Rüzgar enerjisi uçurtmaları

____________________________________________________________________

Rüzgar enerjisi dendiÄŸinde aklımıza hep yüksek direkler üzerinde dönen pervaneler gelir. Rüzgar pervaneleri döndürür ve pervanelere baÄŸlı olan jeneratör sayesinde de elektrik üretilir. Pervanelerin o kadar yüksekte olmasının nedeni yükseklerde rüzgarın daha ÅŸiddetli esmesi ve de daha stabil yani yere yakın yerlerdeki kadar bir esip bir dinen yapıya sahip olmamalarıdır. Tabi yüksekliklerine raÄŸmen yine rüzgarın esiÅŸ hızı ile ilgili deÄŸiÅŸiklikler oluyor, bu da rüzgar enerjisinin kullanımını zorlaÅŸtırıyor. Çünkü ÅŸebeke akımımız devamlı olarak 220V 50 Hz’dir ve rüzgarın hız deÄŸiÅŸimi bunu da deÄŸiÅŸtirirki bu da elektrikli aletlerimizi kullanamamamıza yol açar. Bunu azaltmanın bir yolu pervanenin yüksekliÄŸini arttırmaktır ancak bu da teknik sebeplerle zordur. Bir gökdelen maliyetinde rüzgar türbini kurmayı herkes istemez. Bir de ÅŸiddetli rüzgarlarda bunun yıkılma tehlikesi de olacaktır.

Yüksek rüzgar türbini kurmaya karşın bilimadamları rüzgar uçurtmaları fikrini geliştirmişler. Rüzgar türbinlerinden oluşan yere bağlı bir yapı gökyüzünde duracak, pervaneleri dönüp enerji üretecek ve yere bir kablo ile iletilecek. 🙂

Rüzgar enerjisi uçurtması

Rüzgar enerjisi uçurtması

Rüzgar yükseklerde yere göre daha sürekli estiği için bu şekilde pervaneler daha uzun süre kesintisiz esen rüzgarlara sahip olacak. Bu da üretilen enerjinin daha sabit seviyelerde üretimini sağlayıp bu enerjiyi daha kullanılır hale getirecek ve rüzgarın yavaşlaması vs. durumlarda devreye girecek sistemler için olacak maliyeti azaltacaktır.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz