Muratlı’da Flynet Ä°nternet hizmeti

____________________________________________________________________

Muratlı E-5 ile TekirdaÄŸ merkez arasında kalan, bundan dolayı da E-5 üzerindeki yerleÅŸim yerleri kadar geliÅŸememiÅŸ; daha doÄŸrusu hiç ileri gidememiÅŸ bir yerdir. Bundan dolayı da her ÅŸeyde olduÄŸu gibi Ä°nternet konusunda da çok alternatifin olmadığı bir yerdir. Turk Telekom’un ADSL altyapısı ile ilçe merkezinin her tarafına genel olarak hizmet ulaşır. Merkezde santrale yakın yerlerde 20 Mbit civarı ulaşılabilen hız ÅŸehir dışına doÄŸru düşmektedir. Tabi pahalı ADSL ce 3G hizmetlerinden baÅŸka da iÅŸe yarar bir saÄŸlayıcı yoktu son zamanlara kadar. Askerden döndüğümde ise dizüstü WiFi ağında Flynet adlı eriÅŸim noktaları buluyordu. SoruÅŸturduÄŸumda ilçeye yeni kurulan Flynet adlı bir WiFi Hotspot hizmeti olduÄŸunu öğrendim. Henüz kurulma aÅŸamasındaydı ve abone almıyordu. Son zamanda dağıtıcılarına fiber eriÅŸimi vs. saÄŸladıktan sonra abone almaya baÅŸladılar ve ben de abonelik aldım tabi.

Öncesinde 12 GB kotalı 12 TL’ye Vodafone Net (Biri ADSL) kullanıyordum ve TP-LINK W8951ND modem güncellememden sonra oldukça iyi ve sorunsuz bir hizmet almıştım. Devamında da Turk Telekom kaynaklı bir sorun nedeniyle sıkıntı yaÅŸamıştım ve bir ay kadar sonra düzelebilmiÅŸti. O zamandan beridir de arada kotayı aÅŸmam haricinde gayet stabil ve hızı yerinde bir baÄŸlantı alıyordum. Son haftalarda ise voltaj düşünce CRC hatası artmaları vs. deneyimledim ama ADSL sinyali ile ilgili deÄŸil voltaj ve modem ile ilgiliydi. Zaten eski SpeedTouch 580 modemimi de benzer bir davadan emekli etmiÅŸtim. 12 TL ödediÄŸim hizmet kampanyasının sona ermesi ile 41 TL oldu ve iÅŸime gelmez oldu.

Flynet, ilçe merkezinde belli noktalarda kurulu bulunan WiFi Hotspot’lar sayesinde geniÅŸ bir WiFi kablosuz kapsama alanına sahip ve Ä°nternete baÄŸlanan WiFi destekli cihazlarınızı bu kapsama alanında kullanabiliyorsunuz. Yani cep telefonunuz ile de dizüstü bilgisayar ya da tabletiniz ile de kapsama alanı içinde baÄŸlanabildiÄŸiniz bir WiFi eriÅŸim noktası. Abone olmasanız da bilgisayarınızın kablosuz aÄŸlar bölümünde çevrenizdeki aÄŸlar arasında kapsama alanında iseniz, isminde FLYNET geçen aÄŸlar göreceksiniz ki internet eriÅŸimi olmasa da bu aÄŸlardan baÄŸlanabilirsiniz.

Flynet aboneliğimi işimi göreceği ve fiyatı da makul olduğu için 2Mbit/512kbit paketiyle başlattım. Yani 2 Mbit indirme 512 kilobit de yükleme hızım var. Bu hıza 33 TL ödüyorum. 1 Mbit tarife 24 TL idi sanırım ama fazla yavaş; bu ise yeterli benim için. Ayrıca adil kullanım vs. bir davası da yok.

Verici ile evin arasında az bir boşluk ve bir ev var; özetle sinyali iyi alıyorum gibi. Ancak dizüstünün WiFi anteni biraz sorunlu ki evin içindeki modeme iyi bağlanamıyor bazen. Yani sizdeki cihazın da sinyal gönderme kapasitesi önemli. Ondan dolayı balkondan içeri girince sinyal sorunu yaşadım. Ancak Flynet aboneliğiniz yapılırken eve geliyorlar ve evde sinyal kontrolü ve hız testi vs. yapılıyor. Eğer ihtiyaç varsa, yani çok iyi bir sinyaliniz yoksa da bir Range Extender yani WiFi kapsama alanını sinyali tekrarlayarak çoğaltan bir cihaz veriyorlar. Bana verilen TP-LINK WA830RE diye bir cihaz. Bu cihaz sayesinde ev içi dışı ihtiyacım olan tüm alanda sinyali alıp bağlanabiliyorum. Ha dizüstü yan odada bile sinyali 3 çubuğa indirmeye gayret ediyor ama ona daha ne diyeyim! 😀

BaÄŸlantıdan bahsedelim. BaÄŸlantı dediÄŸim gibi 2 Mbit indirme ve 512 kbit yükleme hacmine sahip. Genel olarak çok indirme yapmayanlar için veya ucuza ama biraz daha fazla bekleyerek yapmak isteyenler için ideal. Genel olarak aldığınız hız da 2 Mbit indirme hızına ulaşıyor. Yükleme hızları ise 512 kbit ama bazen, test yazılımından dolayı da olabilir, 700kbit’e kadar çıkıyor da 200kbit’lere kadar iniyorda. Ayrıca özellikle Speedtest.net üzerindeki hız testlerinde yükleme testlerinin bitmemesi gibi hatalar oluÅŸabiliyor. Ayrıca paylaşım sitelerine dosya yüklerken de hızdan dolayı mı farklı bir ÅŸeyden mi, yüklemenin durduÄŸu oldu. Yani yükleme iÅŸini biraz çokça yapıyorsanız iyice denemeden almayın derim.

Ä°ndirmelerde (download) 250KB/s hıza kadar ulaÅŸabiliyor. Yani bir MP3 en fazla yarım dakika içinde iniyor diyelim. Yüklemelerde (upload) de 30 – 35KB/s civarında yapıyor. Yükleme biraz yavaÅŸ ve stabil deÄŸil bazen. Bu ÅŸekilde genel sörfte bir sıkıntı yaÅŸanmıyor pek, sayfalar arasında gezinti sinyaliniz iyiyse gayet akıcı ve ADSL’den farkı yok. Ä°ndirmelerde ise 2Mbit sınırı doÄŸal olarak 8 Mbit’in yanında kendini belli ediyor. Verilen ücrete sıkıntı deÄŸil.

Youtube’da 360p videolar sorunsuz izlenebiliyor. 720p videolarda ara ara takılmalar olabiliyor. Bunlarda genelde arkaplandaki programlar ve açık Ä°nternet sayfaları veri iletiÅŸimi yaptığında. 1080p videolar ise pek izlenecek kadar akıcı deÄŸil Youtube’da. Denemelerimde Youtube oynatıcısının 1080p denemesinden sonra 720p’ye sabitleyip 720p ile videoyu oynattığı ve bir daha o videoda 1080p çözünürlüğünü seçmeye izin vermediÄŸini gördüm. Bu da doÄŸal bir ÅŸey tabi. 2 Mbit hızla 1080p keyfi beklememek gerek. 1080p videolar 10Mbit veri oranına sahip olabiliyor ki, bu baÄŸlantının oldukça üzerinde bir ÅŸey. Ancak söylediÄŸim Youtube için geçerli. Izlesene.com vs. farklı sitelerde 1080p videoları da oynatmayı baÅŸardım. Yani sitenin sunduÄŸu videonun kalitesi ve kodlanma biçimi ile alakalı bir ÅŸey. Youtube’da 1080p sorun çıkarabiliyor ama farklı kaynaklarda daha yüksek video sıkıştırma ve düşük kaliteden dolayı akıcı da olabilir.

Aynı anda üç cihazla bağlanıp aynı şifre ile kullanım yapabiliyorsunuz. WiFi sinyali şifresiz, sadece bağlanıp bir sayfa açmaya çalışıyorsunuz ve şifre sayfasına yönlendiriliyorsunuz. Burada da size verilen kullanıcı adı ile şifrenizi giriyorsunuz ve kullanmaya başlıyorsunuz. Ayrıca şifre kaydetme sorusunu da onaylayın ve  http://ns1.google.com/login adresini hızlı başlatınıza ekleyin. Bundan sonra bilgisayarınızı açınca tarayıcınızdan direkt bu linke tıklayıp sisteme oturum açabiliyor olacaksınız.

Biraz da hız testi koyayım. Testler Speedtest.net üzerinde yapıldı ve önceden de dediğim gibi yükleme testlerinde testin sonuçlanmaması gibi durumlar olabiliyor.








Görüldüğü gibi hız sunulan 2 Mbit’in hakkını veriyor. Bazı yerlerdeki bir miktar oynamalar da o anki arkaplan uygulamalarının veri kullanımından ve de WiFi sinyali ile ilgili. Ayrıca ping süresi de yurtiçi sunuculara olan testlerde gayet iyi.

Abonelik: Flynet hizmetini Muratlı’da sıradükkanlarda Kurtpınar Mah. camiinin biraz ilerisinde ve karşı tarafında yer alan Ä°ntech BiliÅŸim veriyor. Abonelik için buraya uÄŸramanız yeterli. Size burada gerekli bilgi verilecektir. Hizmet aylık kontör yükleme tarzı iÅŸliyor. Ãœcretini ödeyip bir aylık kullanım hakkı alıyorsunuz ve kullanıyorsunuz. Sonraki ayın son kullanım tarihine kadar ödeme yapıp tekrar kontör almanız gerekiyor. Ödeme yapmazsanız kontörünüz bitmiÅŸ olduÄŸundan baÄŸlantınız sonlanıyor. Bu ÅŸekilde düzenli ödeme yaparak istediÄŸiniz kadar kullanabiliyorsunuz. Herhangi bir taahhüt vermeniz gerekmiyor, taahhütsüz bir hizmet. Ödersen kullanırsın hesabı. Paketlerde AKK (Adil Kullanım Kotası) yok. Aldığınız hız ne ise son gününe kadar o hızla kullanıyorsunuz.

Hizmetin internet sitesi www.flynet.web.tr . Oradaki paket fiyatları ile gerçektekiler farklı olabilir. Mesela 2 Mbit paket 33 TL ama sitede 40 TL yazıyor.

Avantaj: Uygun fiyata ve sabit hızda yani AKK’siz ve sınırsız baÄŸlantı. Herhangi bir taahhüt verme zorunluluÄŸu olmaması ve ödersen kullanırsın mantığı. Ä°yi bir baÄŸlantıda ADSL ile aynı veya daha kısa ping süreleri. GeniÅŸbant eriÅŸim pazarında bir alternatif olması ve bu tür hizmetlerin yayılması ile rekabetin artma imkanı.

Dezavantaj: WiFi sinyalinin zayıflığından kaynaklı baÄŸlantı ve hız sorunları ki, kapsama alanını geniÅŸletmek için bir cihazın kurulumu yapılarak çözülüyor. Buna raÄŸmen kör noktalar yine olabilir tabii ki, ama ilgileneceklerdir. Ayrıca 2Mbit pakette yükleme (upload) yaparken bazı sitelerde sorun çıkabilmesi. Hizmetin kapsama alanı henüz tüm Muratlı’ya yayılmış deÄŸil. Ayrıca elektrik kesintilerinde de ÅŸu anda WiFi vericileri kapanıyor. Hepsi deÄŸil belki ama benim bölgemdeki verici kapanıyor.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz