Etiketli yazılar: Bilim Kurgu

Hayal kurmak yasaklanmalı, cezalandırılmalı (!)

Yıl 2000’lerden önce, çocukluğumun güzel günlerinden biri. TV’de MAc Gyver gibi kaliteli bir yapım var. Bir akşam yeni bir dizi izlemeye başlıyorum. Diziye bayılıyorum, hayran kalıyorum. Hayal gücüm o dizideki öğelerle dolmaya başlıyor aniden. Devamını oku »

Müzik sadece müzik olmadığında

Müzik yaşamlarımızın bir parçası; az ya da çok herkesin sevdiği bir müzik eseri, bir müzik türü var. Boşa ruhun gıdası denmemiş müziğe. Devamını oku »

BOINC altyapısı ile bilime yardım edin

BOINC logosu.

BOINC logosu.

BOINC ya da tam adıyla Berkeley Open Infrastructure for Network Computing (Berkeley Ağ Hesaplaması için Açık Altyapı) fikrimce her kullanıcının bilgisayarında çalışması gereken bir yazılım. Yazılımın amacı basit, işlevleri karışık. Biraz BOINC yazılımından bahsetmek istedim. Kısaca muazzam bilgisayar gücüne ihtiyaç duyan problemleri çözmek için gönüllü kullanıcıların bilgisayarlarını kullanmayı olanaklı kılan bir altyapı. Hem İnternet tarafında bir altyapı hem de gönüllü ve bilim adamları tarafındaki yazılımları, hem de cep telefonu gibi ARM mimarili işlemcilerde çalışabilen halleri ile çok büyük bir proje. Devamını oku »

Beynimizdeki kelimeler

Bilim ve teknoloji gelişiyor. Eskiden mümkün olmasına inanmayacağımız değil, mümkün olması olacağı aklımıza bile gelmeyen pek çok şey gerçek oluyor yavaş yavaş. Bilim kurgu gerçek oluyor hani. Bunlardan biri de beynimizle ilgili. Beynimizde kelimelerin saklandığı yerler ortaya çıkıyor yavaş yavaş. Devamını oku »

İzlenesi 100 belgesel

Belgeselleri takip ediyorum arada, işe yarar bir şeyler görünce izliyorum ama arada kopuyorum da. Bundan iyi bir liste bulmuşken ekleyeyim de unutmayayım.

Gaia dergi 100 belgesel listesi. Siyasi, politik belgesellerden, bilim, çevre temalılara kadar pek çok belgesel olan iyi bir liste. Bir kısmı da zaten izlediğim belgeseller de, hatta tekrar tekrar izlediklerim…

2016 hedeflerinizden biri de bu 100 belgeseli izlemek olsun

360 derece videolar ve CERN içinden 360 derece bir video

Teknoloji hızla gelişiyor ve karşımıza ilginç ilginç yenilikler getiriyor. 360 derece panoramik fotoğraflardan sonra 360 derece video da bunlardan biri. Aslında 360 derece video olayı yıllardır olan bir olay ama son CES etkinliklerinde Samsung, LG gibi telefon üreticilerinin duyurduğu kameralar ve VR (Virtual Reality – Sanal Gerçeklik) cihazları ile son kullanıcı elinde de yaygınlaşmaya başlayacak bir şey. 360 derece panoramik fotoğraf düşkünü biriyimdir, 360cities sitesini didik didik dolaşmışımdır; hele o devasa panoramaları… Ama 360 derece video olayına çok da merakım yok açıkçası! Devamını oku »

Vanga Nine’nin (Baba Vanga) kehanetleri

Vanga nine Bulgaristan’da doğmuş, büyümüş, ölmüş; küçük yaşlarda bir fırtınada savrularak gözlerine gelen kumla kör kalmış ve insanlara gelecekleri ile ilgili şeyler söyleyebilen bir kahin kadın. Falcı kadın da diyebiliriz ama işi baya ileri götürmüş sektörün lideri(!) bir kadın, şekere bakıp söylüyor. 😉 Hani söyledikleri ve kehanetleri falan tutuyormuş. Kadın 11 Ağustos 1996’da hayatını kaybetti. Yola çıkmadan da geleceğimiz ile bir şeyler söylemiş hani. Baba Vanga’ya göre geleceğimizde şöyle bir şeyler olacakmış… Parantez içine de kendi yorumlarımı koydum biraz. En alta koyduğum belgeseli izlemekte de fayda var.

Suriye’nin düşmesinden sonra Apokalipsis gerçekleşecekmiş! Devamını oku »

31 Mart kara günü, büyük elektrik kesintisi

31 Mart kara günü, büyük elektrik kesintisi, yaşanmasından dolayı hiç üzülmediğim beni hiç de etkilememiş elektrik kesintisidir. Yahu zaten ikide bir elektriğim kesiliyor, adam gibi kesildiğinde günlerce elektrik gelmiyor, her gün yaşadığım şeyi memleketin %90’ı yaşamış çok mu? 😀 Devamını oku »

Dünya’nın dönüşünü açıklayan Türk

Köylü imiş sanırım videodaki amca. Severim böyle kafasını kullanıp değişik bir şeylerle ortaya çıkan insanları. Hem de bir Türk. Helal olsun dedim.


Devamını oku »

Bir 5G testi ve elektromanyetik kirlilik

Ülkemizde hala hizmete girmemiş 4G LTE hizmeti konuşulsun elin Korelileri 5G’yi test etmeye başlamışlar. Tabi şu anda 5G üzerinde kabul edilmiş bir standart yok, bundan dolayı bu teste 5G testi demek doğru değil. Teknolojinin geliştirilmesi sırasında atılan adımlardan biri sadece bu. Adamlar da hızın dibine vurmuş tabi. Ulaştıkları değerler muazzam. Samsung testlerinde 110KM/s hızda hareket halinde 1,2Gbps ve sabit halde baz istasyonuna çok yakın bir noktada iken 7,5Gbps bant genişliğine ulaşmış! Yani saniyede yaklaşık 1 GB’a yakın bir veri indirmişler… Kullandıkları frekans bandı 28GHz, oldukça yüksek bir frekans bandı.


Devamını oku »