Etiketli yazılar: Ağ gezginleri

Opera’nın Linux’ta video oynatamama sorunu

Ubuntu’nuza Opera’yı kurarsınız ve kullanmaya başlarsınız. Bir süre sonra bir güncelleme alır, bir daha videolarınız oynamamaya başlar. Can sıkıntısı. Devamını oku »

Yeni İnternet gezginimiz Vivaldi

Bilgisayarla tanıştığım ilk yıl Opera İnternet gezgini ile de tanışmıştım. O zamanki Internet ExploDer 6’ya göre daha performanslı ve hızlı idi. O zamandan beri de Opera kullanır dururum. Gerek performans olarak beğeniyorum, gerek de telefondaki Opera Mini ve Opera Mobile ile uyum ve eşitleme kolaylıklarından, gerek de bu sektörde ilkler getirebilmiş bir firma olmasından vs. Yalnız Opera 12 sürümünden sonra Opera biraz yoldan çıkmaya başlamıştı. Altyapısı Chrome’laştıkça diğer özellikleri de piyasadaki diğer ağ gezginleri ile aynılaşmaya başlamıştı. Bu durumda da fark olarak pek bir şey kalmamıştı geri. Sonradan Opera kurucularından Jon Stephenson von Tetzchner Opera’dan ayrıldıktan sonra Vivaldi adında bir ağ gezgini geliştirmeye başlamıştı. Arada sırada betalarını denedim ama verimli olmamıştı. Sonunda ilk Vivaldi 1.0 sürümü yayınlandı ve şu anda bu yazıyı Vivaldi 1.0 ile yazıyorum, yazdım… 🙂 Devamını oku »

Turkcell 3G yolculukta video testi

3G üzerinden arada TuneIn Radio programı ile radyo dinlerim de -özellikle 96 kbit hızda iken- çok takılma olur. Acaba video da nasıl olacak diye bir deneme yaptım. Denemeyi Samsung Galaxy S5 G900FQ cihazımla Turkcell hattım ile yaptım. Cihazım çift taşıyıcı destekli ve turbo paket ile de 43 Mbit’e kadar kullanma hakkına sahibim test esnasında. Test İstanbul Anadolu yakasından Van’a kadar yapıldı İstanbul, Amasya, Erzurum, Ağrı, Van güzergahında yapıldı. Ancak 3G kapsamasının azalması ve de uyumam nedeniyle Amasya’dan öte test sürekliliği yoktu.

İstanbul Anadolu yakasında bir yerlerde idi sanırım NTV, Habertürk, Cine5 sitelerinin canlı yayın sayfalarını Samsung S5 telefonumda Opera ile açıp ara ara değiştirerek izledim. Genel anlamda gayet yeterli idi. Ancak arada kısa takılmalar olabiliyordu, bunlar daha çok baz istasyonu geçişlerinde oluyordu. Mesela boğaz köprüsünü geçince birkaç MB videoyu gönderene kadar telefon 4 hücre değiştirmişti. Her geçişte de hız aşırı derecede düştüğünden beş on saniyede gönderilecek videoyu göndermek yarım dakikadan uzun sürmüştü. Dilovası tünelinde de takılmadan sonra yayını tekrar etkinleştirmek için sayfayı yenilemem gerekti.

3G üzerinden otobüs yolculuğunda 1080p Youtube testi.

3G üzerinden otobüs yolculuğunda 1080p Youtube testi.

Devamını oku »

Muratlı’da Flynet İnternet hizmeti

Muratlı E-5 ile Tekirdağ merkez arasında kalan, bundan dolayı da E-5 üzerindeki yerleşim yerleri kadar gelişememiş; daha doğrusu hiç ileri gidememiş bir yerdir. Bundan dolayı da her şeyde olduğu gibi İnternet konusunda da çok alternatifin olmadığı bir yerdir. Turk Telekom’un ADSL altyapısı ile ilçe merkezinin her tarafına genel olarak hizmet ulaşır. Merkezde santrale yakın yerlerde 20 Mbit civarı ulaşılabilen hız şehir dışına doğru düşmektedir. Tabi pahalı ADSL ce 3G hizmetlerinden başka da işe yarar bir sağlayıcı yoktu son zamanlara kadar. Askerden döndüğümde ise dizüstü WiFi ağında Flynet adlı erişim noktaları buluyordu. Soruşturduğumda ilçeye yeni kurulan Flynet adlı bir WiFi Hotspot hizmeti olduğunu öğrendim. Henüz kurulma aşamasındaydı ve abone almıyordu. Son zamanda dağıtıcılarına fiber erişimi vs. sağladıktan sonra abone almaya başladılar ve ben de abonelik aldım tabi. Devamını oku »

Ünlüler ağ gezgini (internet tarayıcısı) olsaydı [#infografik]

Zamanında ünlü bazı yabancıların ağ gezgini olsalar olacakları ağ gezgini programı ile ilgili bir infografik yapılıp yayınlanmış. Yeni gördüm. 🙂
Devamını oku »

Tekno gençlik

Günümüz gençlerine uzaktan baktığımızda teknolojiyi yaşayan bir kuşak görüyor olsak da, bu aşırı bireyselciliğin yönünün kişiyi nereye götürdüğü ve sanal özgürlüklerinde ne yaptıkları ya da ne yaptırıldıkları ve bunların geleceğe etkileri ve gelecekteki sonuçları da düşünülmeli.

Devamını oku »

Ya proksiler de engellenirse?

Proksi siteleri ülkemizde engellenmiş durumdaki sitelere girmek için kullanılan hizmetler. Sadece basit siteler değil, bunun için sunucu kiralama vs. hikayeleri gibi daha geniş alanları var. Şimdilik bu siteler DNS değiştirme hilesi ile girilemeyen sitelere girebilmek için işe yarıyor ama, ya tepedekiler biraz daha uyanırsa! Devamını oku »

Gelecekte Ağ’a nasıl bağlanacağız?

Bugün Ağ’a bağlanmak için farklı yöntemler var, bunlar kablolu ve kablosuzlar olarak ikiye ayrılıyor. Gelecekte de bu ayrımın korunmasını bekliyorum. Ama uzun gelecekte de kablosuz iletişim kabloluyu yenecektir. Bağlantı ise ciddi biçim değiştirecektir. Devamını oku »

Windows Mobile için Opera Mobile 11 olmayacak

Windows Mobile artık Microsoft’un geliştirmeye pek yanaşmadığı ve sürekli pazar payı azalıp, ortadan kalkmaya yaklaşan mobil bir işletim sistemi. Opera Mobile bu platformdaki önemli uygulamalardan biriydi ama, artık Opera Mobile yeni sürümleri Windows Mobile serisi için geliştirilmeyecek. Devamını oku »

iPad 2, iPad ve Motorola Xoom’u hız testlerinde yeniyor

iPad2’de kullanılan Apple düzenlemesi A5 işlemci ile iPad 2’nin ilk cihaza göre oldukça performanslı olduğu, özellikle grafik konusunda dokuz kat daha iyi olduğu söyleniyordu. Cihazı ele geçirip test yapan Anandtech de ciddi artış olduğunu söylüyor. Tabi grafik performansıda “9 kat” artış olmadığını söylüyorlar.

iPad - iPad 2

Devamını oku »