Sennheiser OCX686i Sports kulaklık

____________________________________________________________________

Sennheiser OCX 686i Sports, iPhone modelleri için üretilmiş kulak kancalı sporcu kulaklığı.

Bir buçuk yıl kadar Sennheiser CX680i kulaklığı kullandıktan sonra bozmayı baÅŸarmıştım. Aslında kulaklık gayet saÄŸlamdı ama kulaklık giriÅŸinin L ÅŸeklinde olmaması nedeniyle cepte iken koÅŸarken vs. kayıyordu ve kablonun bu kenarı üzerine yaslandığı için giriÅŸ kısmındaki kabloda zorlanma oluyordu. Buradaki zedelenme de ses kaybına dönüştü tabii ki. Devamında pahalı kulaklıklar alıyoruz, dayanamıyorlar yine diye düşünüp ucuz kulaklıklara baÅŸladım. TCDD trenlerinde verilen kulaklıklar ilk ya da 2. koÅŸumda öldü. DiÄŸer ucuz kulaklıklarda da aynı sorun çıktı. Ses kalitesinin ölülüğünü ve zevksizliÄŸine girmiyorum zaten. Sonrasında Sennheiser MX270 kulaklığımı da bozdum. Bu kulaklık bari L tipi giriÅŸe sahipti ve yıllardır kullanıyordum. Ancak yoÄŸun terde kullanmaya baÅŸlayınca sanırım, onun da bir kulaklığı gitti. En son Samsung telefonun kulaklığı da ölüm sinyalleri vermeye baÅŸlayınca ciddi bir kulaklık lazım dedim. Ä°lk olarak bozuk olan Sennheiser CX680i Sports kulaklığımın garantisini deneyeyim dedim. Önceden bunlara sanırım Metan bakardı, ÅŸimdi ise Bircom bakıyor. Kulaklığı Bircom’a gönderdim, kısa bir süre sonra yeni kulaklık göndereceklerini söylediler ve Sennheiser OCX686i Sports modelini önerdiler. Aslında istediÄŸim Sennheiser CX686G modeli idi ama onu vermediler, ya ellerinde yok ya da iPhone kulaklığına Android kulaklığı vermiyorlar vs. bir politikaları da olabilir. O model CX680i modeli gibi kulak içi yüzgeç sistemi ile ilgimi çekmiÅŸti ki gözlük kullanan biri için en iyi sistemdi bu. Benim istediÄŸim kulaklık 240 TL civarı bir kulaklık iken onların önerdiÄŸi yaklaşık 400 TL idi. Tamam deyip kabul ettim ve kulaklığımı aldım.

Kulaklığı ilk kutusundan çıkarması Sennheiser CX680i Sports modeline göre baya bir zordu. Güzel bir kutu oluşturmuşlar ama kulaklığı buna pek çok yerden sabitlemişler ki makas kullanmadan kulaklığı çıkaramamak garip oldu. Eli titreyen bir kullanıcı makasla yanlışlıkla kulaklığa da bir zarar verebilirdi. Kutu açma videosu:

Kulaklık öncelikle sporcu kulaklığı olarak satıldığı için suya ve tere karşı dirençli olduğunu belirtmeli. Burada dirençli derken fully submersible yani tamamen suya batırılabilir olduğunu söylemiyoruz, Sennheiser da bunu belirtiyor. Ancak spor esnasındaki terlemeden, yağmurda ıslanmadan ve kullanım sonrası durulanıp kurulamadan etkilenmiyor genel olarak. Büyük su kütleleri içinde uzun süre durması, kulaklığa basınç uygulayarak iç ekipmanlarına sızıp hasar görmesine sebep olabilir tabi ki. Ancak genel olarak önceki Sennheiser CX680i Sports kulaklığımı kahveye düşürmüş olsam da sıkıntı yaşamadım. Yanlışlıkla çamaşır makinesinde yıkadığını ve sorun çıkmadığını da söyleyenler vardı. Yine de temkinli olmakta fayda var. Bazı çok terlediğim koşularda kulaklıklardan birinden ses gelmeme ya da parazit sesler gelme sorunu oldu birkaç kez. Bu kulaklıktan mı yoksa telefonun nemlenen kulaklık girişinden mi tam bilmiyorum ama kulaklığı hafif akan suya tutmak bu tür sıkıntıları çözdü bende. Hani arada kulaklığı biraz durulamak, biriken tuzları uzaklaştırmak için faydalı. Ayrıca SteriTouch denen bir olay da var ki kulaklığın antimikrobiyal özel bir madde ile kaplı olduğunu ve mikrop tutmaya dirençli olduğu belirtiliyor.

Kulaklığa gelince güzel bir tasarıma sahip, çok parlak olmayan fıstık yeşili renkten fosforumsu kablolardan oluşuyor. Eski kulaklık sarı idi bu da fıstık yeşili tonunda, ikisini de sevdim. Kulaklık L tipi girişe sahip değil, düz bir girişe sahip. Bundan dolayı bunu da kullanırken bir miktar korumam gerekecek tabi. Kulaklık kablosu yuvarlak değil, biraz elips şeklinden genişçe bir iç yapıya sahip ki iç kısımdaki kabloların fazla burkulup zarar görmesini zorlaştıran bir yapı bu.

Sennheiser OCX686i Sports kulaklık.

Sennheiser OCX686i Sports kulaklık.

Kulaklıkta kabloda simetrik olmayan bir kumanda mekanizması var. Mekanizma ile iPhone üzerinde oynatma, durdurma, ses yükseltme azaltma ve ÅŸarkı ileri geri alma gibi iÅŸlevleri yerine getirebiliyorsunuz. Android’lerde ise sadece orta tuÅŸa iki kez hızlı basmak sonraki ÅŸarkıya geçiÅŸi saÄŸlıyor, bunun sebebi kulaklığın iPhone için yapılmış bir kulaklık olması ve Apple’ın da kendine bir ürün ekosistemi yaratmak için kafasına göre standart uydurması. Burada kulaklığın orta düğmesini koÅŸarken vs. kullanmak biraz zor oldu benim için, tuÅŸa bassamda iyi basamadığım için tam algılayamadığı oldu. Åžarkı deÄŸiÅŸtirmek için defalarca hızlı hızlı basmak durumunda kaldım bazen. Hani biraz daha iyi yapılabilirdi ama sabitken de gayet sorunsuz çalışıyor sistem. Sanırım bazen ben iyi tutamıyorum kumandayı.

Sennheiser OCX686i Sports kulaklık kumanda.

Sennheiser OCX686i Sports kulaklık kumanda.

Kumandada ayrıca bir mikrofon yer alıyor ki ses kalitesi gayet tatmin edici bir düzeyde. Önceki CX680i kulaklığımın mikrofonu sesi oldukça gürültülü iletiyor ve kumandadaki darbeler vs. de iletiliyordu. Bu ise gayet daha temiz bir ses iletiyor diyebilirim.

Sennheiser OCX686i Sports kulaklık mikrofon.

Sennheiser OCX686i Sports kulaklık mikrofon.

Kulaklığın asimetrik kablolarının ucunda ses sürücüleri yer alıyor. Sürücüler yeÅŸil ve metalik görünümlü bir bölümden oluÅŸan bir kasada duruyor. Kulaktan düşmesini engellemek için de kocaman bir kanca mekanizması var. Kanca yapısı bir yüzü açık gri, diÄŸer yüzü de koyu gri olup bir Sennheiser logosu barındırıyor ve sürücü kısmı gibi sert plastik deÄŸil, yumuÅŸak ve oldukça esnek bir plastikten olduÄŸu için rahatlık olarak bir sıkıntı yaratmadı bana, gayet kulağımda olduÄŸunu unutabiliyorum kulaklığın. Yalnız bu kancalar kulaklığı olduÄŸundan büyük hale getiriyor ve balık oltası gibi oraya buraya takılmasına sebep olabiliyor. Bu yüzden kutu içinde gelen taşıma çantasını yanınızda bulundurmakta ve kulaklığı kullanmayacağınız anda bu çantasına toplamakta fayda var. Tabi kendi içinde de takılabiliyor o kanca da… 🙂 Kulaklık farklı kulaklara uydurulabilmesi için üç farklı boyda koyu gri kulaklık adaptörü ile geliyor. Bu ÅŸekilde kulaÄŸa rahat oturması ve ses kaybına sebep olmaması saÄŸlanıyor. Ben en büyük adaptörü kullanıyorum ki bu ÅŸekilde düşük frekanslı sesleri hiç kayıpsız alabiliyorum. Ama biraz daha rak müzik düşkünü olsam orta adaptör de iÅŸimi görecek ki büyük adaptör bas sesleri iyi iletse de daha yüksek frekansları orta boy adaptör kadar iyi iletemiyor kulağıma. Bunlar kiÅŸiden kiÅŸiye deÄŸiÅŸen ÅŸeyler tabii ki.

Sennheiser OCX686i Sports kulaklık.

Sennheiser OCX686i Sports kulaklık.

Ses kalitesine gelince Sennheiser üretimi olması zaten ses kalitesi olarak beklentinizi yükseltmeye yetiyor. Bu beklentiye cevap verebiliyor mu peki? Benim beklentilerime çok büyük oranda cevap veriyor ve diğer kulaklıklardan bunlara döndüğümde gerçekten farkı hissediyorum. (Ekleme: Samsung Galaxy S10e ile verilen kulaklıklardan bunlara geçtiğimde diskoya girer hissiyatı yaşıyorum!.. )  Bu tabi kullanılan kulak adaptörüne de bağlı. Her adaptör kulak içinde farklı şekilde sıkışarak sesi farklı oranda ve farklı noktalara iletiyor. Bu yüzden tüm kulak adaptörlerini bir süre denemek lazım. En küçük adaptör kulak yolumu yeterince izole edemiyor ve bas sesleri neredeyse hiç alamamama sebep oluyordu. Orta boy adaptör taktığımda ise ses bariz bir şekilde zenginleşiyordu. Orta ve üst seslerin iyileşmesinin yanında bas sesler de duyulabiliyor ve tatmin eder bir hal alıyordu artık. Hani dinlediğim müzikte tüm sesleri duymak istiyorum dersem kullanacağım adaptör bu idi. Tüm sesleri yeterince tatminkar bir şekilde verebiliyordu bu şekilde kulağıma. Büyük adaptör ise kulak yolumu daha iyi tıkayıp izole ettiği için bas sesleri çok daha iyi duyabiliyordum. Tabi diğer tonlar biraz zayıflıyordu. Tabi bas sesleri duymayı seven biri olduğumdan büyük adaptör az bir miktar diğer seslerde kayba sebep olsa da benim tercihim oluyor. Başka incelemelerde kulaklığın çok fazla bas vermediği yazılmış. Hangi adaptörlerle verildi bu kadar bilmiyorum ama bas seviyesi beni tatmin ediyor. Sennheiser CX680i Sports modelini aratmıyor bas kalitesi olarak. Yalnız CX680i modeli rak vs. müziklerde çok da başarılı değildi, çünkü sürücüler bas amaçlı ve rak müzik titreşimlerini yeterince veremiyordu. OCX686i sürücüleri ise bas tonlara biraz fazla ağırlık verse ve diğerlerinden kıssa da genel olarak dengeli bir ses verdiğini düşünüyorum. Bu açıdan memnun kaldım.

Ekleme: Uzun süre kullanımdan sonraki kararım, kulaklığın gerçekten iyi ve tatmin edici bir ses verdiği.

Sennheiser OCX686i Sports kulaklık kancaları.

Sennheiser OCX686i Sports kulaklık kancaları.

Koşu esnasında ise kulak içi kulaklık olmasının bir etkisi olarak adımlarınız kulağınıza bir miktar bas sesi olarak yansıyor ama bunu yapmayan kulak içi kulaklık pek yok gibi. Kulaklık kablosundaki kıskacı elbisenize tutturarak sabitlediğinizde pek bir kablo gürültüsü olmadı ve ses kalitesi de hareketsiz halde olduğu gibi olmasa da gayet tatmin edici idi.

Sennheiser OCX686i Sports kulaklık kancaları ve sürücüler.

Sennheiser OCX686i Sports kulaklık kancaları ve sürücüler.

Yalnız koşu esnasında kancalar düşmeyi kesinlikle engellese de büyük yapıları dolayısıyla CX680i kadar kulaklığı kulak içindeki pozisyonunda sabit tutamıyorlar. Aşırı hareketlerde arada bir bir kulaklığın yerinden oynadığını ve sesin zayıfladığını hissediyorum ve parmağımla dokunup yerine koyuyorum. Yüzgeç sisteminin avantajı tam olarak bu idi, kulak içinde gayet iyi sabitliyordu sürücüyü ve dokunmadan 10 KM koşabiliyordum. Tabi bu düzgün kıskaç ayarından ya da asimetrik kulaklık mekanizmasından dolayı olabileceği gibi kişiden kişiye kulak yapısına ve kullanılan adaptöre bağlı olarak değişen bir şey. Bir de gözlük de kullanmamın da biraz ilgisi var ama genel olarak arada bir kulaklığa dokunmak haricinde bir sorun oluşturmuyor. Hani biraz deneme yanılma ile kulağınızda en iyi fiti yakalayacağı kullanım biçimini yakalamak gerekiyor, kıskaç ile kablo iyi tutturulunca sıkıntı olmuyor pek. Hani kıskacın sürücüye çok yakın olup kulaklığı kaldırmaması ya da uzak olup gerilmeye sebep olup başı çevirince yerinden oynamasına sebep vermemesi lazım.

Ekleme: Kulaklık ne kadar kocaman kancalara sahip olsa da aşırı terlediğinizde kulağın içindeki ter kaymalarına ve kulaktan uzaklaşıp sesin uzaklaşmasına sebep olabiliyor. Arada kulağı ve kulaklığı biraz kurulayıp tekrar takmak gerekebiliyor hani.

Sennheiser OCX686i Sports kulaklık kancaları ve sürücüler.

Sennheiser OCX686i Sports kulaklık kancaları ve sürücüler.

Genel olarak gayet memnunum kulaklıktan. Ses kalitesi olarak beni gerçekten tatmin edebiliyor diyebilirim. Tabi bas ağırlığının biraz fazla ve diğer tonların biraz daha zayıf olmasına rağmen iyi bir denge sağlandığını da eklemeli. Herkesin hoşuna gitmeyebilir basın biraz fazla olması ki, bu durumda daha ufak kulak adaptörleri denenmeli. Orta adaptör tüm sesler için iyi ama bas için büyük kadar tatmin etmiyor beni. Görünüm olarak zaten hoş bir görünüme sahip. Kullanıcı kulağına takacağı adaptöre iyi karar vermeli, aldığı ses kalitesini ve konforu etkiliyor bu. Kıskacını da iyi bir konuma takıldığında koşu esnasında gayet sıkıntısız kullanabiliyorsunuz. Gözlükle kullanım için tabi CX686 modeli gibi kulak içi ayarlanabilir yüzgeçli mekanizmaya sahip model tercih edebilirsiniz. Bende çok rahatsız etmiyor ama kalın gözlük çubuklarına sahip kişilerde farklı etki yaratabilir.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz