasında hayat zordur ve daha da zorlaşmaktadır. Bunun üzerinde ailesi Marjane’i Avusturya’ya göndermeye karar verir. Avusturya Marjane için ergenlik, özgürlük ve aşk açılarından çok farklı bir devrim olur.

Persepolis

Film çoğunlukla siyah beyaz bir animasyon. Filmin çok az kısmında renkli sahneler kullanılmış. Ayrıca animasyon olarak çok detaylı bir görüntüsü yok. Temel karakterler ve eşyalar belirgin ve değişen siyah beyaz tonlu bir arkaplanı var. Belli yerlerde seyircinin odaklanması istenilen noktalarda detay arttırılmış. Animasyon olarak çeşitli geçiş efektleri kullanılmış. Görsellik olarak fazla detayı olmasa da anlatmak istediğini iyi anlatıyor.

Persepolis kısaca eğlenceli bir politik animasyon. Film çeşitli film festivallerinde İran hükümetinin çeşitli tepkileriyle karşılaşmış. Zaten hiç tepki almasaydı şaşılırdı. Bence fırsatı olan sinemada olmadı VCD, DVD’de izlesin. Gerçi izlediğimiz alt yazılı idi, Türkçe dublajlı olsa daha iyi olabilirdi ama bu haliyle de mükemmel.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz