PhpSitemapNG

____________________________________________________________________

PhpSitemapNG Google XML Sitemaps yani XML formatında site haritaları oluşturmak için çok iyi bir yazılım. Belki WordPress gibi sistemlerde alternatif eklentileri kullanabilirsiniz fakat bu tür eklenti desteği olmayan veya sayfaları html dosyalarından oluşan kendi siteleriniz varsa bu yazılım sitenizin XML site haritasını oluşturmak için çok iyi bir yazılım. Bu yazılım ile Google ile %100 uyumlu XML site haritaları oluşturabiliyorsunuz.

Yazılımı kullanabilmek için öncelikle sunucunuzun PHP desteğinin olması gerekli. Yazılımı sitenize kurmak için şu anki en son stabil sürümü olan phpSitemapsNG 1.5.3 sürümünü indirmelisiniz. Siz bu sayfaya geldiğinizde daha yeni bir stabil sürüm çıkmış olabilir bunu da yazılımın ana sayfasından veya indirme sayfasından kontrol edebilirsiniz.

Yazılımı indirdikten sonra içindeki phpSitemapNG klasörünü ZIP arşivinden çıkarın ve klasör ismini istediğiniz farklı bir isimle değiştiriniz. Aslında kurulum için bunu yapmanızın bir anlamı yok fakat sitenizin güvenliği için yapılması çok yerinde olur. İsim değiştirme işleminden sonra bu klasörü sunucunuzda sitenizin ana sayfasının bulunduğu klasörün içine FTP gibi bir yöntemle veya kontrol panelinizden yüleyin.

Yazılımın klasörünü sitenize yükledikten sonra site adresinizin sonuna bu klasör adını da ekleyerek yazılımın sayfasına giriniz. Yani yazılımın klasörünün adı xmlsitemap ise www.siteadresi.com/xmlsitemap/ adresine gidin.

İlk çıkan sayfada site haritasını oluşturmadan önce bazı ayarları yapmanız gerekli. Bunlar Expert Settings (Uzman Ayarları) başlığı altında birkutu içinde. Bu ayarlar kısaca şöyle:

Page root (Sayfa Kökü): Bu şu aşağıdakine benzer bir PHP kodu ile yazılımın sunucu üzerinde bulunduğu yolu gösteriyor:

<?php
$docroot = $_SERVER[‘DOCUMENT_ROOT’];
echo $docroot;
?>

Normalde buraya dokunmanız gerekmez ama eğer bir hata varsa veya görüntülenmezse buraya yazılımın bulunduğu klasörün sunucu üzerindeki konumunu yazmanız gerekli. Bu normalde basittir fakat bazı sunucu konfigürasyonlarında karışık olabilir, tam konumu öğrenmek için kök klasöre gitmelisiniz.

Website: Bu anladığınız gibi site haritası oluşturulacak sitenin adresi.

Ping google: Site haritası oluşturulduktan sonra bunu Google’a bildirmek istiyorsanız bu kutucuğu işaretleyin. Bazı sunucu konfigürasyonlarıunda sunucunun diğer sunuculara bağlanması engellenmiş olabileceğinden bu özellik her zaman çalışmayabilir. Bu tür servislere örnek olarak Byethost’u verebiliriz. 😀

Compress sitemap (Site Haritasını Sıkıştır): Sitenizde çok fazla sayıda sayfa varsa veya sıkıştırılmamış site haritanızın boyutu 10 MB’ı geçiyorsa bu kutucuğu işaretleyin. Site haritanız Gzip fromatında sıkıştırılacak. Bu sitenizin bant genişliği kullanımını düşük tutmak için faydalı bir özellik.

Timeout (Zaman Aşımı): Site haritası için sitenizin taranması işleminin en fazla ne kadar sürede yapılabileceğini ayarlar. Bu süre aşıldıktan sonra sitenin taranması işlemi sona erer.

Scan (Tarama): Bu kısımda sitenizin web adresi üzerinden taranmasını (Scan website) ya da sunucuda bulunan dosyaların taranması yöntemiyle taranmasını (Local file system) ayarlayacaksınız. İlk seçenekte olan yerel tarama sunucudaki tüm dosyaları tarar ve site haritasına ekler. İkinci seçenekteki web taraması ise belirttiğiniz adresten başlayarak sitenizdeki linkler üzerinden giderek sitenizi tarar ve site haritası oluşturur. Bu seçenek biraz zaman alabilir fakat sadece insanlara görünmesine izin verdiğiniz sayfalarınız taranmış olur. İki seçeneği de aynı anda kullanabilirsiniz.

Display edit screen after scan (Taramadan sonra düzenleme ekranı göster): Bu seçenek işaretliyse sitenizin taranmasından sonra site haritasına eklenecek linklerle ilgili bazı ayarları değiştirebileceğiniz bir ayar ekranı görüntülenir. Çok bağlantı bulunan sitelerde sayfanın açılması ve tarayıcı tarafından işlenmesi biraz zor olabilir.

Store filelist (Dosya listesini kaydet): Bu özellikle önceki seçeneği işaretlediyseniz faydalı olabilir. Bu seçenek ile bağlantılarla ilgili ayarlarınız saklanır ve gelecek site haritası oluşturma işlemi sırasında bağlantılar ile ilgili veriler buradan alınır.

Exclude directories (Klasörleri hariç tut): Buraya site haritasına eklenmesini istemediğiniz klasörleri yazın. Bu klasörler ve içlerindeki dosyalar taranmayacak ve site haritasına eklenmeyecek. Eğer bu yazılımı WordPress üzerinde kullanacaksanız bu ayar şöyle olmalı:
/wp-admin/
/wp-includes/
/wp-content/
/(ve site oluşturucunuzun bulunduğu klasörün adı)

Exclude files(Dosyaları çıkar): Buraya site haritasına eklenmesini istemediğiniz dosya türlerinin uzantılarını girin. Kendi listesi de oldukça iyi fakat Google tarafından önemsenmeyen her istediğiniz türlü dosya uzantısını girebilirsiniz. Bu site haritanızın boyutunun azalmasını ve güvenliğinizi tehlikeye atıcak bazı dosyaların varlığını gizlemenize yardımcı olur.

Exclude url keys (URL anahtarlarını çıkar): Burada sayfa adreslerindeki anahtarlarınızı yazın.

Sitemap file(Site haritası dosyası) : Oluşturulacak site haritasının ismini belirleyin.

TXT Sitemap file (TXT site haritası dosyası): Bu Yahoo gibi arama motorları tarafından kullanılan TXT uzantılı site haritanız için konumu belirlemenizi sağlar.

Lastmod (Son değiştirme tarihi) : Bu ayar ile dosyaların son değiştirilme tarihi ile ilgili bilgilerin nereden alınacağı belirlenir. İlk seçenekte bu değer site haritasına eklenmez, ikincisinde dosyalardan tarih bilgisi alınır, üçüncüsünde şu anki zaman son değiştirme tarihi olarak yazılır.

Priority (Öncelik) : Burada sayfalarınız ile ilgili öncelik ayarı yapılır. En düşük değer 0.0, en yüksek değer de 1.0’dır. Bu değeri fazla girmek hiçbir işe yaramaz.

Changefreq (Değişme sıklığı) : Bu seçenek Google botlarının ne sıklıkta sitenize gelmesi gerektiği konusunda bir fikir verdiği için önemli. Buraya ortalama sayfalarınızı ne sıklıkta güncelliyorsanız onu yazın. Bu değeri gereğinden fazla sıklaştırmak belki bant tüketimini arttırmak dışında hiçbir işinize yaramayacak. 😉 İsterseniz Disabled seçeneği ile bu bilgilerin site haritanıza eklenmesini devre dışı bırakabilirsiniz.

Bu ayarları yaptıktan sonra Submit Settings butonuna tıkladığınızda ayarlarınız kaydedilir ve sitenizin taranması işlemi başlar. Eğer bu adımda herhangi bir hata ile karşılaşırsanız (Kırmızı harflerle Error yazacak ve açıklaması olacak) bu muhtemelen konfigürasyon dosyalarının yazılamaması nedeniyle olacak. Bu dosyaları sunucu tarafından yazılabilir hale getirin.
Ayarlardaki Display edit screen after scan kutucuğunu işaretlediyseniz bu adımda size sayfalarınızın son değiştirme tarihi, değişme sıklığı, önceliği ve eklenmesini istemediğiniz sayfalar ile ilgili son ayarları yapabileceğiniz bir liste sunulur.
Listede pembe arkaplanlı sayfalar sunucunuzda bulunan dosya ve sayfalar, yeşil arkaplanlılar sitenin taranması sırasında bulunan sayfalar. Burada ayarları sayfalarınıza özel olarak yapabilirsiniz, yani farklı sayfalara farklı değerler verebilirsiniz.
Eğer bu listede yerel dosyalarınız (hatta taranmasınız istemedikleriniz dahil) varsa fakat Rewrite modülü ile değişik bağlantı yapıları kullanan sayfalarınızın adresleri yok ise bu muhtemelen sunucu yönetimi tarafından web taraması özelliğine izin verilmemiş olmasındandır. Bu konu ile ilgili olarak sunucu yönetimine danışabilirsiniz.

Daha sonra da Create Sitemap butonuna bastığınızda ayarlarınız kaydedilir ve site haritanız oluşturulur. Eğer açılan sayfada herşey Successful (başarılı) ise işlem tamamdır. Bir hata çıkarsa muhtemelen konfigürasyon dosyalarının veya site haritası dosyalarının yazma izinleri ile ilgilidir, bu izinleri belirtilen dosyalara vererek tekrar deneyiniz. Dosyalar yoksa sunucunun yazma yetkisi olmadığından sitemap.xml ve sitemap.txt dosyalarını kendiniz oluşturmalı ve yazma izinlerini ayarlamalısınız. Ayrıca Google’ın bildirilmesi (ping) ile ilgili bir hatada olabilir. Bu konuda sunucu yönetimine başvurmalısınız.

En sonunda siteadresi.com/siteharitasıadresi.xml adresiyle site haritanızın varlığını kontrol edin ve Google hesabınız varsa Google Webmaster Tools‘tan site haritanızı ekleyin veya durumunu kontrol edin.

Eğer ayarlarda ciddi bir hata yaparsanız, sayfanın altındaki Reset to initial values (İlk değerlere dön) butonu ile yaptığınız tüm ayarlarınız silinir.

Bu yazılım uzun zamandır kullandığım çok başarılı bir yazılım. Sayfalar ile ilgili ayarları diğer sayfalardan bağımsız olarak yapabilmeniz en iyi özelliklerinden biri. Ayrıca bu yazılım Google tarafından da önerilen bir yazılım.

16 Yorum

  • Yazan: Mekansiz, 27 Haziran 2008 @ 7:03 pm

    Baylasim İçin Cok Tşkler

  • Yazan: FeRHaD, 29 Haziran 2008 @ 1:56 pm

    Önemli değil. ;D

  • Yazan: Oyun Oyna, 19 Temmuz 2008 @ 9:56 pm

    Sitemde deneyeceğim bende teşkr ederim

  • Yazan: Iso, 19 Eylül 2008 @ 1:28 pm

    Güzel paylaşım teşekkürler

  • Yazan: Dedektif, 19 Eylül 2008 @ 1:29 pm

    Evet Bencede çok teşekkürler

  • Yazan: FeRHaD, 21 Eylül 2008 @ 5:19 pm

    Birşey değil efendim.

  • Yazan: iso 17025, 2 Ekim 2008 @ 10:43 pm

    Paylaşım için teşekkürler

  • Yazan: Beley, 20 Ekim 2008 @ 12:37 am

    Tşkler Arkadaşım Bi Kaç Harita Yolladıydım Ama Dizine Eklenmedi İnşallah Bunla Eklenir Kolay Gelsin…

  • Yazan: FeRHaD, 20 Ekim 2008 @ 12:50 am

    Birşey değil. SEO konusunda ne kadar bilgin var bilmiyorum. Google’da bir sitenin ilk başta arama sonuçlarında görünmesi biraz zaman alabilir. Bunu hızlandırmak için iyi yerlerden sitene linkler olmalı. Bunun için de çeşitli sitelere bloglara vs. yorumlar yazıp sitenin adresini Google’a öğretmelisin, tek başına harita göndermek ve Google’a bunu bildirmek yeterli değil, önemli olan Google’ın diğer sitelerde senin sitenin bağlantılarını bulabilmesi.
    Keşke yorumunu yazarken site adresini de yazsaydın, Google’a bu şekilde tanıtacaksın siteni.
    Ayrıca SEO kategorisini incelemen de yararına olabilir.

  • Yazan: şarkı sözü, 26 Ekim 2008 @ 10:54 am

    gerçekten süper bir yazılım diğer sitemap programları gibi yavaşda çalışmıyor çok güzel bir anlatım olmuş elinize sağlık…

  • Yazan: FeRHaD, 26 Ekim 2008 @ 2:44 pm

    Teşekkür ederim, evet gerçekten de iyi bir program.

  • Yazan: Turkak ISO 14001, 11 Kasım 2008 @ 11:57 pm

    Teşekkürler..

  • Yazan: Turkak ISO 17025, 12 Kasım 2008 @ 12:00 am

    Paylaşım için çok teşekkürler.

  • Yazan: Ukas ISO 22000, 12 Kasım 2008 @ 12:02 am

    Evet bencede harika,teşekkürler

  • Yazan: ozgur durum, 6 Şubat 2009 @ 7:19 am

    sağlam paylaşım. teşekkürler.

  • Yazan: FeRHaD, 23 Mart 2009 @ 11:04 pm

    Aynı site derken, aynı sitede birden fazla site haritasına neden ihtiyaç duyuyorsun ki?
    Arama motorları standart olarak ana site adresinden sonra sitemap.xml adresine bakarlar yani siteadi.com/sitemap.xml şeklinde.
    Eğer başka kullanacaksan bunu robots.txt içinde belirtmen ya da Google Site yönetici araçlarında belirtmen gerekli.
    Eğer site haritan çok büyük ise ( > 10 MB gibi) bunu Gzip ile sıkıştırarak gönderebilirsin.
    Ancak neden birden fazla site haritasına gerek duyduğunu bilmiyorum.
    Eğer farklı bölümler varsa bile ana klasörde hepsinin bağlantısı olması yeterli. Ya da içeriğin alt klasörler içinde is her klasör içine bir tane koyabilirsin ve bunu robots.txt içinde belirtebilirsin ama çok da gerekli birşey değil.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz