Garmin Fenix 5X

____________________________________________________________________

Garmin Fenix 5X, Garmin’in multisport ya da daÄŸcılık temalı Fenix serisi ürünlerinin 2017’de satışa baÅŸlayan Fenix 5 ailesinin bir üyesi. Saat tüm spor aktivitelerinizi ve günlük fitness denen belli aktivite, uyku vs. deÄŸerleri kaydetmeye yarayan ciddi bir spor saati. Fenix 5 serisi üç üyeden oluÅŸuyor. Küçük bilekler ve küçük sevenler için Fenix 5S, normal model Fenix 5 ve harita ve navigasyon özellikleri eklenmiÅŸ ve bir miktar farklı donanıma sahip bir Fenix 5X. BahsedeceÄŸim cihaz Garmin Fenix 5X ki harita artısı ile serinin en donanımlı cihazı da bu.

Garmin Fenix 5X

Garmin Fenix 5X

Günlük hayat

Günlük hayatta saat tüm fitness temalı bileklik ve saatlerin kaydedebildiÄŸi verileri kaydediyor. Günde kaç adım attığınızı kaydediyor ve buna baÄŸlı olarak bir hesaplama ile kaç KM mesafe katettiÄŸinizi kaydediyor. Günde kaç saat uyuduÄŸunuzu kaydediyor ve uykudaki hareket seviyenize göre derin uykuda ya da hafif uykuda olduÄŸunuz süreleri gösterebiliyor. Optik nabız ölçüm sensörü ile sürekli nabzınızı da takip edip, nabzınızı görebilmenizi saÄŸlıyor. Ayrıca profilinizde belirttiÄŸiniz bilgiler, nabız, günlük adım ve aktivite bilgilerini de kullanarak günlük kalori yakım bilginizi gösteriyor. Cihazın barometresi de var ki, günlük olarak kaç merdiven çıktığınız, daha doÄŸrusu kaç kat çıktığınız da belirtiliyor ve kaydediliyor. Tüm bu bilgiler genelde çoÄŸu etkinlik takibi yapan bileklik ve saat tarafından kaydedilen veriler. Bu verilere saat üzerinden sınırlı eriÅŸebildiÄŸiniz gibi çevrimiçi Garmin Connect hizmetinden de eriÅŸebiliyorsunuz. Sınırlı eriÅŸimden kastım günlük deÄŸerlerinizi görebilseniz de önceki günlerin deÄŸerleri fazla gösterilmiyor, bunun yerine Garmin Connect’ten faydalanmanız gerekiyor. Adım sayar performansı fena deÄŸil ama her adım sayar gibi kusursuz da deÄŸil. Bulaşık yıkarken gereksiz yere adım sayabiliyor. Ya da kamera çekimi yaparken kamerayı fazla sallamamak için yavaÅŸ ve sakin yürürken hiç adım saymayabiliyor. Merdiven sayacı da Fenix 3 kadar iyi deÄŸil. 15 kat çıktığım bir günde 7 – 8 kat gösterebiliyor. Tabi bunda ben katları çıkarken hava basıncındaki deÄŸiÅŸimin de etkisi var. Kalori tahmini de neredeyse tüm aktivite takip cihazları gibi kesin doÄŸru deÄŸil. Bkz. Fitness trackers accurately measure heart rate but not calories burned

Garmin Connect

Garmin Connect

Garmin Connect

Garmin Connect, Garmin saatlerin ve diÄŸer spor cihazlarının verilerini saklamak için kullandığı Garmin’in bulut hizmeti. Buna connect.garmin.com adresinden eriÅŸebildiÄŸiniz gibi Play Store ve AppStore‘dan Garmin Connect uygulamasını telefonunuza indirerek de faydalanabiliyorsunuz. Yanlış hatırlamıyorsam Microsoft telefonlar için de maÄŸazalarında yer alıyordu. Saati ilk kurulumunuzda telefondaki Connect uygulaması ile baÄŸlayarak telefon üzerinden Bluetooth ile eÅŸitlenmesini saÄŸlayabiliyorsunuz. Devamında bütün verileriniz Garmin Connect bulutuna depolanıyor ve istediÄŸiniz her zaman bunlara ulaÅŸabiliyorsunuz. Buradaki veriler günlük adım, uyku, kalori, nabız gibi verilerin tümü ve geçmiÅŸe yönelik, yani istediÄŸiniz geçmiÅŸten bir gündeki verilerinize ulaÅŸabiliyorsunuz. Ayrıca tüm aktiviteleriniz de yine burada saklanıyor. Her aktiviteyi harita üzerinde görüntüleyip, hız, mesafe, kadans, nabız vs. saatin kaydettiÄŸi her veriye buradan ulaÅŸabiliyorsunuz. Bu ÅŸekilde aktivitelerinizi, performansınızı deÄŸerlendirip antrenman planlarınızı yapabiliyor, kendinize rota belirleyip saate gönderebiliyorsunuz. Yine Connect arayüzünü Strava’ya baÄŸlayarak etkinliklerin Strava’da da görünmesi saÄŸlanabiliyor. Tabi Connect çok zengin bir bulut ortamı ve ayrıca incelenmesi gereken bir yer, saat incelemesi olmadığı için burada çok yazmayacağım.

Sportif hayat

Saat bir spor saati ve içinde neredeyse yapabileceÄŸiniz tüm sporlar ile ilgili ve bunları kaydedebileceÄŸiniz uygulamalar yer alıyor. Saatte GPS alıcısı bulunuyor ki Amerika’nın GPS ve Rusya’nın Glonass konum uyduları aÄŸlarını kullanarak konum tespiti yapabiliyor. Bu konum tespiti ile aktivitelerinizi nerede, ne kadar hızlı, ne performansla yaptığınızı kaydedebiliyor ve hareket ettiÄŸiniz rotayı Connect üzerinde görebilmenizi saÄŸlıyor. Bir örnek aktivite…

Ayrıca Fenix 5X harita destekli bir saat ki harita üzerindeki konumunuzu da gösterebiliyor. Aşağıda saat ile kaydedilmiş 4. Saray Bisiklet Festivali etkinlik ile ilgili kaydım görünüyor mesela. Hangi noktada hangi nabızda olduğum, hızım, yüksekliğim ve ortam sıcaklığı gösteriliyor. Toplam mesafe, ortalama hız vs. değerler de görünüyor tabii ki görselde yok ama tıklayarak esas sayfada gösterilen verilere bakabilirsiniz.

4. Saray Bisiklet Festivali Connect kaydı

4. Saray Bisiklet Festivali Connect kaydı

Tasarım olarak Fenix serisi saatler yuvarlak ekrana sahip ve klasik saat çizgisi sergileyen saatler. Bu açıdan her ne kadar normal bir saat kadar hafif ve küçük olmasalar da piyasadaki diÄŸer pek çok spor saatine göre günlük kullanımda daha iyi durdukları ortada. Genel görünüm itibarıyla önceki seri Fenix 3 saatlere benzerlik var ki, Fenix 3 serisi zaten görünüm olarak iyi bir seriydi, bunda da deÄŸiÅŸtirme ihtiyacı hissetmemiÅŸler. Garmin Fenix 5X modeli ailenin diÄŸer üyeleri Fenix 5 ve 5S’ten daha büyük ve daha kalın. Saat fiberle güçlendirilmiÅŸ polimer bir kasadan yani biraz saÄŸlamca plastikten oluÅŸuyor. 🙂 Ancak herhangi bir aktivitede bu saatlerin kasasına zarar vermeyi becermiÅŸ birini görmedim, yani plastik olmasında bir sıkıntı yok. Tüm spor saatleri zaten öyle.

Ekranın etrafındaki ön çerçeve metal ve parlak koyu gri bir kaplama ile kaplı. Ancak bu kaplama zamanla saatin oraya buraya çarpılması ile çiziliyor ve çizikler kaplamanın altındaki esas metali göstererek görünümü bozacak gibi duruyor. Bu açıdan kaplama yerine eski serideki Fenix 3 Silver modeli gibi metalik bir çerçeveye sahip olmasını tercih ederdim. Ancak Garmin muhtemelen bu tür çerçeveyi daha pahalı modellerde kullanmak istiyordur, ya da Fenix 5X’i çok tercih edilecek bir model olarak görmediÄŸinden de olabilir. Fenix 5 serisinde metalik renkli model de yer alıyor. Ayrıca çerçeve eski Fenix 3 serisine göre biraz daha sığ ki camı biraz daha az koruyacak diyebiliriz. Çerçevede yine saatin içine ulaÅŸmak için sökülmesi gereken beÅŸ vida yer alıyor ve Fenix 3’te bulundukları ÅŸekilde konumlandırılmışlar. Saatin arkasında ise ortada optik nabız ölçer sensörü yer alıyor. Sensör 3 lazer LED ve bir ışık algılayıcıdan oluÅŸuyor. Sensörün çevresinde ise metal bir kaplama bulunuyor ki görünüm olarak saatin arkasında çok bir ÅŸey katmıyor sonuçta. Ancak optik nabız sensörünü biraz gömerek elde izinin çıkmasını engelliyor diyebiliriz. Arka kısımda bir de ÅŸarj kablosunun takıldığı bir boÅŸluk yer alıyor ki bu boÅŸluk aktivitelerde saatin ÅŸarj iÅŸlemini biraz zorlaÅŸtırıyor. Saatin saÄŸ tarafında yukarıdan aÅŸağı açma kapama, menü ve yukarı tuÅŸu ve altta da aÅŸağı tuÅŸu bulunuyor. DiÄŸer tarafta ise baÅŸlat ve geri tuÅŸu bulunuyor. Aralarında ise barometre sensörünün deliÄŸi bulunuyor. TuÅŸlar da çerçeve ile aynı metalik kaplamaya sahip ve görevlerini simgeleyen simgeler yok üzerinde, Fenix 3 serisinde bu ayrtıntı hoÅŸuma gidiyordu. Kasa saÄŸlamlık olarak saÄŸlam dursa da kayışlar bir süre kullanımdan sonra yıpranmaya baÅŸlıyor gibi görünüyor. Fenix 3 kayışları bir sene sonra kopar Garmin garantiden deÄŸiÅŸtirirdi ama bunlarda kopma olmasa da bir aşınma durumu var.  Fenix 5X kayışları 26mm geniÅŸlikte ve Garmin QuickFit olayını kullanıyor ki kayışları tornavidalarla uÄŸraÅŸmadan çok kolay bir ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirebiliyorsunuz. Yalnız bu sistemi kullanan Çin malı kayışların mekanizmaları biraz farklı ki, saatten çok kolay çıkıp saati düşürmenize ve kaybetmenize sebep olabilir, bilginize.

Bisiklette-Garmin-Fenix-5X

Saatin ekranı safir yani çizilmelere dayanıklı bir cam, boya kaplı metal çerçeve cam kadar dayanamayacak yani. Kullanılan ekran modeli de sürekli açık 240 x 240 çözünürlükte yuvarlak bir ekran. Garmin saatlerinin özelliği düşük güç sürekli açık ekranlara sahip olmaları. Apple saatler gibi baktığınızda moda sonrası tuğla ekranlara sahip değiller. Ekranda sürekli olarak bir görüntü yer alıyor. Ayrıca bu ekranlar arka aydınlatma ihtiyacı olmayan reflektif yani yansımayla çalışan LCD ekranlar. Bundan dolayı da gün içinde kullanımda gün ışığında görünmeme gibi bir sorunları yok, tam tersi ne kadar ışık o kadar iyi görünüyorlar. Karanlık için ise arka aydınlatmaları var. Arka aydınlatmaları Fenix 3 serisi gibi tek noktada parlak, diğer yerlerde daha karanlık şekilde değil, daha dengeli bir arka aydınlatması var. Ekran yansımaya dayalı çalışan bir ekran olduğu için renk skalası biraz kısık. Bu şekilde 4 bin rengi destekleyen ekranlar olsa da bu saatte kullanılan ekran 64 renk destekli. Diğer renkler titreşim ve farklı tonları birleştirme ile elde ediliyor ama tam renk elde edilemiyor pek, hani görünüm desteklenen 64 renkteki kadar güzel olmuyor. 240 piksel çözünürlük önceki seriye göre bir artış.

Arayüz

Arayüz Fenix 3 serisinin devamı bir arayüz ama belli yerlerde geliştirmeler yapılmış. Kullanılan fontlar daha kalın fontlarla değiştirilmiş. Fenix 3 fontları daha hoşuma gitse de aktiviteler esnasında vs. Fenix 5X fontları daha iyi görünüyor. Ana ekranda yine saat yüzü dediğimiz saati gösteren ve ayarlanabilen ekran yer alıyor. Ekranı dijital ve analog saat olarak ayarlayabiliyor, görünen adım sayısı, yükseklik vs. bilgileri değiştirebiliyoruz. İstersek de Connect IQ mağazasından farklı saat yüzleri indirebiliyoruz. Start butonu ile ana menüye ulaşıyorsunuz, buradan yukarı aşağı hareket ile aktivitelere ve yüklediğiniz ConnectIQ uygulamalarına erişim mümkün. Bu menü iki kısma ayrılmış. Üst ve beyaz arkaplanlı kısımda saatin kendi spor aktiviteleri yer alıyor. Alttaki siyah arkaplanlı kısımda ise navigasyon, harita fonksiyonları ve Connect IQ uygulamaları yer alıyor. Yine start butonu ile bu aktivitelere girip yine start butonu ile aktiviteleri başlatabiliyorsunuz.

Aktivite ve uygulama menüleri.

Aktivite ve uygulama menüleri.

Saat yüzünde iken yukarı aşağı tuşlarını kullandığımızda da İngilizce widget denen küçük araçların yer aldığı menülere geliyoruz. Bunlar arasında nabzımızı, adım sayımızı, son aktivitelerimizi gösteren araçlar mevcut. ABC aracı ile de yükseklik, barometre değeri ve pusulayı kullanabiliyoruz. ConnectIQ mağazasından da bir takvim ve pil durumunu takip etmek için bir araç yükledim.

Araç gereç menüsündeki ABC aracı

Araç gereç menüsündeki ABC aracı

Hava durumu aracı ve alt menüleri BT üzerinden hava durumu verisi alabiliyor.

Hava durumu aracı ve alt menüleri BT üzerinden hava durumu verisi alabiliyor.

Nabız, Tempe sıcaklık ve Connect IQ takvim aracı.

Nabız, Tempe sıcaklık ve Connect IQ takvim aracı.

Açma kapama tuşuna basılı tutunca kontrol menüsü çıkıyor. Bu menü saat ekranı etrafında dağıtılmış simgelerden oluşan döner bir menü. Yukarı aşağı tuşları ile hareket ettirerek her simgedeki görevi yerine getirebiliyoruz. Bunlar saati kapatmak, Bluetooth açıp kapatmak, WiFi eşitleme başlatmak, telefondaki müzik çaları kontrol etmek gibi şeyler. Bu menüdeki öğeler değiştirilebiliyor.

Kontrol menüsü

Kontrol menüsü

Saatin kendisi müzik oynatamıyor ama telefondaki oynatıcıyı çalıştırabiliyor. Bunun için kontrol menüsünden ya da widget ekranındaki müzik aracından faydalanabiliyoruz. Arayüz genel manada Fenix 3 serisine göre hızlı ve akıcı çalışıyor. Garmin cihaz performansına yönelik biraz iyileştirme yapmış.

Garmin Fenix 5X analog saat yüzü

Garmin Fenix 5X analog saat yüzü

Garmin Fenix 5X ConnectIQ dijital saat yüzü Runarchy

Garmin Fenix 5X ConnectIQ dijital saat yüzü Runarchy

Saat ayarlarından tuÅŸlara basılı tutulduklarında etkinleÅŸtirecekleri görevler eklemek mümkün. Bunlar konumu kaydetme, ekran görüntüsü alma gibi çeÅŸitli komutlar. Evet Fenix 3’ten farklı olarak Fenix 5X ile ekran görüntüsü almak da mümkün. Bunu ekran görüntüsünü hafızasındaki bir klasöre Bitmap (BMP) dosyası olarak kaydediyor. Ne yazık ki bu görüntüleri herhangi bir ÅŸekilde buluta eÅŸitlemiyor. Saati bilgisayara baÄŸlayıp dosya sistemine eriÅŸip almak gerekiyor.

Spor aktiviteleri

Saatte koÅŸu, yürüyüş, daÄŸ yürüyüşü, yüzme, bisiklet, MTB, kayak vs. çoÄŸu aktiviteyi kaydedecek aktivite seçenekleri mevcut. Bunun için start tuÅŸundan aktiviteye girip istediÄŸiniz aktiviteyi seçiyorsunuz. Sonra ekranın kenarındaki kırmızı halkanın dolup yeÅŸilleÅŸmesini bekliyorsunuz. Bu saatin GPS uydularından veri alıp konumunu tespit edebilmesi için geçerli bir süre. Sık aktivite yapan biri iseniz bu kısımda hiç fazla beklemeyeceÄŸinize emin olun. Ama arada bir GPS’li aktivite kullanıyorsanız saat daha fazla GPS verisi indirmek durumunda olduÄŸundan daha fazla beklemek gerekebiliyor. Zaten siz yine de güvenilir GPS verisi için bir iki dakika bekleyin. Ekranın etrafında yeÅŸil çizgiyi görünce baÅŸlat tuÅŸuna basıp aktiviteyi baÅŸlatabilir artık koÅŸmaya ya da bisiklet sürmeye baÅŸlayabilirsiniz.

GPS sabitlenme öncesi ve sonrası. Yeşil çizgide hazırız. ;)

GPS sabitlenme öncesi ve sonrası. Yeşil çizgide hazırız. 😉

Yukarı aÅŸağı tuÅŸları ile aktivitedeki diÄŸer ekranlara geçebilir, diÄŸer veri alanlarını kontrol edebilirsiniz. Her ekranda standart olarak dört veri alanı bulunur ve bu veri alanları ayarlardan deÄŸiÅŸtirilebilir. Bu veri alanlarında hız, mesafe, süre, nabız, tur sayısı, yükseklik, TOD (Time of Day – Günün Zamanı yani basitçe saat), barometre, gün batımı vakti ve daha bir sürü seçenek var. Ayrıca kendiniz de ConnectIQ maÄŸazasından veri alanı indirebilirsiniz. Ayrıca aktivite esnasında haritaya da bu ÅŸekilde ulaÅŸacaksınız. Aktivitede iken baÅŸlat butonuna basarsanız aktivite duraklıyor ve bir menü çıkıyor. Bu menüde resume ile aktiviteye geri dönebilir, save ile kaydedebilir ya da discard ile de silebilirsiniz. Ayrıca Resume later ile de aktiviteyi arka plana atıp daha sonra tekrar devam edebilirsiniz. Uzun bisiklet turlarında vs. iÅŸe yarayan bu özellik ile GPS’i sürekli açık tutup gereksiz batarya harcamıyorsunuz. Tekrar start butonuna basıp aktiviteye dönmek mümkün. Back to Start özelliÄŸi ile de saat geldiÄŸiniz rotayı size tersten çizip yönlendirebiliyor. Save komutu ile aktivite tamamen durdurulup saate FIT biçiminde kaydediliyor ve size aktivitenizin özetinin sunulduÄŸu bir menü çıkıyor. Aynı zamanda burada aerobik ve anaerobik performans deÄŸerlendirmesi ve kırdığınız kiÅŸisel rekorlar ve segment rekorları ile ilgili de bilgi alabiliyorsunuz. Saatiniz ve telefonunuzda Bluetooth etkin ise aktivite kaydedildikten sonra saat BT üzerinden aktivitenizi buluta yükler. Saatin Bluetooth baÄŸlantısı düşük güçlü bir BLE baÄŸlantısı olduÄŸu için bu biraz zaman alabilir; transfer hızı birkaç kilobayt saniye gibi düşük bir hız. Bilgisayarınızda Express uygulaması üzerinden WiFi ayarı yapabilirsiniz saate ki, bu ÅŸekilde WiFi üzerinden transfer çok daha hızlı. Aktiviteden sonra otomatik yükleme seçeneÄŸi de var. Cihazda WiFi sadece gerektiÄŸinde etkinleÅŸtiriliyor ve bunun dışında kapalı duruyor, yani WiFi eÅŸitlemeleri dışında hiçbir iÅŸe yaramıyor.

GPS performansı

Saatte MTK’nın 3333AV GPS yongası bulunuyor. Yonga pek çok konum uydusu ağını kullanabilse de saatte sadece GPS ve Glonass kullanılıyor. Eski Fenix 3’lerde ayarlar menüsündeki bir ayardan Glonass etkinleÅŸtirip kapatmak mümkün idi. Ancak bu saatte her aktivite için ayrı ayar var; her biri için ayrı ayrı Glonass ayarı yapabiliyorsunuz. Mesela koÅŸu aktivitemde Glonass açık, bisiklet aktivitemde ise kapalı. Glonass ayarı Rusların Glonass konum uydusu ağındaki uydulardan da konum bilgilerinin alınmasını saÄŸlıyor. Bu ÅŸekilde saat Amerikan GPS uydularından baÅŸka Rus uydularına da baÄŸlandığı için daha fazla konum uydusuna baÄŸlanmış oluyor. Pratikte açık alanda bir fark yaratmıyor. Ama binaların arasında gökyüzünü az gören bir konumda daha fazla uydu görülmesi performansı arttırabiliyor. Ayrıca Glonass sisteminde ephemerise yani almanak uzunluÄŸu 10 saniye ile GPS’ten 8 saniye daha kısa olduÄŸu için ilk sabitleme de daha hızlı oluyor diyebiliriz. Genel GPS performansı olarak Garmin markasından dolayı cihazdan çok ÅŸeyler bekleniyor olsa da cihaz çok da fazla baÅŸarılı deÄŸil bu konuda. Hani hızlı bir ÅŸekilde konumu sabitliyor, konum alıyor; ama yola çıktığınızda hızınız biraz düşük ise yürüyüş ve koÅŸu aktiviteleri için özellikle, doÄŸru hız, tempo (Ä°ngilizcesi pace, yani bir kilometrenin katedildiÄŸi dakika cinsinden süre), mesafe gibi verileri yüksek doÄŸrulukta veremeyebiliyor. Hani mesafe olarak pek bir sıkıntı görmedim, mesafeyi doÄŸru gösteriyor aslında; ama koÅŸarken tempo bazen saçmalayabiliyor. Bunda koÅŸarken yanından geçtiÄŸiniz nesnelerin GPS sinyaline etkileri vs. neden oluyor. Açık alanda çizilen rotada da bir sıkıntı yok ama binaların arasında iken saçmalamalar, garip zikzaklar olabiliyor. Yolun bir tarafından diÄŸerine atabiliyor, çok nadir de olsa diÄŸer sokaÄŸa da atabiliyor kötü bir havada ve ilk sabitlemeyi pek beklemeden çıktığınızda. Hatta bir seferinde beni çapraz bir ÅŸekilde yüz metre kadar uzaÄŸa tarlanın ortasına da atmıştı ama istisnai bir ÅŸey oldu bu. Fenix 3’te aynı yerde bir iki metre sola kaydırmıştı beni. Cihaz bir Suunto Ambit 3 ya da Polar v800 deÄŸil hani. Hani Fenix 3’ün GPS performansından daha iyi deÄŸil ama daha kötü de deÄŸil, arada biraz daha fazla saçmalıyor sadece. 😀 Hızınız arttıkça doÄŸruluk artıyor tabi, çok iyi GPS grafiklerine sahip koÅŸuların hızlarının da iyi olduÄŸunu gördüm. Temponuz 5 ve altında ise mesela, daha az sorun yaÅŸamanız olası. Bisiklet aktivitesinde ise GPS performansı gayet iyi. Bunun nedeni de yüksek hızlı bir aktivite olduÄŸu için sanırım; Fenix 3 de arabadaki hız ibresi ile aynı deÄŸeri gösteriyordu yüksek hızda. 😀 Ancak sorun olarak görebildiÄŸim; bisiklet aktivitelerinde aktiviteyi duraklatıp devam ettirince 150 KM civarı maks. hızlar kaydedebiliyor ilk saniyede, sonra doÄŸru hızla devam ediyor. Bunu geliÅŸtirme ekibine bildirdim ama hala şöyle mi oluyor, böyle mi oluyor, bisiklet kurulumunuz nedir vs. diyorlar. Bir çok nadir birkaç aktivitede de aktivite sonrası kaydedilen maks. hızın ortalama hızdan düşük olduÄŸunu gördüm mesela. 😀 Strava rotayı tekrar oynatıp filtrelediÄŸinden duraklamadan sonraki baÅŸlangıçta olabilen maks. hız hatasını vs. filtreleyip saymıyor. Sonuçta daha fazla GPS cihazından veri aldığı için bu sorunlara alışık cihazlar. Bu maks. hız sorunları sadece benim cihazım ile ilgili de olabilir ya da ileriki bir zamanda bir güncelleme ile çözülebilir de. Bir de sorun CIQ veri alanları ile daha fazla oluyordu. GPS performansından memnun deÄŸilseniz sensör kullanımı ile bu durumdan kurtulabilirsiniz.

Bkz. Bir Edirne turum. Ortalama hız 27.4 KM/s, maks. hız 25 KM/s

Sensör desteği

Saatin üstünde GPS, optik nabız ölçümü, barometrik altimetre, pusula, termometre, ivmeölçer ve Fenix 3’ten farklı olarak ciroskop sensörü bulunuyor. Termometre günlük olarak kullanılabilir bir termometre deÄŸil, kolun ısısından dolayı ortam sıcaklığını deÄŸil saat sıcaklığını gösteriyor. Termometre zaten sanırım barometre sensöründe ve barometre hava basıncını ölçerken termometre de ek bilgi vererek doÄŸru altimetre yani yükseklik verisi elde edilmesi amaç.Yani barometrenin amacı altimetre için kullanılması. Altimetre normal olarak çok doÄŸru deÄŸil. Açıkçası Fenix 3 kadar doÄŸru bulmadım günlük kullanımda. Ancak aktivite esnasında GPS verisi ile de desteklendiÄŸi için sapma daha az oluyor. Mesela 84m yükseklikte çıkıp kuzeydoÄŸuya doÄŸru 58 KM bisiklet sürüyorum ve daireme çıktığımda yüksekliÄŸim olması gerektiÄŸi gibi 198m ya da civarında. Hani aktivite esnasında gayet iyi iÅŸ görüyor. Ama dururken Fenix 3 altimetresi sabit dururken, Fenix 5X oynayabiliyor. Bir de Fenix 3 ve Fenix 5X’in ölçtüğü barometre deÄŸeri de aynı deÄŸil. Ä°kisi de yüksekliÄŸe göre deniz seviyesi basıncını ölçüp hesaplasalar da barometre ölçümleri arasında 10 milibar fark oluyor nedense. Ä°vmeölçer ise adım sayar için kullanılıyor ve ciroskop da ultra track modunda vs. yön deÄŸiÅŸimlerini tespit etmek için kullanılıyor. Çıkılan kat ölçüm de yapılırken biraz beceriksizlik var. Bazen iki kat çıkıyorum, hiç saymıyor ya da iniÅŸleri saymıyor. Fenix 3 kadar iyi deÄŸil bu konuda da ama güncellemelerle iyileÅŸtirilebilir tabi bu. Fenix 3HR modellerinde çok sayıda altimetre sorunlu cihaz vardı, Fenix 5X’te de arada böyle cihazlar çıksa da genel olarak sorunlu bir seri deÄŸil hani.

Garmin Fenix 5X ANT konsorsiyumu üyesi Garmin’in çoÄŸu ANT+ teknolojisi kullanan sensörünü kullanabiliyor. Bunlar nabız, sıcaklık, hız kadans, güç, foot pod, VIRB, Shimano Di2, ışık, Varia radar, Varia Vision gibi extended display, geniÅŸletilmiÅŸ görüntü sensörleri, RD Pod ve kas oksijen sensörü gibi sensörler. Nabız bilginizi kaydetmek için bir nabız bandı kullanabilirsiniz. Garmin HRM-RUN nabız dışında koÅŸu kadansı (run cadence), adım uzunluÄŸu (stright length), dikey osilasyon (vertical oscillation) ve ayağın yerdeki süresi (GCT, ground contact time) gibi koÅŸu dinamiÄŸi bilgileri verebiliyor. ÖrneÄŸin koÅŸuda GPS performansından memnun deÄŸilseniz ya da koÅŸu bandında koÅŸuyorsanız bir Garmin Footpod sensörü tanıtarak bu sensörü tempo bilgisi için kullanabilirsiniz. Kalibrasyonuna baÄŸlı olarak GPS’ten çok daha doÄŸru bilgi verecektir. Ya da STRYD Running Power Meter sensörü ile koÅŸu dinamiklerinden baÅŸka güç (power) bilgisi de elde edebiliyorsunuz. Fenix 5X’in Fenix 3 serisine göre bir avantajı sadece ANT+ deÄŸil, Bluetooth sensörlerini de kullanabilmesi. Bu ÅŸekilde Bluetooth baÄŸlantısı kullanan Polar markasının nabız bantlarını da kullanabiliyorsunuz mesela. Ancak Bluetooth tarafında farklı üreticilerin farklı iletiÅŸim standartları olduÄŸu için sensörün aktardığı her veriyi algılayamayabilir ya da kaydetmeyebilir. Kendi kullandığım HRM-RUN nabız ve Tempe sıcaklık sensöründe bir kopma baÄŸlanmama sıkıntısı görmedim ÅŸimdiye kadar.

Bilekten nabız ölçüm

Bilekten nabız ölçümü saatin altındaki üç lazer LED ve bir alıcıdan oluşan sensör sayesinde yapılıyor. Bu sensör arada sabit ışık, arada titreşimli ışık veriyor, arada hiç ışık vermiyor vs. nabzı ölçüyor. Performans olarak günlük kullanımda iyi çalışıyor, ne zaman baksam ve göğüs bandı ile karşılaştırsam doğru. Dinlenme nabzı dediğimiz RHR görmek için nabız bandı takmak gerekmiyor uykuda, o açıdan iyi. Ancak aktivitelerde iş değişiyor. Nabız bandım olduğundan çok fazla kullanmadım ancak bir denememde nabız bandından aşağı yukarı 5 nabız yüksekten takip etmişti koşumu. Bisiklette de iyi yollarda iyi ölçüyor ama bozuk yollarda ya da orman tarla yollarında kocaman saat sürekli titreştiği için doğru ölçüm yapmıyor ne yazık ki. Nabız yerine yoldaki titreşimleri saymaya başlıyor. 😀 Saatin gevşek ya da sıkı giyilmesi, kişinin kol boyutları ile de ilgili biraz bu. Özetle günlük nabız ölçümü için iyi ama aktiviteler için nabız bandı tercih edin derim. Tek bu saatte değil, diğer saatlerde de böyle yapın. EKG teknolojisi ile ölçüm yapmak başka, kalpten bir metre uzaktan yansıyan ışıktaki yansıma miktarını ölçüp ölçüm yapmak başka. Henüz o kadar iyi yerlerde değil bu teknoloji.

Segmentler ve Strava Live Segments

Garmin Connect üzerinde segment özelliÄŸi var, sadece Connect kullanıcıları için olsa da yine kullanılabilir durumda ve saat bu segmentleri gösterebiliyor. Ayrıca Strava Premium üyeliÄŸiniz varsa Strava segmentlerini de saatinizde kullanabiliyorsunuz. Hani segmente yaklaşırken sizi uyarıyor, sonra da hız bilginizi, kom için kaç saniye önde ya da geride olduÄŸunuzu gösteriyor, bitirdiÄŸinizde segment sürenizi gösteriyor vs. Bunun için bir Garmin Fenix 5X saatiniz, bir akıllı telefonunuz, aralarında bir Bluetooth baÄŸlantısı, Strave hesabınız ve aylık 20 liranızın olması gerekiyor. Evet, aylık 20 lira. 😀 Bu aylık Strava Premium üyeliÄŸi için. Yoksa Strava segmentini saatiniz yok sayıyor. 😀 Bir seferinde Strava mı hediye premium verdi, Turkcell’den mi bir ÅŸey yaptım; bir ay bedava Strava premium kullandım. Sonraki ay iptal etmeyi unutunca da bir aylık da 20 TL ödemiÅŸ olarak kullandım ki hiç gerek yok. Alternatif çözüm olarak Strava segmentinin aynısını Garmin Connect’te oluÅŸturuyorum ve segmenti saate gönderiyorum. Bir daha saat segmente yaklaşırken beni uyarıyor, segment hızımı vs. gösteriyor. Benden baÅŸkası segmenti katetmemiÅŸ olsa bile PR için kalan ya da önde olduÄŸum süreyi gösteriyor. Aktiviteyi kaydettiÄŸimde segment süremi gösteriyor vs. Hani alternatif olarak Strava segmentlerini Connect’te de oluÅŸturmak iÅŸe kısmen iÅŸe yarıyor diyebiliriz, tavsiyemdir.

Haritalar

Garmin Fenix 5X’i X yapan özellik eks(X)tra harita desteÄŸi oluyor. Cihazda haritalar için 16 GB flaÅŸ bellek ve 32 MB kadar da DDR RAM bulunuyor. 16 GB hafıza tamamen haritalar için ve aktiviteler vs. geri kalan her ÅŸey 100 MB bile yer tutmuyor muhtemelen. Zaten cihazın 8 – 9 GB kadar hafızası haritalar ile dolu oluyor. Türkiye’den alınan bir cihaz ise Avrupa topografik haritası ve OpenStreetMap’ten elde edilmiÅŸ bisiklet rotaları verisinden bisiklet yolları haritası yer alıyor. Örnek olması amacıyla da birkaç Birdseye görüntüsü de yer alıyor. Ä°sterseniz Garmin’den farklı haritaları da satın alabiliyorsunuz. Mesela Amerika haritası saatte yok, Garmin’den satın alabiliyorsunuz. Topografik harita dediÄŸi haritada yükseklik verileri de yer alıyor. Bu sayede bulunduÄŸunuz konumun yüksekliÄŸini haritadan da öğrenebiliyorsunuz.

Haritaları rota çizdirmek ve takip etmek için kullanabiliyorsunuz. Basit bir navigasyon cihazı gibi çalışıyor bu durumda saat. Önemli bir nokta saat haritalarda adres araması yapamıyor, böyle bir özelliÄŸi yok. Haritalarda yeterince POI bilgisi var ve adres bilgisini kullanamasa da POI bilgilerini kullanabiliyor. Haritalar çok aşırı güncel olmasalar da fena deÄŸiller. Mesela Saray’ın çevre yolu son güncellemelere kadar hala haritada yok. Google haritasında da yok gerçi. OpenStreetMap’te falan var. Bilgisayarınıza kurup saatinizi baÄŸlayacağınız Garmin Express programı harita güncellemelerini indirip telefonunuza kopyalama iÅŸini kolaylaÅŸtırıyor. Bir de rota çizimi tamamen yaya modunda ya da bisiklet modunda yapılıyor. Yani bisiklet için rota çizdirdiÄŸinizde ana yoldan ziyade trafiÄŸi daha az olan bir yoldan götürmeye çalışıyor sizi. Tabi navigasyon seçeneklerini ayarlayarak bunu iÅŸinize uygun hale getirebiliyorsunuz. Ayrıca öncesinde yapmış olduÄŸunuz etkinliklerin de baÅŸlangıç noktalarını vs. gösteriyor haritada.

Haritalar saat ekranında burada göründüğü kadar canlı görünmüyor, bunu belirtmeli.

Haritalar saat ekranında burada göründüğü kadar canlı görünmüyor, bunu belirtmeli.

Harita fonksiyonları için uygulama menüsünde Navigate diye bir menü var. Burada Points of Interest, Around Me, Courses, Round-Trip Courses, Activities, Saved Locations, Sight’n Go, Coordinates ve Use Map seçenekleri var. Bunlara bir bakalım.

  • Points of Interest yani POI, ilgi noktaları baÅŸlığında haritadaki yerleÅŸim yerleri, yiyecek ve içecek ile ilgili restoran, cafe gibi yerler, benzin istasyonları, hotel motel gibi konaklama tesisleri, ilgi çekici yerler, eÄŸlence yerleri, rekreasyon, alışveriÅŸ yapılabilecek yerler, ulaşımla ilgili otogar, tren garı gibi yerler, otopark ya da araç servisleri, okullar, hastaneler gibi yerlerin bilgilerini içeriyor. Alt menülerden birini seçerek çevrenizdeki uygun yerleri size gösterebiliyor. Bu arama iÅŸlemi biraz zaman alıyor tabi. Bu yerlerden birini seçtiÄŸinizde de bulunduÄŸunuz yerden itibaren rotasını çiziyor size.
  • Around Me özelliÄŸi de POI özelliÄŸi gibi ancak çok az farklı. Harita üzerinde çevrenizdeki yerleri gösteriyor. Ekranı farklı parçalara bölüyor ve seçim yaptığınızda o parçanın yönündeki öğeleri gösteriyor size. Yine birini seçerek rota çizdirebiliyorsunuz.
  • Courses özelliÄŸi ile Garmin Connect sitesi üzerinden ya da Connect Mobile uygulamasından saate gönderdiÄŸiniz rotaları takip edebiliyorsunuz. Ä°ster rotayı aynen takip edebiliyor ya da aynı yere çıkan kendi bir rota çizebiliyor. Fenix 3’te de olan bu özelliÄŸi harita desteÄŸi olmadığı için çok verimli kullanamıyorduk, karışık bir yol ayrımında tam gideceÄŸimiz yolu bulamıyorduk mesela ama bu cihazda bu çok daha verimli.
  • Round-Trip Course ise en ilginç özelliklerden. Size istediÄŸiniz mesafede koÅŸu rotası çizebiliyor. 10 KM mesafe çiziyorsunuz, yön vs. belirliyorsunuz ve size o mesafede ve yönde koÅŸu rotası çiziyor. Tabi rotalar aynı yerde baÅŸlayıp bitecek ÅŸekilde. Birkaç farklı alternatif de sunuyor.
  • Activities seçeneÄŸinde önceki aktivitelerinize ulaşıp onları rota olarak takip etmek mümkün oluyor.
  • Saved Locations seçeneÄŸi ile saatinize kaydettiÄŸiniz noktalara yol çizebiliyor. Nokta kaydetme iÅŸini açma kapama tuÅŸuna basılı tutup kontrol menüsüne girerek ve oradan kırmızı konum pinini seçerek yapıyorsunuz. Kısa bir süre bekleyip GPS konumunu alınca size bilgileri veriyor ve kaydet diyorsunuz. Haritalarda olmayan yerler için oldukça faydalı. Telefona yükleyeceÄŸiniz uygulamalardan da böyle konumlar gönderebiliyorsunuz saate. Bu menüden de bu noktalara rota çizmesini saÄŸlayabiliyorsunuz.
  • Sight’n Go Size basitçe bir pusula göstererek yol bulmanızı amaçlayan bir araç. Fenix 3’te de vardı ve harici bir haritadan rota takip ettiÄŸiniz durumlarda iÅŸe yarayabiliyor.
  • Coordinates seçeneÄŸi ile koordinat girip onu nokta olarak kaydedip rota çizdirebiliyorsunuz.
  • Use Map ile ise haritayı kullanabiliyorsunuz. Start tuÅŸuna her bastığınızda farklı modlara giriyor sistem. Bir modda + ve – iÅŸaretleri görünüyor ve yakınlaÅŸtırma ve uzaklaÅŸtırma yapabiliyorsunuz. BaÅŸka bir modda yukarı aÅŸağı diÄŸer modda da yanlara doÄŸru kaydedebiliyorsunuz. Haritada bir noktaya Start tuÅŸunu basılı tutarak ilgili konum, mesafe, yükseklik gibi bazı bilgilerine ulaÅŸabiliyorsunuz ya da rota çizdirebiliyorsunuz.
OpenTopoMap haritası.

OpenTopoMap haritası.

Alternatif olarak harita kullanmak isterseniz OpenStreetMap haritalarını kullanabiliyorsunuz. Garmin cihazlara OpenStreetMap haritaları yazısından bununla ilgili biraz bilgi bulabilirsiniz. Türkiye’de pek iÅŸe yarar durumda deÄŸiller henüz ama gitgide veri miktarı artıyor. Tabi Almanya ya da Amerika’nın büyük ÅŸehirleri gibi yerlerde gayet iÅŸe yarar haritalar bunlar. Cihazda haritası olmayan bir yere gidecekseniz bunlardan birini indirmenizi tavsiye ederim. Satın alacaksanız telefonunuzdaki bir uygulama için satın alın derim, daha iÅŸlevsel olacaktır. Tabi muhtemelen o da OpenStreetMap haritası kullanmıyorsa. BahsettiÄŸim Saray çevre yolu o haritalarda var mesela. Saate attığınız haritalar en sonuncusu en üstte olmak üzere iÅŸlenir ve gösterilir. Daha çok harita daha yavaÅŸ iÅŸlem demek.

Garmin haritasında ve OpenTopoMap haritasında kazak gölü.

Garmin haritasında ve OpenTopoMap haritasında kazak gölü.

Garmin.openstreetmap.nl haritası

Garmin.openstreetmap.nl haritası

Harita performansı 120 MHz bir iÅŸlemciye ve 32 MB belleÄŸe sahip bir cihazdan beklenecek ÅŸekilde doÄŸal olarak çok performanslı deÄŸil. Sonuçta telefondaki ya da bilgisayardaki GHz frekans iÅŸlemciler yok bu cihazda. YaklaÅŸtırma uzaklaÅŸtırma iÅŸlemlerinde çizimlerde bir miktar gecikme oluyor ama bir yol takip edilirken çok yüksek yakınlaÅŸtırma seviyesinde çok hızlı gitmedikçe sorun olmuyor. Yüksek hızda gecikme oluyor yine ama normal bir insan aktivitesinde bir gecikme olmuyor pek. Åžehir içi rota çizim iÅŸlemlerini birkaç saniye içinde hallediyor genelde. ÇoÄŸunu on yirmi saniye ya da yarım dakikada hallediyor. Ancak biraz uzun bir rota olduÄŸunda rota hesaplaması uzun sürebilir diye uyarı veriyor ve uzun sürüyor rota çizme iÅŸlemi. Edirne’ye kadar olan 130 KM bir rotayı 1:55 (Bir dakika elli beÅŸ saniye) gibi bir sürede çizdi. Bu yüzden çok uzun rotalar çizdirmektense bilgisayardan bir rota oluÅŸturup Course olarak göndermek daha mantıklı. Bilgisayarda çizilen rotayı da gözden geçirmeniz daha kolay. Saatin çizeceÄŸi 200 KM rotanın 30 KM kısmı istemediÄŸiniz bir yoldan geçiyorsa bunu saatte bulup deÄŸiÅŸtirmek imkansız gibi. Ayrıca uzun süre rota hesaplama iÅŸlemciyi sürekli çalıştırıp uykuya geçmesini engellediÄŸi için güç tüketimini de arttırır. Çok uzun mesafelere rota çizdirirken dakikalarca süren tek çizimde %5 batarya gidebildiÄŸini gördüm. Bu yüzden 100 KM’den uzak hedeflere rota çizdirmeyin.

Rota takibi ise kolay. Haritadaki yolun üzerindeki pembe bir çizgi ile gideceğiniz yolu gösteriyor. Dönüşlerde sesli, titreşimli ve ekran uyarıları ile bunu size bildiriyor. Ne kadar mesafe kaldığını ve tahmini varış sürenizi de söyleyebiliyor. Ayrıca rotanın yükseklik profilini de size gösterebiliyor. Ha ekran harita işi için ufak ama yeterince iş görüyor. Ormanda yaptığım bir iftardan sonra karanlıkta sinek ve köpek sesleri dolu ormandan beni çıkarmayı gayet iyi bir şekilde becerdi. Bisiklet kullanımında özellikle, telefonun pilini tüketeceğime ve sık sık arka cebimden çıkıp bakacağıma kolumu çevirmek ya da gidona saati sabitlemek çok daha kolayıma geliyor ve mantıklı geliyor. İhtiyacım olduğunda boş bir telefon bataryası yerinde dolu bir telefon bataryası ve boş bir saat bataryası tercih ederim ki daha şimdiye kadar hiçbir aktivitemde pilini boşaltmayı beceremedim saatin. 🙂 GPS aktiviteleri esnasında sürekli harita ekranında kullanmak ise pil kullanımını attıracağından gerekli olmadıkça harita ekranında tutmayı tavsiye etmiyorum.

Connect IQ

Garmin Fenix 5X ConnectIQ dijital saat yüzü Runarchy

Garmin Fenix 5X ConnectIQ dijital saat yüzü Runarchy

CIQ performans testi.

CIQ performans testi.

Connect IQ, Garmin’in saatlerinin akıllı özellikler kazanmasını saÄŸlayan uygulama geliÅŸtirme ortamı. Hani Garmin Fenix 5X’i telefona gelen birkaç bildirimi gösterip adımınızı sayması akıllı yapmıyor. Tam olarak Connect IQ dediÄŸimiz uygulama geliÅŸtirme platformu akıllı yapıyor. Connect IQ Store üzerinden cihazınıza farklı saat yüzleri, uygulamalar, widget denen araç gereçler ve aktivite uygulamalarında kullanabileceÄŸiniz veri alanları indirebiliyorsunuz. Bu uygulamaların geliÅŸtirilmesinde Monkey C denen Java ve diÄŸer bir çok dilden parça parça edinilerek geliÅŸtirilmiÅŸ bir programlama dili kullanılıyor. Programlama bilginiz var ise Eclipse ve Connect IQ SDK indirerek uygulama geliÅŸtirmeye baÅŸlayabiliyorsunuz. Garmin saatlerin güç tasarrufu amacıyla kullanılan düşük güç, frekans ve bellekteki iÅŸlemcileri yazılabilecek uygulamaları biraz sınırlıyor ne yazık ki. Ancak bu saatte haritalar için kullanılan 32 MB RAM çipi Connect IQ uygulamalarında da oldukça geliÅŸtiricinin iÅŸini kolaylaÅŸtırabiliyor. Garmin Fenix 5X için bir Connect IQ geliÅŸtiricisi saat yüzleri için 96 KB, uygulamalar için 1280 KB, araçlar için 1024 KB ve aktivitelerdeki veri alanları için 128 KB RAM kullanabiliyor. Bu deÄŸerler Fenix 5 ailesindeki diÄŸer saatlerden çok daha fazla. Yine de ÅŸimdiye kadar bu bellek limitlerini kullanan bir uygulama görmedim. Benden de Doom bekleyenler vardı ama saate Doom yazacak kadar vakit ayıramıyorum pek. 😀 Ä°ÅŸlemci olarak ise 120 MHz iÅŸlemci sanırım diÄŸer Fenix 5 cihazlara göre biraz daha yavaÅŸ ki testlerde biraz daha düşük sonuçlar alıyor ama genel kullanımı etkileyecek bir eksiklik yok. Cihaz AÄŸustos 2017 itibarıyla son Connect IQ sürümü olan 2.3.2 Biker Monkey sürümünü destekliyor ve 2 serisi güncellemeleri almaya devam edecek.

Garmin Fenix 5 ailesi Connect IQ bellek sınırları

Garmin Fenix 5 ailesi Connect IQ bellek sınırları

ConnectIQ Tetris ve Donkey Bas oyunları.

ConnectIQ Tetris ve Donkey Bas oyunları.

Pil ve ÅŸarj

Garmin saatlerin pil ömrü kullandıkları düşük frekans ve güç donanımlar sayesinde genelde yüksektir. Amaca yönelik, yani sadece o iÅŸi yapacak ama fazlasını yapmayacak donanım ve yazılım kullanıldığı için gereksiz güç tüketimi yoktur pek. Bu saatte fazladan bir RAM çipi ve 16GB bellek çipi var güç tüketimini arttıran. Saatte 430 mAh bir batarya var ve yaklaşık iki saat kadar bir sürede ÅŸarj oluyor. Åžarj edildikten sonra günlük kullanımda yani bir aktivite baÅŸlatılmadıkça iki hafta kadar bir süre sunuyor ki Bluetooth açık ya da kapalı olmasına, telefonunuza gelen bildirimlerde titreÅŸim miktarına göre kısalabilecek bir süre bu. Fenix 3’te BT kapalı ve GPS aktivitesi yapılmadan 24 25 gün kadar gördüğüm oldu. Aktivitelerde ise GPS yongası da çalıştığı ve ana iÅŸlemci de aktif olarak çalıştığı için pil ömrü kısalıyor. Benim cihazımda HRM-RUN ve Tempe sensörleri baÄŸlı ve Glonass açık ÅŸekilde saatte %9 gibi bir batarya kullanımı oluyor. Fenix 3 ile bir karşılaÅŸtırmamda aynı aktivitede Fenix 3 %8.3, Fenix 5X %9.3 oranında batarya kullanmıştı. Tabi karşılaÅŸtırdığım Fenix 5X yeni bir cihaz iken, Fenix 3 iki yıla yakın kullanılan bir cihaz idi. Bu ÅŸekilde Fenix 5X 11 – 12 saat gibi bir batarya ömrü verecek gibi duruyor aktivitelerde. Tabi bu sensör kullanımına ve ekrandaki veri alanları ve aydınlatmaya göre deÄŸiÅŸebilir. Bir de benim cihazımın pili de sorunlu olabilir. Çünkü aktivitelerde saatlik %5 batarya ömrü bildirenler de vardı ve yeni bir cihazın eski bir Fenix 3’ten fazla güç tüketmesi de mantıklı deÄŸil.

Aynı aktivitede F3 vs. F5X pil ömrü.

Aynı aktivitede F3 vs. F5X pil ömrü.

Åžarj iÅŸlemi cihazın arkasındaki yuvaya takılan USB ÅŸarj kablosu ile yapılıyor. Fenix 3’ün ÅŸarj aparatı gibi bir aparatı yok, yani saati aktivite esnasında ÅŸarj etmek biraz sıkıntı, kolunuza takamıyorsunuz. Yine de koÅŸuda cebinize koyup nabız bandından nabız bilgisini alıp ÅŸarj olmasını saÄŸlayabilirsiniz. Hani Garmin bir geliÅŸtirme yapacağına bir batırma yapmış burada. Åžarj kablosunun saate takılan ucu dört pinli ve yön farketmiyor, bu açıdan çok uÄŸraÅŸtırmıyor olsa da saat kolunuzda iken ÅŸarj edemiyorsunuz.

Güncellemeler

Cihaz düzensiz aralıklarla güncellemeler alıyor. Ancak Garmin geliştiricileri saate kendiniz yükleyebileceğiniz beta güncellemeleri yayınlıyor. Bunlarla yeni özellik ve sorun çözümlerine erken ulaşım mümkün ama stabil olmama ihtimalleri de muhakkak. Normal güncellemeler Bluetooth, WiFi veya bilgisayardan Garmin Express ile yapılabiliyor. Bluetooth yöntemi oldukça yavaş bir yöntem. Bu yüzden güncellemenin geldiğini duyduğunuzda WiFi üzerinden eşitlemek en basiti. Yalnız harita güncellemeleri WiFi üzerinden yapılamıyor, sadece yazılım güncellenebiliyor. Garmin Express uygulaması saat bilgisayara bağlanıp uygulama açıldığında zaten güncellemeleri kontrol ediyor ve yükleyebiliyor. Bu şekilde saati şarj etmeye taktığınızda vs. de güncelleme yapabilirsiniz. Harita güncellemeleri gigabayt boyutlarda oluyor, bağlantınız kotalı ise kota kullanımına dikkat etmenizi tavsiye ederim.

za

Garmin Fenix 5X piyasada en fazla spor özelliğini bulabileceğiniz bir akıllı multisport yani çok sporu destekleyen bir saat. Adımsayar özelliği dışında hemen her tür aktivitenin kayıt ve takibini yapıp Garmin Connect üzerinden inceleyebiliyorsunuz. Fenix 5 ailesindeki diğer saatlere göre de bir harita artısı var. Haritaya ihtiyacınız olup olmaması tercihinizi belirleyen esas sebeplerden biri. Görünüm olarak Fenix ailesi dışında günlük hayatta spor saati olarak sırıtmayacak başka saatler yok gibi. Pil ömrü ve şarjlar arası süre de Garmin saatlerde çok iyi. GPS performansı bazı diğer saatler kadar başarım vermese de yüksek doğruluk için sensör kullanımı ile sorunsuz bir hal alabiliyor. Connect IQ bellek desteği de diğer Garmin saatlere göre daha fazla. Optik nabız ölçer günlük hayatta iyi iş görse de aktivitelerde sabit durmayan kollar sebebiyle güvenilirliğini yitiriyor ki nabız bandı ile kullanımı şiddetle öneriyorum. Harita ve navigasyon yetenekleri de iş görüyor ama bir navigasyon cihazı performansında değil, adres arama da desteklenmiyor.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz