Muratlı’da Flynet İnternet hizmeti

____________________________________________________________________

Muratlı E-5 ile Tekirdağ merkez arasında kalan, bundan dolayı da E-5 üzerindeki yerleşim yerleri kadar gelişememiş; daha doğrusu hiç ileri gidememiş bir yerdir. Bundan dolayı da her şeyde olduğu gibi İnternet konusunda da çok alternatifin olmadığı bir yerdir. Turk Telekom’un ADSL altyapısı ile ilçe merkezinin her tarafına genel olarak hizmet ulaşır. Merkezde santrale yakın yerlerde 20 Mbit civarı ulaşılabilen hız şehir dışına doğru düşmektedir. Tabi pahalı ADSL ce 3G hizmetlerinden başka da işe yarar bir sağlayıcı yoktu son zamanlara kadar. Askerden döndüğümde ise dizüstü WiFi ağında Flynet adlı erişim noktaları buluyordu. Soruşturduğumda ilçeye yeni kurulan Flynet adlı bir WiFi Hotspot hizmeti olduğunu öğrendim. Henüz kurulma aşamasındaydı ve abone almıyordu. Son zamanda dağıtıcılarına fiber erişimi vs. sağladıktan sonra abone almaya başladılar ve ben de abonelik aldım tabi.

Öncesinde 12 GB kotalı 12 TL’ye Vodafone Net (Biri ADSL) kullanıyordum ve TP-LINK W8951ND modem güncellememden sonra oldukça iyi ve sorunsuz bir hizmet almıştım. Devamında da Turk Telekom kaynaklı bir sorun nedeniyle sıkıntı yaşamıştım ve bir ay kadar sonra düzelebilmişti. O zamandan beridir de arada kotayı aşmam haricinde gayet stabil ve hızı yerinde bir bağlantı alıyordum. Son haftalarda ise voltaj düşünce CRC hatası artmaları vs. deneyimledim ama ADSL sinyali ile ilgili değil voltaj ve modem ile ilgiliydi. Zaten eski SpeedTouch 580 modemimi de benzer bir davadan emekli etmiştim. 12 TL ödediğim hizmet kampanyasının sona ermesi ile 41 TL oldu ve işime gelmez oldu.

Flynet, ilçe merkezinde belli noktalarda kurulu bulunan WiFi Hotspot’lar sayesinde geniş bir WiFi kablosuz kapsama alanına sahip ve İnternete bağlanan WiFi destekli cihazlarınızı bu kapsama alanında kullanabiliyorsunuz. Yani cep telefonunuz ile de dizüstü bilgisayar ya da tabletiniz ile de kapsama alanı içinde bağlanabildiğiniz bir WiFi erişim noktası. Abone olmasanız da bilgisayarınızın kablosuz ağlar bölümünde çevrenizdeki ağlar arasında kapsama alanında iseniz, isminde FLYNET geçen ağlar göreceksiniz ki internet erişimi olmasa da bu ağlardan bağlanabilirsiniz.

Flynet aboneliğimi işimi göreceği ve fiyatı da makul olduğu için 2Mbit/512kbit paketiyle başlattım. Yani 2 Mbit indirme 512 kilobit de yükleme hızım var. Bu hıza 33 TL ödüyorum. 1 Mbit tarife 24 TL idi sanırım ama fazla yavaş; bu ise yeterli benim için. Ayrıca adil kullanım vs. bir davası da yok.

Verici ile evin arasında az bir boşluk ve bir ev var; özetle sinyali iyi alıyorum gibi. Ancak dizüstünün WiFi anteni biraz sorunlu ki evin içindeki modeme iyi bağlanamıyor bazen. Yani sizdeki cihazın da sinyal gönderme kapasitesi önemli. Ondan dolayı balkondan içeri girince sinyal sorunu yaşadım. Ancak Flynet aboneliğiniz yapılırken eve geliyorlar ve evde sinyal kontrolü ve hız testi vs. yapılıyor. Eğer ihtiyaç varsa, yani çok iyi bir sinyaliniz yoksa da bir Range Extender yani WiFi kapsama alanını sinyali tekrarlayarak çoğaltan bir cihaz veriyorlar. Bana verilen TP-LINK WA830RE diye bir cihaz. Bu cihaz sayesinde ev içi dışı ihtiyacım olan tüm alanda sinyali alıp bağlanabiliyorum. Ha dizüstü yan odada bile sinyali 3 çubuğa indirmeye gayret ediyor ama ona daha ne diyeyim! 😀

Bağlantıdan bahsedelim. Bağlantı dediğim gibi 2 Mbit indirme ve 512 kbit yükleme hacmine sahip. Genel olarak çok indirme yapmayanlar için veya ucuza ama biraz daha fazla bekleyerek yapmak isteyenler için ideal. Genel olarak aldığınız hız da 2 Mbit indirme hızına ulaşıyor. Yükleme hızları ise 512 kbit ama bazen, test yazılımından dolayı da olabilir, 700kbit’e kadar çıkıyor da 200kbit’lere kadar iniyorda. Ayrıca özellikle Speedtest.net üzerindeki hız testlerinde yükleme testlerinin bitmemesi gibi hatalar oluşabiliyor. Ayrıca paylaşım sitelerine dosya yüklerken de hızdan dolayı mı farklı bir şeyden mi, yüklemenin durduğu oldu. Yani yükleme işini biraz çokça yapıyorsanız iyice denemeden almayın derim.

İndirmelerde (download) 250KB/s hıza kadar ulaşabiliyor. Yani bir MP3 en fazla yarım dakika içinde iniyor diyelim. Yüklemelerde (upload) de 30 – 35KB/s civarında yapıyor. Yükleme biraz yavaş ve stabil değil bazen. Bu şekilde genel sörfte bir sıkıntı yaşanmıyor pek, sayfalar arasında gezinti sinyaliniz iyiyse gayet akıcı ve ADSL’den farkı yok. İndirmelerde ise 2Mbit sınırı doğal olarak 8 Mbit’in yanında kendini belli ediyor. Verilen ücrete sıkıntı değil.

Youtube’da 360p videolar sorunsuz izlenebiliyor. 720p videolarda ara ara takılmalar olabiliyor. Bunlarda genelde arkaplandaki programlar ve açık İnternet sayfaları veri iletişimi yaptığında. 1080p videolar ise pek izlenecek kadar akıcı değil Youtube’da. Denemelerimde Youtube oynatıcısının 1080p denemesinden sonra 720p’ye sabitleyip 720p ile videoyu oynattığı ve bir daha o videoda 1080p çözünürlüğünü seçmeye izin vermediğini gördüm. Bu da doğal bir şey tabi. 2 Mbit hızla 1080p keyfi beklememek gerek. 1080p videolar 10Mbit veri oranına sahip olabiliyor ki, bu bağlantının oldukça üzerinde bir şey. Ancak söylediğim Youtube için geçerli. Izlesene.com vs. farklı sitelerde 1080p videoları da oynatmayı başardım. Yani sitenin sunduğu videonun kalitesi ve kodlanma biçimi ile alakalı bir şey. Youtube’da 1080p sorun çıkarabiliyor ama farklı kaynaklarda daha yüksek video sıkıştırma ve düşük kaliteden dolayı akıcı da olabilir.

Aynı anda üç cihazla bağlanıp aynı şifre ile kullanım yapabiliyorsunuz. WiFi sinyali şifresiz, sadece bağlanıp bir sayfa açmaya çalışıyorsunuz ve şifre sayfasına yönlendiriliyorsunuz. Burada da size verilen kullanıcı adı ile şifrenizi giriyorsunuz ve kullanmaya başlıyorsunuz. Ayrıca şifre kaydetme sorusunu da onaylayın ve  http://ns1.google.com/login adresini hızlı başlatınıza ekleyin. Bundan sonra bilgisayarınızı açınca tarayıcınızdan direkt bu linke tıklayıp sisteme oturum açabiliyor olacaksınız.

Biraz da hız testi koyayım. Testler Speedtest.net üzerinde yapıldı ve önceden de dediğim gibi yükleme testlerinde testin sonuçlanmaması gibi durumlar olabiliyor.








Görüldüğü gibi hız sunulan 2 Mbit’in hakkını veriyor. Bazı yerlerdeki bir miktar oynamalar da o anki arkaplan uygulamalarının veri kullanımından ve de WiFi sinyali ile ilgili. Ayrıca ping süresi de yurtiçi sunuculara olan testlerde gayet iyi.

Abonelik: Flynet hizmetini Muratlı’da sıradükkanlarda Kurtpınar Mah. camiinin biraz ilerisinde ve karşı tarafında yer alan İntech Bilişim veriyor. Abonelik için buraya uğramanız yeterli. Size burada gerekli bilgi verilecektir. Hizmet aylık kontör yükleme tarzı işliyor. Ücretini ödeyip bir aylık kullanım hakkı alıyorsunuz ve kullanıyorsunuz. Sonraki ayın son kullanım tarihine kadar ödeme yapıp tekrar kontör almanız gerekiyor. Ödeme yapmazsanız kontörünüz bitmiş olduğundan bağlantınız sonlanıyor. Bu şekilde düzenli ödeme yaparak istediğiniz kadar kullanabiliyorsunuz. Herhangi bir taahhüt vermeniz gerekmiyor, taahhütsüz bir hizmet. Ödersen kullanırsın hesabı. Paketlerde AKK (Adil Kullanım Kotası) yok. Aldığınız hız ne ise son gününe kadar o hızla kullanıyorsunuz.

Hizmetin internet sitesi www.flynet.web.tr . Oradaki paket fiyatları ile gerçektekiler farklı olabilir. Mesela 2 Mbit paket 33 TL ama sitede 40 TL yazıyor.

Avantaj: Uygun fiyata ve sabit hızda yani AKK’siz ve sınırsız bağlantı. Herhangi bir taahhüt verme zorunluluğu olmaması ve ödersen kullanırsın mantığı. İyi bir bağlantıda ADSL ile aynı veya daha kısa ping süreleri. Genişbant erişim pazarında bir alternatif olması ve bu tür hizmetlerin yayılması ile rekabetin artma imkanı.

Dezavantaj: WiFi sinyalinin zayıflığından kaynaklı bağlantı ve hız sorunları ki, kapsama alanını genişletmek için bir cihazın kurulumu yapılarak çözülüyor. Buna rağmen kör noktalar yine olabilir tabii ki, ama ilgileneceklerdir. Ayrıca 2Mbit pakette yükleme (upload) yaparken bazı sitelerde sorun çıkabilmesi. Hizmetin kapsama alanı henüz tüm Muratlı’ya yayılmış değil. Ayrıca elektrik kesintilerinde de şu anda WiFi vericileri kapanıyor. Hepsi değil belki ama benim bölgemdeki verici kapanıyor.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz