Garmin Face It ile kolayca saat yüzü hazırlama

____________________________________________________________________

Garmin’in ConnectIQ platformuna sahip saatlerinin saat yüzleri mağazasından indirilebilen saat yüzü (watchface) uygulamaları ile değiştirilebiliyordu. Hatta benim de bu ekosisteme birkaç saat yüzü katkım olmuştu. Son olarak ise Garmin iOS ve Android platformlarında yayınladığı Face It uygulaması ile cihazınızdaki resimlerden istediğinizi saatinizde saat yüzü olarak kullanmayı mümkün kıldığını duyurdu.

garmin Face It kullanımı da basit bir uygulama. Öncelikle Apple iTunes ya da Google PlayStore gibi bir yerden Face It uygulamasını telefonunuza indiriyorsunuz. Devamında saat modelinizi seçip, cihazınızdan da bir fotoğraf seçip bunun üzerinde sağa sola kaydırarak konumlamasını yapıyorsunuz. Sonra da analog ya da dijital olup olmayacağına karar veriyorsunuz ve kaydediyorsunuz. Uygulama hazırladığı yüzü saatinize gönderiyor BLE bağlantısı ile ve saatinizin ekranına yerleşiyor hazırladığınız görüntü.

Mantıkta oldukça iyi ve ilgi çekebilecek bir uygulama. Önceden böyle bir şey için bir uygulama geliştiricisinin bir saat yüzü hazırlayıp mağazaya yüklemesi beklenirdi. Şimdi isteyen kendi fotoğrafını saatine yüz yapabiliyor. Görece muhteşem!!! Görece derken?

Sılo yaylası yeşillikleri saat yüzünde yeşilini tamamen grilere bırakıyor. :D

Sılo yaylası yeşillikleri saat yüzünde yeşilini tamamen grilere bırakıyor. 😀

Garmin saatlerce MIP ekran kullanılır, bunlar düşük renk sayısına sahip sürekli çalışan ekranlardır. Örneğin Fenix 3 ekranı 14 kadar renk gösterebilir, Vivoactive gibi diğer saatler de 64 renk kadar renk gösterebilir. Bundan dolayı da bu saatlere saat yüzü hazırlamak çok da kolay iş değildir. Çünkü saate attığınız resim büyük ihtimalle yakın renkler elde etmek için titreşimli bir şekilde görünecektir. Bu da çok noktalı olduğundan da düşük çözünürlüğe benzer görsellerle sonuçlanıyor. Hani Vivoactive türevleri ile belki ama Fenix3 ile görsellerden çok kötü bir performans aldım diyebilirim. Hani aynı beklediğim gibi oldu. 😀

Face It ile yaptığınız saat yüzlerinden en iyi verimi alabilmek için çok karışık içeriğe sahip görüntüler kullanmamakta fayda var. Hani biraz sadelik olması iyi. Yani daha az sayıda renk içeren ve renkler arasında kontrast olan sade resimler daha başarılı göründü bana. Manzara vs. resimlerinde de görüntünün saat ekranına göre ölçeklenerek yani küçültülerek kullanılacağını unutmayın; uzaktaki detaylar kaybolacaktır hani. Saat yüzleri gün ışığı gibi aydınlıkta daha iyi görünüyor, arka aydınlatma renkleri bir miktar öldürdüğü için bu ekranlarda görselleri daha da bozabiliyor.

Arka aydınlatma görselleri daha da bozuyor.

Arka aydınlatma görselleri daha da bozuyor.

Bir de bu işin performans boyutu var. Bu cihazlarda kullanılan işlemciler düşük güç tüketimli düşük frekansta çalışan işlemler. Hani Fenix3 işlemcisi 180 MHz frekansa ulaşabiliyor ama esas çalışma frekansı 48 MHz bile olabilir. Vivoactive işlemcisi 48 MHz mesela. CIQ ortamı da eklenince resim işlemek, yüklemek vs. işler işlemcinin zamanını oldukça alabiliyor. Bundan dolayı da Garmin’in Face It uygulaması ile yapılan resimli saat yüzlerini kullanırken ana ekrandan diğer ekranlara geçişte bariz bir yavaşlık hissediliyor.

Hani mantık olarak iyi bir uygulama ama saatlerin donanım kısıtlarından dolayı isteneni veremeyebiliyor. Hani karmaşık görüntüler, canlı insan resimleri vs. için pek uygun olmayabilir. Tabi az renkli ve renk ayarı düzgün yapılmış görseller gösterirken daha başarılı. Bundan dolayı da kullanıcıların görsellerini iyi seçmeleri ve mümkünse daha önceden biraz ayarlamaları ortaya daha iyi sonuçlar çıkarabilir.

Bir arkadaşın kızıyla fotoğrafı biraz yüksek kontrastlı olduğu için daha sade bir görüntü sağlayabiliyor.

Bir arkadaşın kızıyla fotoğrafı biraz yüksek kontrastlı olduğu için daha sade bir görüntü sağlayabiliyor.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz