Etiketli yazılar: Bilim ve Teknoloji

Garmin Fenix 5X inner parts, teardown, disassembly, assembly etc… (No Disassemble! )

When I see some circuit boards, get my camera out and take some photos. This time my turn was for Garmin Fenix 5X. Garmin Fenix 5X is Garmin’s sport watch from Fenix series. What makes it different from other Fenix 5 watches is MAPS and mapping functions. It can display the map of the area, search in the map and help you navigate around using the map. It was released last year and Garmin released other products based on that platform. Now lets dive into the watch.

Garmin Fenix 5X

Garmin Fenix 5X

Devamını oku »

ConnectIQ Türkiye Hava Radar uygulaması

Havaların kötü olduğu dönemlerde MGM yani Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün radar sistemini takip ediyorum. Bu şekilde yaklaşan yağış olup olmadığı ya da nerelerde yağış olduğu, ne şiddette olduğu gibi şeyleri öğrenebiliyorum. MGM’nin radarlarını saatimde de görebilmek için bir resim gösterme uygulaması kullanıyordum ama neden bunları biraz daha düzenli bir hale getirmeyeyim dedim ve saate bir uygulama hazırladım. Uygulama Garmin’in ConnectIQ uygulama platformunu destekleyen saatlerinde çalışabiliyor. Devamını oku »

Garmin Fenix 5X

Garmin Fenix 5X, Garmin’in multisport ya da dağcılık temalı Fenix serisi ürünlerinin 2017’de satışa başlayan Fenix 5 ailesinin bir üyesi. Saat tüm spor aktivitelerinizi ve günlük fitness denen belli aktivite, uyku vs. değerleri kaydetmeye yarayan ciddi bir spor saati. Fenix 5 serisi üç üyeden oluşuyor. Küçük bilekler ve küçük sevenler için Fenix 5S, normal model Fenix 5 ve harita ve navigasyon özellikleri eklenmiş ve bir miktar farklı donanıma sahip bir Fenix 5X. Bahsedeceğim cihaz Garmin Fenix 5X ki harita artısı ile serinin en donanımlı cihazı da bu.

Garmin Fenix 5X

Garmin Fenix 5X

Devamını oku »

Sennheiser OCX686i Sports kulaklık

Sennheiser OCX 686i Sports, iPhone modelleri için üretilmiş kulak kancalı sporcu kulaklığı.

Bir buçuk yıl kadar Sennheiser CX680i kulaklığı kullandıktan sonra bozmayı başarmıştım. Aslında kulaklık gayet sağlamdı ama kulaklık girişinin L şeklinde olmaması nedeniyle cepte iken koşarken vs. kayıyordu ve kablonun bu kenarı üzerine yaslandığı için giriş kısmındaki kabloda zorlanma oluyordu. Buradaki zedelenme de ses kaybına dönüştü tabii ki. Devamında pahalı kulaklıklar alıyoruz, dayanamıyorlar yine diye düşünüp ucuz kulaklıklara başladım. TCDD trenlerinde verilen kulaklıklar ilk ya da 2. koşumda öldü. Diğer ucuz kulaklıklarda da aynı sorun çıktı. Ses kalitesinin ölülüğünü ve zevksizliğine girmiyorum zaten. Sonrasında Sennheiser MX270 kulaklığımı da bozdum. Bu kulaklık bari L tipi girişe sahipti ve yıllardır kullanıyordum. Ancak yoğun terde kullanmaya başlayınca sanırım, onun da bir kulaklığı gitti. En son Samsung telefonun kulaklığı da ölüm sinyalleri vermeye başlayınca ciddi bir kulaklık lazım dedim. İlk olarak bozuk olan Sennheiser CX680i Sports kulaklığımın garantisini deneyeyim dedim. Önceden bunlara sanırım Metan bakardı, şimdi ise Bircom bakıyor. Kulaklığı Bircom’a gönderdim, kısa bir süre sonra yeni kulaklık göndereceklerini söylediler ve Sennheiser OCX686i Sports modelini önerdiler. Aslında istediğim Sennheiser CX686G modeli idi ama onu vermediler, ya ellerinde yok ya da iPhone kulaklığına Android kulaklığı vermiyorlar vs. bir politikaları da olabilir. O model CX680i modeli gibi kulak içi yüzgeç sistemi ile ilgimi çekmişti ki gözlük kullanan biri için en iyi sistemdi bu. Benim istediğim kulaklık 240 TL civarı bir kulaklık iken onların önerdiği yaklaşık 400 TL idi. Tamam deyip kabul ettim ve kulaklığımı aldım.

Kulaklığı ilk kutusundan çıkarması Sennheiser CX680i Sports modeline göre baya bir zordu. Güzel bir kutu oluşturmuşlar ama kulaklığı buna pek çok yerden sabitlemişler ki makas kullanmadan kulaklığı çıkaramamak garip oldu. Eli titreyen bir kullanıcı makasla yanlışlıkla kulaklığa da bir zarar verebilirdi. Kutu açma videosu:

Devamını oku »

4G garipliğinden sonra 5G de mi garip olacak?

3G mobil iletişim teknolojileri arasında tam fonksiyonla hizmete girmiş son iletişim teknolojisidir. 4G temelde veri aktarımı için düşünüldüğünden belli kısımlarda yetersiz kalmış ve sonradan eklemeler almıştır. 5G’de ise henüz ne olacağı ne yapılacağı belli olmamakla birlikte bir çok üreticinin farklı frekans bantlarında testler yapması işleri garipleştirmez umarım. Devamını oku »

KDE’nin 20. yaşı kutlu olsun

Yazılım geçmişleri arada ilgimi çeker. Bir geliştiricinin aklına bir yerden bir fikir gelir, bir ampul yanar. Zamanla fikrini geliştirecek ortamı kurmaya başlar, kurar ve geliştirmeye başlar. Yavaş yavaş o kafasındaki ampul fluoresan tüplere, sonra kompakt flueresan ampullere ve en sonunda LED ampul haline dönmeye başlar. KDE de böyle yazılımlardan biri. Devamını oku »

Hayal kurmak yasaklanmalı, cezalandırılmalı (!)

Yıl 2000’lerden önce, çocukluğumun güzel günlerinden biri. TV’de MAc Gyver gibi kaliteli bir yapım var. Bir akşam yeni bir dizi izlemeye başlıyorum. Diziye bayılıyorum, hayran kalıyorum. Hayal gücüm o dizideki öğelerle dolmaya başlıyor aniden. Devamını oku »

İnternet ortamında adil kullanım hala adil değil

BTK’dan uzun zamandır beklediğimiz bir çalışma vardı. Adil Kullanım Noktası/Kotası/Limiti denen uygulamada iyileştirme yapılmasını bekliyorduk. Sanırım bir miktar iyileştirme yapılacak ama yeterli gelmiyor pek. Yine de uygulamanın sonlandırılması için 2018’e tarih verilmiş olması oldukça iyi ki operatör ve servis sağlayıcılara şebekelerini adam etme için fırsat veriyor. Devamını oku »

Saat kadranlarında 0 ile 15 saniyeler arasının farklı renklendirilmesi

Screenshot_20160824_031730

Bazı saatlerin kadranlarında 0 ile 15 ya da 20. saniyeye kadar olan kısım kadranın diğer kısmından farklı renkli ya da farklı bir gösterime sahip. Bunun görünüm amaçlı tasarım olması doğal ancak bunu birden fazla saatte görünce sadece tasarım amaçlı olmayabileceği aklıma geldi.

Screenshot_20160824_031951 Eskiden dalış saatlerinde dönebilen kadran kullanılmakta imiş. Dalıcı derine dalışından sonra yüzeye çıkarken rahatsızlık yaşamamak için ara ara 20 dakikaya kadar molalar verirmiş. Bu verdiği mola ile vücudu değişen basınç ortamına ayak uydurabiliyor imiş. Dönebilen kadranlı dalış saati kullanıcıları da bu molayı verdiklerinde kadranı mola verecekleri süre kadar çevirip devamında saati kalan mola zamanını görmek için kullanırmış. Yani dalış saatlerinde olan hayat kurtarıcı bir özellik imiş.

Ancak günümüzde dalışla alakası olmayan saatlerde, dönen bir kadran olmasa bile 0 ile 15 ya da 20. saniyeler arasını farklı renklendirilmiş görebiliyoruz. Bu da tamamen tasarım amaçlı bir uygulama.

Garmin Fenix 3

Garmin Fenix 3

Garmin Face It ile kolayca saat yüzü hazırlama

Garmin’in ConnectIQ platformuna sahip saatlerinin saat yüzleri mağazasından indirilebilen saat yüzü (watchface) uygulamaları ile değiştirilebiliyordu. Hatta benim de bu ekosisteme birkaç saat yüzü katkım olmuştu. Son olarak ise Garmin iOS ve Android platformlarında yayınladığı Face It uygulaması ile cihazınızdaki resimlerden istediğinizi saatinizde saat yüzü olarak kullanmayı mümkün kıldığını duyurdu. Devamını oku »