Etiketli yazılar: Açık Kaynak

OsmAnd Türkiye verisinde ani artış

OsmAnd, OpenStreetMap haritasını veri tabanı olarak kullanan bir mobil navigasyon ve harita uygulaması. OpenStreetMap kullandığı için ve biz de bu haritaya katkılarda bulunduÄŸumuz için sürekli olarak geliÅŸimini takip ederim ben de. Genelde her ay yaklaşık 5MB olarak gerçekleÅŸen harita boyut artışları son ayda 50 MB’ı geçti. Devamını oku »

Nvidia Optimus Kubuntu (Ubuntu) bilgisayarda Bumblebee ile Nvidia GPU kullanımı

Linux & Nvidia

Linux bağımlıları, bilgisayarlarındaki her yazılımı açık kaynak kullanmak ister. Ancak bu her zaman yeterli kadar verimli olmayabiliyor. Özellikle ekran kartları konusunda. Nvidia tarafında açık kaynak sürücüler kapalı kaynak sürücülere göre oldukça zayıf ve iÅŸe yaramaz. AMD tarafında açık kaynak sürücüler oldukça iyi olsa da yine sıkıntıları var. GeçmiÅŸte ATI ekran kartlı bilgisayarımı kapalı kaynak ATI sürücüsü ile kullanamamıştım bile, geliÅŸmiÅŸ hiçbir iÅŸlemi kullanamıyordum, bir daha ATI ekran kartlı PC almamaya yemin etmedim ama almamaya özen gösterdim. Nvidia kapalı kaynak sürücüleri ise oldukça iyiydi. Ancak sonra iki üretici de dizüstü bilgisayarlarda masaüstü iÅŸlemlerini dahili grafik iÅŸlemcisinde, geliÅŸmiÅŸ 3D iÅŸlemlerini de kendi grafik iÅŸlemcilerinde çalıştıracak teknolojiler geliÅŸtirdi. Nvidia tarafında bu teknolojinin adı Nvidia Optimus olarak geçiyor ve iyi bir açık kaynak sürücüsü olmayan Nvidia platformuna bir darbe daha indiriyor. Çözümü var tabii ki. Devamını oku »

(k)Ubuntu ia32-libs kütüphaneleri

Ubuntu’nun 13.04 sürümüne kadar belli uygulamalarda kullanılan 32bit kod kütüphaneleri olan ia32-libs 13.10 sürümünün depolarından kaldırıldı. Bundan dolayı da google-earth, skype gibi 32bit ya da 64 görünümlü 32bit programların kurulumunda ve çalıştırılmasına sebep olabiliyor. Neyse ki çözümü basit; bu kütüphaneleri barındıran eski sürümün yazılım kaynağını depoya eklemek. Devamını oku »

Linux’a ücretsiz antivirüs programı Bitdefender

Her ne kadar çeÅŸitli nedenlerden dolayı Linux’ta az virüs olsa ve görece güvenli bir iÅŸletim sistemi olsa da yine bir antivirüs programı bulundurmakta fayda var. Ä°nternet’ten indirdiÄŸimiz bindirdiÄŸimiz dosyaların, alıp gönderdiÄŸimiz e-postaların virüslü olmasını istemeyiz. Bize zararı olmasa bile baÅŸka kullanıcılara ulaÅŸabileceÄŸi gibi Wine üzerinde çalışarak da sorun çıkarabildiÄŸiniz unutmamalıyız. ClamTK gibi açık kaynak bazı antivirüs programları olsa da açık kaynak ruhunun biraz Linux’taki virüs bulaÅŸmaz kanka rahatlığı ile bu alana ulaÅŸmadığını görmekteyiz. Kısıtlı veri tabanı ve oldukça düşük hızı ile Windows’taki benzerlerinin çok gerisinde kalmaktalar. Her üretici de Linux için yazılım geliÅŸtirmeyebiliyor ya da bunları sadece kurumsal Linux kullanıcılarına lisanslıyor vs. Bitdefender ise kiÅŸisel kullanıma ücretsiz lisans veriyor ve oldukça iÅŸ görüyor. Devamını oku »

Google Earth 6 adres arama sorunu

Linux üzerinde Google Earth 6 ile bir konum ararken adresi yazıp aramayı baÅŸlattıktan sonra “Geçersiz HTTP isteÄŸi!!!” hatası alıyorsanız sebebi libcurl.so.4 kütüphane dosyasının eski olmasıdır. Çaresi var. Hemen uçbirimden ya da iÅŸte terminale girip iÅŸletim sisteminize göre aÅŸağıdaki komutu yazarak dosya yöneticinizde tam yetkiye eriÅŸebilirsiniz:

Ubuntu için: “sudo nautilus

Kubuntu için: “sudo dolphin

Bu komutları yazıp Enter tuÅŸuna basın ve root ÅŸifrenizi de girip süper kullanıcı yetkilerinizi donanmış halde dosya gezginini açın. Bundan sonra da Bilgisayar sekmesine ya da “/” yani ana dizininize tıklayıp oradan ÅŸu yolu takip edin: Devamını oku »

Ubuntu 12.10 (Quantal Quetzal) sahipli-sınırlı sürücü video sorunları

BeÅŸ yıl desteklenecek ama daha yenisi varken niye bunu kullanayım dediniz ve Ubuntu 12.04 LTS Precise Pangolin sürümünüzü Ubuntu 12.10 (Quantal Quetzal) sürümüne güncellediniz. Ya da hevesle temiz bir sıfırdan Ubuntu 12.10 (Quantal Quetzal) kurulumu yaptıktan sonra Nvidia sahipli (restricted – sınırlı) grafik sürücülerini yüklediniz. Evet, masaüstünü görüyorsunuz ve üzerindeki simgeleri de görebiliyorsunuz. Ctrl + Alt + Tab ile uçbirimi de açabiliyorsunuz. Yani sistem donmamış, çalışıyor!.. Ama ne Unity ne de Compiz ile ilgili bir ÅŸey çalışıyor, yan simge çubuÄŸu yok, üstte araç çubuÄŸu yok! Rahatsız edici bir problem olduÄŸu kararına vardınız!!! Evet, biraz öyle. Devamını oku »

Motorola kendi mobil işletim sistemini mi hazırlıyor?

Söylentilere göre Motorola cep telefonları için web standartlarına dayanan kendi iÅŸletim sistemini hazırlıyormuÅŸ. Adobe ve Apple’dan geliÅŸtirici tutmuÅŸ imiÅŸ. Devamını oku »

Çift çekirdekli Android telefonlar kapışıyor

Masaüstü bilgisayarlardan sonra cep telefonlarında da çift çekirdekli ve dört çekirdekli iÅŸlemcileri görmeye baÅŸlıyoruz. Ä°lk önce çift çekirdek iÅŸlemcili cihazlar çıktı. Dört çekirdekli ARM platformları da var, mesela Marvell’ın ARMADA serisinden bazı dört çekirdekli cihazlar var. Hatta bir tanesinin Nintendo 3DS’te kullanıldığı söylenmiÅŸti ama, Marvell iÅŸlemcinin çok güç tükettiÄŸini, bu yüzden kablolu farklı bir oyun konsolunda kullanıldığını söylemiÅŸti. Neyse, AndroidandMe de çift çekirdekli iÅŸlemciye sahip beÅŸ Android cihazı performans testine tabi tutmuÅŸ. Devamını oku »

Lisans ücretsiz video ve MPEG Option-1

AÄŸ’da dolaşırken pek çok video içeriÄŸe rastlarız. Bunlar genellikle bizim için ücretsiz içeriklerdir, kotamızdan götürdükleri bolca bolca megabaytlar ve ulaÅŸmak, indirmek için izin gerektirenler veya içeriÄŸi için ücretlendirilenler dışında bunların video biçimi için lisans ücreti vs. bir ücret ödemeyiz. Ancak bu içerikleri bize sunan Youtube, Vimeo, Dailymotion gibi video servisleri bu videolar için ücret ödemek zorunda. Ãœcret videoların sıkıştırılmasında kullanılan biçimi, teknolojilerini ve standartlarını lisanslayan kuruluÅŸlara ödeniyor. Bu ÅŸekilde bu kuruluÅŸlar video biçimini geliÅŸtiren ve kodlarını ya da standartlarını patentleyen programcıların kodlarını ve emeklerini güvenceye almış oluyor. Videoların çoÄŸunda da H.264 kodeÄŸi kullanılıyor ve bunu da MPEG-LA lisans altında tutuyor. BahsettiÄŸimiz video servisleri bu ÅŸirkete para ödüyor. Devamını oku »

Lisans savaÅŸları: MPEG-LA WebM’e karşı

Google’ın açık kaynak yaptığı ve ücretsiz olarak dağıttığı VP8 video biçimi ortaya çıkışından beri MPEG-LA (MPEG – Licensing Authority sanırım) tarafından eleÅŸtiri ve tehdit altında. MPEG LA, VP8 kodeÄŸinde daha eski olan H.264 kodeÄŸinde de olan, farklı video biçimlerinde de olabilecek ortak kısımlar ve kodlar olduÄŸunu iddia ederek VP8’in bu ÅŸekilde ücretsiz ve açık kaynak olamayacağını, farklı patentleri çiÄŸnediÄŸini iddia ediyordu. Son adımı da uzun zaman yapması beklenen VP8’de kullanılan her tür kodun ve özelliÄŸin patentine sahip olanları çağırıp VP8’e karşı bir savaÅŸ açmak. Devamını oku »