Etiketli yazılar: Bant Genişliği

Adil Kullanım Kotası uygulaması kalkar mı?

Türkiye’deki ADSL ve fiber şebekelerde servis sağlayıcıların uyguladığı Adil Kullanım Kotası (AKK) kavramı ile ilgili Donanımhaber’de yazdığım bir şeyi buraya da alayım dedim. Devamını oku »

Turkcell 3G yolculukta video testi

3G üzerinden arada TuneIn Radio programı ile radyo dinlerim de -özellikle 96 kbit hızda iken- çok takılma olur. Acaba video da nasıl olacak diye bir deneme yaptım. Denemeyi Samsung Galaxy S5 G900FQ cihazımla Turkcell hattım ile yaptım. Cihazım çift taşıyıcı destekli ve turbo paket ile de 43 Mbit’e kadar kullanma hakkına sahibim test esnasında. Test İstanbul Anadolu yakasından Van’a kadar yapıldı İstanbul, Amasya, Erzurum, Ağrı, Van güzergahında yapıldı. Ancak 3G kapsamasının azalması ve de uyumam nedeniyle Amasya’dan öte test sürekliliği yoktu.

İstanbul Anadolu yakasında bir yerlerde idi sanırım NTV, Habertürk, Cine5 sitelerinin canlı yayın sayfalarını Samsung S5 telefonumda Opera ile açıp ara ara değiştirerek izledim. Genel anlamda gayet yeterli idi. Ancak arada kısa takılmalar olabiliyordu, bunlar daha çok baz istasyonu geçişlerinde oluyordu. Mesela boğaz köprüsünü geçince birkaç MB videoyu gönderene kadar telefon 4 hücre değiştirmişti. Her geçişte de hız aşırı derecede düştüğünden beş on saniyede gönderilecek videoyu göndermek yarım dakikadan uzun sürmüştü. Dilovası tünelinde de takılmadan sonra yayını tekrar etkinleştirmek için sayfayı yenilemem gerekti.

3G üzerinden otobüs yolculuğunda 1080p Youtube testi.

3G üzerinden otobüs yolculuğunda 1080p Youtube testi.

Devamını oku »

Fibersiz 4G LTE, radyolink teknolojisi

Türkiye’de 2016’da Nisan’ında hizmete girecek olan 4G LTE şebekeleri için operatörlerin yatırımları devam ediyor. Yalnız uzun süredir ülkede ciddi bir sıkıntı olan fiber altyapı yetersizliği de kolay kolay çözülemeyecek gibi. Son olarak da Vodafone’dan bir isyan gelmişti. Bundan dolayı da LTE ile ilgili endişeler duyuluyor. Forumlarda falan ise fiber olmadığı için LTE’ye geçilemeyeceği düşünülüyor. Her ne kadar fiber gerekli olsa da fiber altyapısını belli bir ölçüde geliştirebilmiş olan operatörler için eski radyolink teknolojisi hala ciddi bir çözüm. Devamını oku »

Van, Erciş ile Tekirdağ, Muratlı arası Turkcell 3G hız testleri

3G hız testleri yapmayı severim, operatörlerimizin bize paramıza göre ne verip ne veremediğini görebilmek için. Testler Van, Erciş’te başlıyor ve Tekirdağ’ın Muratlı ilçesine kadar geçilen bölgelerde 13 – 14 Haziran tarihlerinde yapılıyor. Devamını oku »

Linux 3.19 (Vivid) çekirdeği

Linux 3.19 çekirdeği yayınlanmış. Kurmak için yapılması gereken http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v3.19-vivid/ adresinden işlemcinize uygun DEB dosyalarını indirmek ve kurmak.

Kurulum için bkz.
Ubuntu türevlerine güncel Linux çekirdeği yükleme

Çekirdeki değişikliklerden bazıları şöyle:

– AMDKFD sürücüsü.
– Intel Skylake grafikleri için destek.
– Radeon sürücüsü içinde DPM fan kontrolü.
NVIDIA GeForce 900 serisi için temel destek. Nouveau tam donanımsal hızlandırma sağlamıyor.
– Btrfs RAID 5 / RAID 6 geliştirmeleri
– SquashFS içinde LZ4 sıkıştırması.
– Çoklu dokunma desteği iyileştirilmiş.
– Bazı ThinkPad tuşları ile ilgili bir şeyler…

Bir 5G testi ve elektromanyetik kirlilik

Ülkemizde hala hizmete girmemiş 4G LTE hizmeti konuşulsun elin Korelileri 5G’yi test etmeye başlamışlar. Tabi şu anda 5G üzerinde kabul edilmiş bir standart yok, bundan dolayı bu teste 5G testi demek doğru değil. Teknolojinin geliştirilmesi sırasında atılan adımlardan biri sadece bu. Adamlar da hızın dibine vurmuş tabi. Ulaştıkları değerler muazzam. Samsung testlerinde 110KM/s hızda hareket halinde 1,2Gbps ve sabit halde baz istasyonuna çok yakın bir noktada iken 7,5Gbps bant genişliğine ulaşmış! Yani saniyede yaklaşık 1 GB’a yakın bir veri indirmişler… Kullandıkları frekans bandı 28GHz, oldukça yüksek bir frekans bandı.


Devamını oku »

Turkcell 3G’sine Nokia ve SK Telecom LTE ile rakip oldu!

Amerika’nın 4G’sini 3G ile sollayan Turkcell’e rakip çıktı; Nokia ve SK Telecom! Devamını oku »

Linukslaşma

Blogda birkaç yazı ve yorum da düzeltmeler ve küçük eklemeler yaptım. Bunları yaparken forumlarda yazdıklarım falan da aklıma geldi. Eskiden mesela blogda bir Linux programı için bir şey yazacaksam mutlaka yazının başlığına ve girişine Linux için olduğundan bahsederdim. Ancak son zamanlarda direk programın adını yazıp geçtiğimi farkettim. Forumlarda da biraz böyle takılmaya başladım. Devamını oku »

Muratlı’da Flynet İnternet hizmeti

Muratlı E-5 ile Tekirdağ merkez arasında kalan, bundan dolayı da E-5 üzerindeki yerleşim yerleri kadar gelişememiş; daha doğrusu hiç ileri gidememiş bir yerdir. Bundan dolayı da her şeyde olduğu gibi İnternet konusunda da çok alternatifin olmadığı bir yerdir. Turk Telekom’un ADSL altyapısı ile ilçe merkezinin her tarafına genel olarak hizmet ulaşır. Merkezde santrale yakın yerlerde 20 Mbit civarı ulaşılabilen hız şehir dışına doğru düşmektedir. Tabi pahalı ADSL ce 3G hizmetlerinden başka da işe yarar bir sağlayıcı yoktu son zamanlara kadar. Askerden döndüğümde ise dizüstü WiFi ağında Flynet adlı erişim noktaları buluyordu. Soruşturduğumda ilçeye yeni kurulan Flynet adlı bir WiFi Hotspot hizmeti olduğunu öğrendim. Henüz kurulma aşamasındaydı ve abone almıyordu. Son zamanda dağıtıcılarına fiber erişimi vs. sağladıktan sonra abone almaya başladılar ve ben de abonelik aldım tabi. Devamını oku »

Gezi Parkı eylemleri ile ilgili Renesys açıklaması

Gezi Parkı eylemleri esnasında Turk Telekom’un İnternet erişimini kısıtladığı, yavaşlattığı söylenmişti hep. Ancak bu işlerin araştırmasını yapan Renesys firması, gelen talepler üzerine böyle bir şey olmadığını söyledi. Devamını oku »