Müzik sadece müzik olmadığında

____________________________________________________________________

Müzik yaşamlarımızın bir parçası; az ya da çok herkesin sevdiği bir müzik eseri, bir müzik türü var. Boşa ruhun gıdası denmemiş müziğe. Tınısı ve sözleriyle beynin iki küresine de hitap edebilen bir öğe. 6. sınıfta müzik öğretmenimiz her sorduğunda söylemek için ezberlediğim o kitabın paragrafında hüzünlendiğimizde neşelenmek için neşeli şeyler dinler ya da üzüldüğümüzde üzüntümüze ortak olması için hüzünlü şeyler dinler gibi sonradan garip olduğunu farkettiğim ifadeler vardı. Sonradan gerçekten de duyguları kontrol etmek ya da olumlu olumsuz etkilemek konusunda müziğin gerçekten kullanılabildiğini görmeye başladım.

MüziÄŸin sadece müzik dinleme kavramının ötesinde kullanıldığı durumlardan bahseden güzel ama upuzun bir yazıy denk geldim. Ä°lk anda kısmi olarak tercüme ederek özetleme niyetindeydim ama baktım ki aylar sürecek, vazgeçtim. Direk linkini paylaşıyorum. Yazı Ä°ngilizce’dir, Ä°ngilizce bilen tıklasın gayrı. Bilmeyen de Google Translate falan kullanmasın, gitsin Ä°ngilizce öğrensin sonra tıklasın; Translate o derece anlamsızlaşıtıryor hani yazıları.

The Sound of Hate – When Music is Violence (Nefretin Sesi – Müzik ÅŸiddet olduÄŸunda)

Yazıda müziÄŸin farklı kullanım alanlarından bahsediliyor. Mesela insanları tehdit altında hissettirmek için sert rak (rock vs. neyse) ya da metal parçalar dinlettirilebildiÄŸi. Ä°ÅŸkence amaçlı kullanılabildiÄŸi. Sadece kulağımızla deÄŸil, tüm vücudumuzla dinlediÄŸimiz; bu yüzden de gözlerimizi kapatmak gibi basit bir savunmamızın olmadığı bir duyu olduÄŸu. Yüksek veya alçak frekansların insanları etkilemek için nasıl kullanılabildiÄŸi. Sadece gençler tarafından duyulabilen yüksek frekanslar ile Occupy Wall Street olaylarında gençlerin dağıtılmaya çalışıldığı. Acı çeken birine sevdiÄŸi bir müzik dinleterek acısının azaltılabilmesi. Park yerlerinde klasik müzik çalarak olası olumsuz davranışlarda bulunabilecek gençlerin bölgeden uzaklaÅŸtırılabileceÄŸi. Bu ÅŸekilde müziÄŸin ilginç ve vahÅŸi de sayılabilecek kullanım alanları ile ilgili güzel ama upuzun bir yazı… Okuyun gayrı…

The Sound of Hate – When Music is Violence (Nefretin Sesi – Müzik ÅŸiddet olduÄŸunda)

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz