Garmin cihazlara OpenStreetMap haritaları

____________________________________________________________________

Garmin navigasyon cihazları kendi harita biçiminde haritalar destekler ve BaşarSoft gibi harita şirketlerinin harita verilerini temel alan haritalar sunar. Bu haritaları belli bir süre güncelleme imkanı olsa da sonrasında bunu yapmak ücretli hale gelebilmekte. Ya da cihazınızda haritası olmayan bir ülkeye gitmeniz gerekebilmekte. Bu durumda ya ücretli harita satın alacaksınız, ya kaçak kullanacaksınız, ya da açık kaynak ve ücretsiz bir harita kullanacaksınız. OpenStreetMap açık haritacılığın zirvesindeki harita hizmeti. Her ne kadar OpenStreetMap üzerindeki Türkiye verisi ciddi bir kullanılabilirlikten uzak olsa da yurtdışına çıkarken cihazınıza OpenStreetMap haritaları yükleyebilirsiniz; çünkü yurtdışı verileri Türkiye verilerine oranla çok fazla ve kullanılabilir durumda. Hele Almanya gibi ülkelerde neredeyse her ağaç bile haritada işaretlenmiş. 😀

Aşağıda Garmin navigasyon cihazınız ya da saatinize OpenStreetMap haritası indirebileceğiniz kaynaklar var. Bu haritalar çalıştığı cihaza göre bazı farklara sahip olabiliyor tabi. Mesela Garmin Epix ve Fenix5X gibi saatler haritaları desteklese de adres araması yapamazsınız. Ya da POI özelliği olmayan bir binanın adı haritada görünse bile arama ile bu adı bulamayabilirsiniz. Ya da cihazdaki ekrana göre harita renkleri daha belirgin ya da silik göründüğünden farklı cihazda farklı şekilde görünebiliyor. Bu kaynaklar tek ülke verisi içeren değil birden çok ülke için harita indirebileceğiniz kaynaklardır.

Bu kaynaklarda birden fazla biçimde Garmin haritası sunulmaktadır. Bunlardan biri Windows Basecamp kurulumu için, biri Mac kurulumu için, biri kurulumsuz QLandekarte gibi programlar için biri de direk Garmin cihazınıza kopyalayarak kullanabileceğiniz haritadır. Basecamp yöntemini özellikle tercih etmiyorsanız yapacağınız Garmin cihazı için olan haritayı indirmek. İndirdiğiniz haritayı cihazınızın hafızasına kopyalayacaksınız. İndirdiğiniz ZIP dosyasının içinde *.img uzantılı harita dosyası yer alacak. Eski cihazlar gmapsupp.img gibi bir dosya isterken daha yeni cihazlar dosya sisteminin kökündeki tüm .img uzantılı haritaları çalıştırabiliyorlar. Yani indirdiğiniz farklı ülke haritalarının hepsinin ismi gmapsupp.img ise yeniden adlandırarak ülke isimlerini kullanabilirsiniz.

Garmin.Openstreetmap.nl Bu harita kaynağı neredeyse en detaylı OpenStreetMap haritalarını içeriyor. Yollar, binalar, POIler vs. pek çok şey haritada yer alıyor. Toprak kullanımı da uygun renklerle belirgin bir şekilde gösteriliyor. Tabi tarlaların içindeki tarla yolları renklendirmenin içinde kaybolabiliyor mesela. Benim şimdilik gördüğüm tek eksik yüksek gerilim elektrik hatlarını (power=line) haritada gösterirken, orta gerilim hatları (power=minor_line) göstermiyor olması. Ya da tower olarak işaretli baz istasyonlarını göstermezken, mast olarak işaretli istasyonları gösteriyor. Bu şekilde bazı genel amaçlar için önemsiz eksiklikleri var. Harita birkaç ayda bir güncelleniyor.

OpenTopoMap haritası.

OpenTopoMap Bu harita kaynağında ise OpenStreetMap verisi bir topografik harita oluşturmak için kullanılıyor ve harita görünümünde de bakılabiliyor, kullanılabiliyor. Haritalarda yükselti çizgileri de bir dosya halinde sunuluyor. Haritanın en sevdiğim yanı her hafta güncellenmesi. Perşembe ve Cuma günleri olan güncellemede Türkiye haritası Cuma akşam saatleri güncel bir şekilde indirilebilir oluyor. Öncesinde de önceki haftanın haritasını indirmek mümkün. Çevrimiçi harita içeriğine ana site OpenTopoMap.org üzerinden de bakılabiliyor ancak yaklaşık bir 5 – 6 ayda bir güncelleniyor sanırım çevrimiçi harita. Bir de harita ilk harita kadar renkli değil ve saatler gibi renk desteği kısıtlı olan cihazlarda iyi bir görünüm veremiyor bazı bölgelerde.

Frikart.no da OpenStreetMap verisini kullanarak haritalar oluşturan bir site. Site veriyi kullanarak farklı yol (Roadmap) ve topografik (Topo Summer, Topo Winter) haritalar üretebiliyor. Ayrıca haritalar birden fazla renklendirme modeline göre sunuluyor. Topo Winter haritası Topo Summer haritasının içerdiği veri dışında kış mevsiminde yapılan kayak vs. etkinlikler için de haritaya veri ekliyor.

Freizkarte-osm.de OpenStreetMap verisini başarılı bir şekilde sunmaya çalışan diğer bir kaynak. Haritalar yaklaşık olarak iki ayda bir güncelleniyor. Güzel bir toprak kullanımı ve bina renklendirmesi var. Trafo merkezlerine bile ayrı bir görünüm vererek göstermişler mesela. Ancak tek beğenmediğim yanı çoğu POI’nin sadece mavi noktalar olarak görünmesi, hani diğer haritalar gibi alışveriş çantası, kitap vs. şekiller çıkmıyor, sadece nokta çıkıyor.

Alternativaslibres.org da OpenStreetMap verisini kullanarak oldukça güncel ve ücretsiz haritalar sunabiliyor. Güncel dediğim bazen günlük bazen haftalık güncellenen haritalar. Ancak bu güncellik daha çok POI ve yol gibi verilerde oluyor. Haritaya uzun zaman önce eklenmiş binalar vs. yapılar harita görünümünde yer almıyor mesela; ancak yeni eklenmiş POI’ler yer alıyor. İşleyişi biraz farklı bir site, siteye bağış yapanların talebine göre güncelleniyor hani. Bundan dolayı her ülkenin haritası yok. Eğer eklenmesini istediğiniz bir ülke varsa, siteye bir miktar bağışta bulunarak o ülkenin eklenmesini veya güncellenmesini sağlayabiliyorsunuz.

1 Yorum

Bu yazıya bağlantılar

  1. F Tipi Blog - Made in Satisfaction » Garmin Fenix 5X

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz