Etiketli yazılar: Ubuntu

Opera’nın Linux’ta video oynatamama sorunu

Ubuntu’nuza Opera’yı kurarsınız ve kullanmaya başlarsınız. Bir süre sonra bir güncelleme alır, bir daha videolarınız oynamamaya başlar. Can sıkıntısı. Devamını oku »

Pepperflash-nonfree güncelleme

Opera 38 Kubuntu Linux’ta Pepperflash-nonfree diye bir paket tarafından sağlanan Flash oynatma desteğini kullanıyor. Aslında bu paketin yaptığı kurulumunda en güncel Google Chrome sürümünü indirip içindeki pepperflash dosyalarını kurmak. Bunun tam olarak farkında değildim ya da unutmuştum. Paket deposundan yazılımı güncelledim, kaldırdım tekrar kurdum vs. çok şey denedim ama Opera’da hala Flash uygulamaları çalışmıyor, sadece güncelleyin diyordu. Tabi aklıma pepperflash-nonfree paketinin sadece Chrome indirip Flash kurduğunu farkedince iş kolaylaştı. Tek bir komut ile tekrar güncel bir Flash oynatıcıya sahip olup Opera’da nadir de olsa kullanmak durumunda kaldığım Flash desteğine kavuştum. Komut:

sudo apt-get upgrade –reinstall pepperflashplugin-nonfree

LibreOffice kullanıcı kurulumu hatası çözümü

EğerLinux kurulumunuzda Libre Office programınızı açtığınızda ya da herhangi bir dökümanı açtığınızda aşağıdaki hatayı alıyorsanız kolay yoldan çözümü basit.

Uygulama başlatılamadı.

Kullanıcı kurulumu tamamlanamadı.

Çözüm için /home/kullaniciadi/.config/ klasörü içindeki libreoffice dizinini silmek yeterli. Yalnız bu durumda program ile ilgili kaydettiğiniz bazı ayarlar da silinebilir. Daha derin bir çözüm yolu arıyorsanız bu sildiğimiz klasörü silmeyip içindeki diğer dizinleri inceleyip soruna sebep olabilecek şeyleri düzeltmeye ya da ayar dosyalarını kurtararak silmeye çalışabilirsiniz.

Gwenview mavi video sorunu

Gwenview Linux dünyasında kullanılan sıradan bir fotoğraf görüntüleme yazılımı ama Phonon kullanarak videoları da oynatabiliyor. İlk kurulumda iyi çalışan Gwenview ilk güncellemelerden sonra oynattığı videoları mavi bir filtreden geçirerek göstermeye başlıyor.
Devamını oku »

Kubuntu 14.10 Utopic Unicorn ile deneyimim

kubuntu_logo

KDE masaüstü ortamı ile çalışan Kubuntu’nun Unity adında bir çöplükle çalışan Ubuntu’ya göre daha hızlı tepki verdiğini gördüğümden beri, kullandığım donanımların da yeterince yeterli olmasından dolayı işletim sistemi olarak Kubuntu Linux kullanıyordum. Eskiden KDE biraz zengin işi idi, donanım gereksinimleri yüksekti ama şu an 2009 model Casper Nirvana dizüstümde sorunsuz çalışabildiğine göre eskisi kadar donanım derdi yok sanırım. En azından güncel donanımlarda sıkıntı çıkarmıyor. Birkaç gün önce de Ubuntu 14.10 Utopic Unicorn sürümünün çıkması ile birlikte Kubuntu 14.10 Utopic Unicorn da tarihteki yerini aldı. Hemen yükleyip denedim tabi. Hemen bir ön bilgi ile iştah kaçırayım. Şu anki sisteminiz üzerinde stabil çalışan bir Kubuntu 14.04 LTS sürümünüz varsa Kubuntu 14.10 çok da mucizevi şeyler vadetmiyor. Ben de güncelleme taraftarı değildim çok ama sistemimi biraz kurcaladığımdan güç yönetimi ayarları arada sıkıntı çıkarıyordu. Yaptığım değişiklikleri tam hatırlamadığımdan, yeni bir sistem kurmanın daha uygun olacağına karar vermiştim. Ayrıca bu sürüm Ubuntu’nun 10. yılını kutluyor olmasından dolayı daha iyi bir şeyler hakediyordu ama ne yazık ki yok. Devamını oku »

Linux 3.17 çekirdeği yayınlandı

Linus Torvalds’ın açıklaması ile Linux 3.17 çekirdeği yayınlandı. Heyecanla beklediğim Kubuntu 14.10’da 3.16 çekirdeği kullanılması biraz üzse de 3.17’yi kurmak da parayla değil sonuçta. 3.18 ise Torvalds bir süre gezeceği için yeni kodları onaylayamayacağından bir süre daha açık kalacak. Devamını oku »

Ubuntu 14.10 Final Beta

Yeni Ubuntu 14.10 son beta sürümleri son test sürüşleri için pistlerdeki yerini almış. Çok mucizevi değişiklikler olmayacak olsa da, bir süredir beklediğim 14.10 sürümüne yaklaşmış olmamız güzel. En azından çekirdeğimiz 3.16 sürümüne güncellenmiş olacak. Tabii ki farklı yenilikler ve değişiklikler var da vauvvvv dedirtecek çok fazla bir şey yok. Devamını oku »

(k)Ubuntu ia32-libs kütüphaneleri

Ubuntu’nun 13.04 sürümüne kadar belli uygulamalarda kullanılan 32bit kod kütüphaneleri olan ia32-libs 13.10 sürümünün depolarından kaldırıldı. Bundan dolayı da google-earth, skype gibi 32bit ya da 64 görünümlü 32bit programların kurulumunda ve çalıştırılmasına sebep olabiliyor. Neyse ki çözümü basit; bu kütüphaneleri barındıran eski sürümün yazılım kaynağını depoya eklemek. Devamını oku »

Opera 12 Ubuntu video hızlandırma problemi

Ubuntu üzerinde son Adobe Flash Player sürümlerinde uzun zamandır bir sıkıntı var. Bu sıkıntı Adobe’nin Linux için çıkardığı son Flash sürümünde olması sebebi ile de bu sorun kalıcı olarak kalacak idi. Ama bir şekilde çözebilen çözmüş, Firefox’ta şu an bu sorun yok. Chrome ise dahii Flash ile bu soruna hiç bulaşmamıştı zaten ki güncelleme de almaya devam edecek herhalde. Devamını oku »

Google Earth 6 adres arama sorunu

Linux üzerinde Google Earth 6 ile bir konum ararken adresi yazıp aramayı başlattıktan sonra “Geçersiz HTTP isteği!!!” hatası alıyorsanız sebebi libcurl.so.4 kütüphane dosyasının eski olmasıdır. Çaresi var. Hemen uçbirimden ya da işte terminale girip işletim sisteminize göre aşağıdaki komutu yazarak dosya yöneticinizde tam yetkiye erişebilirsiniz:

Ubuntu için: “sudo nautilus

Kubuntu için: “sudo dolphin

Bu komutları yazıp Enter tuşuna basın ve root şifrenizi de girip süper kullanıcı yetkilerinizi donanmış halde dosya gezginini açın. Bundan sonra da Bilgisayar sekmesine ya da “/” yani ana dizininize tıklayıp oradan şu yolu takip edin: Devamını oku »