Opera’nın Linux’ta video oynatamama sorunu
Ubuntu’nuza Opera’yı kurarsınız ve kullanmaya baÅŸlarsınız. Bir süre sonra bir güncelleme alır, bir daha videolarınız oynamamaya baÅŸlar. Can sıkıntısı. Devamını oku »
Ubuntu’nuza Opera’yı kurarsınız ve kullanmaya baÅŸlarsınız. Bir süre sonra bir güncelleme alır, bir daha videolarınız oynamamaya baÅŸlar. Can sıkıntısı. Devamını oku »
Opera 38 Kubuntu Linux’ta Pepperflash-nonfree diye bir paket tarafından saÄŸlanan Flash oynatma desteÄŸini kullanıyor. Aslında bu paketin yaptığı kurulumunda en güncel Google Chrome sürümünü indirip içindeki pepperflash dosyalarını kurmak. Bunun tam olarak farkında deÄŸildim ya da unutmuÅŸtum. Paket deposundan yazılımı güncelledim, kaldırdım tekrar kurdum vs. çok ÅŸey denedim ama Opera’da hala Flash uygulamaları çalışmıyor, sadece güncelleyin diyordu. Tabi aklıma pepperflash-nonfree paketinin sadece Chrome indirip Flash kurduÄŸunu farkedince iÅŸ kolaylaÅŸtı. Tek bir komut ile tekrar güncel bir Flash oynatıcıya sahip olup Opera’da nadir de olsa kullanmak durumunda kaldığım Flash desteÄŸine kavuÅŸtum. Komut:
sudo apt-get upgrade –reinstall pepperflashplugin-nonfree
EğerLinux kurulumunuzda Libre Office programınızı açtığınızda ya da herhangi bir dökümanı açtığınızda aşağıdaki hatayı alıyorsanız kolay yoldan çözümü basit.
Uygulama başlatılamadı.
Kullanıcı kurulumu tamamlanamadı.
Çözüm için /home/kullaniciadi/.config/ klasörü içindeki libreoffice dizinini silmek yeterli. Yalnız bu durumda program ile ilgili kaydettiğiniz bazı ayarlar da silinebilir. Daha derin bir çözüm yolu arıyorsanız bu sildiğimiz klasörü silmeyip içindeki diğer dizinleri inceleyip soruna sebep olabilecek şeyleri düzeltmeye ya da ayar dosyalarını kurtararak silmeye çalışabilirsiniz.
Gwenview Linux dünyasında kullanılan sıradan bir fotoğraf görüntüleme yazılımı ama Phonon kullanarak videoları da oynatabiliyor. İlk kurulumda iyi çalışan Gwenview ilk güncellemelerden sonra oynattığı videoları mavi bir filtreden geçirerek göstermeye başlıyor.
Devamını oku »
KDE masaüstü ortamı ile çalışan Kubuntu’nun Unity adında bir çöplükle çalışan Ubuntu’ya göre daha hızlı tepki verdiÄŸini gördüğümden beri, kullandığım donanımların da yeterince yeterli olmasından dolayı iÅŸletim sistemi olarak Kubuntu Linux kullanıyordum. Eskiden KDE biraz zengin iÅŸi idi, donanım gereksinimleri yüksekti ama ÅŸu an 2009 model Casper Nirvana dizüstümde sorunsuz çalışabildiÄŸine göre eskisi kadar donanım derdi yok sanırım. En azından güncel donanımlarda sıkıntı çıkarmıyor. Birkaç gün önce de Ubuntu 14.10 Utopic Unicorn sürümünün çıkması ile birlikte Kubuntu 14.10 Utopic Unicorn da tarihteki yerini aldı. Hemen yükleyip denedim tabi. Hemen bir ön bilgi ile iÅŸtah kaçırayım. Åžu anki sisteminiz üzerinde stabil çalışan bir Kubuntu 14.04 LTS sürümünüz varsa Kubuntu 14.10 çok da mucizevi ÅŸeyler vadetmiyor. Ben de güncelleme taraftarı deÄŸildim çok ama sistemimi biraz kurcaladığımdan güç yönetimi ayarları arada sıkıntı çıkarıyordu. Yaptığım deÄŸiÅŸiklikleri tam hatırlamadığımdan, yeni bir sistem kurmanın daha uygun olacağına karar vermiÅŸtim. Ayrıca bu sürüm Ubuntu’nun 10. yılını kutluyor olmasından dolayı daha iyi bir ÅŸeyler hakediyordu ama ne yazık ki yok. Devamını oku »
Linus Torvalds’ın açıklaması ile Linux 3.17 çekirdeÄŸi yayınlandı. Heyecanla beklediÄŸim Kubuntu 14.10’da 3.16 çekirdeÄŸi kullanılması biraz üzse de 3.17’yi kurmak da parayla deÄŸil sonuçta. 3.18 ise Torvalds bir süre gezeceÄŸi için yeni kodları onaylayamayacağından bir süre daha açık kalacak. Devamını oku »
Yeni Ubuntu 14.10 son beta sürümleri son test sürüşleri için pistlerdeki yerini almış. Çok mucizevi deÄŸiÅŸiklikler olmayacak olsa da, bir süredir beklediÄŸim 14.10 sürümüne yaklaÅŸmış olmamız güzel. En azından çekirdeÄŸimiz 3.16 sürümüne güncellenmiÅŸ olacak. Tabii ki farklı yenilikler ve deÄŸiÅŸiklikler var da vauvvvv dedirtecek çok fazla bir ÅŸey yok. Devamını oku »
Ubuntu’nun 13.04 sürümüne kadar belli uygulamalarda kullanılan 32bit kod kütüphaneleri olan ia32-libs 13.10 sürümünün depolarından kaldırıldı. Bundan dolayı da google-earth, skype gibi 32bit ya da 64 görünümlü 32bit programların kurulumunda ve çalıştırılmasına sebep olabiliyor. Neyse ki çözümü basit; bu kütüphaneleri barındıran eski sürümün yazılım kaynağını depoya eklemek. Devamını oku »
Ubuntu üzerinde son Adobe Flash Player sürümlerinde uzun zamandır bir sıkıntı var. Bu sıkıntı Adobe’nin Linux için çıkardığı son Flash sürümünde olması sebebi ile de bu sorun kalıcı olarak kalacak idi. Ama bir ÅŸekilde çözebilen çözmüş, Firefox’ta ÅŸu an bu sorun yok. Chrome ise dahii Flash ile bu soruna hiç bulaÅŸmamıştı zaten ki güncelleme de almaya devam edecek herhalde. Devamını oku »
Linux üzerinde Google Earth 6 ile bir konum ararken adresi yazıp aramayı baÅŸlattıktan sonra “Geçersiz HTTP isteÄŸi!!!” hatası alıyorsanız sebebi libcurl.so.4 kütüphane dosyasının eski olmasıdır. Çaresi var. Hemen uçbirimden ya da iÅŸte terminale girip iÅŸletim sisteminize göre aÅŸağıdaki komutu yazarak dosya yöneticinizde tam yetkiye eriÅŸebilirsiniz:
Ubuntu için: “sudo nautilus”
Kubuntu için: “sudo dolphin”
Bu komutları yazıp Enter tuÅŸuna basın ve root ÅŸifrenizi de girip süper kullanıcı yetkilerinizi donanmış halde dosya gezginini açın. Bundan sonra da Bilgisayar sekmesine ya da “/” yani ana dizininize tıklayıp oradan ÅŸu yolu takip edin: Devamını oku »