Etiketli yazılar: Açık Kaynak

OsmAnd Türkiye verisinde ani artış

OsmAnd, OpenStreetMap haritasını veri tabanı olarak kullanan bir mobil navigasyon ve harita uygulaması. OpenStreetMap kullandığı için ve biz de bu haritaya katkılarda bulunduğumuz için sürekli olarak gelişimini takip ederim ben de. Genelde her ay yaklaşık 5MB olarak gerçekleşen harita boyut artışları son ayda 50 MB’ı geçti. Devamını oku »

Nvidia Optimus Kubuntu (Ubuntu) bilgisayarda Bumblebee ile Nvidia GPU kullanımı

Linux & Nvidia

Linux bağımlıları, bilgisayarlarındaki her yazılımı açık kaynak kullanmak ister. Ancak bu her zaman yeterli kadar verimli olmayabiliyor. Özellikle ekran kartları konusunda. Nvidia tarafında açık kaynak sürücüler kapalı kaynak sürücülere göre oldukça zayıf ve işe yaramaz. AMD tarafında açık kaynak sürücüler oldukça iyi olsa da yine sıkıntıları var. Geçmişte ATI ekran kartlı bilgisayarımı kapalı kaynak ATI sürücüsü ile kullanamamıştım bile, gelişmiş hiçbir işlemi kullanamıyordum, bir daha ATI ekran kartlı PC almamaya yemin etmedim ama almamaya özen gösterdim. Nvidia kapalı kaynak sürücüleri ise oldukça iyiydi. Ancak sonra iki üretici de dizüstü bilgisayarlarda masaüstü işlemlerini dahili grafik işlemcisinde, gelişmiş 3D işlemlerini de kendi grafik işlemcilerinde çalıştıracak teknolojiler geliştirdi. Nvidia tarafında bu teknolojinin adı Nvidia Optimus olarak geçiyor ve iyi bir açık kaynak sürücüsü olmayan Nvidia platformuna bir darbe daha indiriyor. Çözümü var tabii ki. Devamını oku »

(k)Ubuntu ia32-libs kütüphaneleri

Ubuntu’nun 13.04 sürümüne kadar belli uygulamalarda kullanılan 32bit kod kütüphaneleri olan ia32-libs 13.10 sürümünün depolarından kaldırıldı. Bundan dolayı da google-earth, skype gibi 32bit ya da 64 görünümlü 32bit programların kurulumunda ve çalıştırılmasına sebep olabiliyor. Neyse ki çözümü basit; bu kütüphaneleri barındıran eski sürümün yazılım kaynağını depoya eklemek. Devamını oku »

Linux’a ücretsiz antivirüs programı Bitdefender

Her ne kadar çeşitli nedenlerden dolayı Linux’ta az virüs olsa ve görece güvenli bir işletim sistemi olsa da yine bir antivirüs programı bulundurmakta fayda var. İnternet’ten indirdiğimiz bindirdiğimiz dosyaların, alıp gönderdiğimiz e-postaların virüslü olmasını istemeyiz. Bize zararı olmasa bile başka kullanıcılara ulaşabileceği gibi Wine üzerinde çalışarak da sorun çıkarabildiğiniz unutmamalıyız. ClamTK gibi açık kaynak bazı antivirüs programları olsa da açık kaynak ruhunun biraz Linux’taki virüs bulaşmaz kanka rahatlığı ile bu alana ulaşmadığını görmekteyiz. Kısıtlı veri tabanı ve oldukça düşük hızı ile Windows’taki benzerlerinin çok gerisinde kalmaktalar. Her üretici de Linux için yazılım geliştirmeyebiliyor ya da bunları sadece kurumsal Linux kullanıcılarına lisanslıyor vs. Bitdefender ise kişisel kullanıma ücretsiz lisans veriyor ve oldukça iş görüyor. Devamını oku »

Google Earth 6 adres arama sorunu

Linux üzerinde Google Earth 6 ile bir konum ararken adresi yazıp aramayı başlattıktan sonra “Geçersiz HTTP isteği!!!” hatası alıyorsanız sebebi libcurl.so.4 kütüphane dosyasının eski olmasıdır. Çaresi var. Hemen uçbirimden ya da işte terminale girip işletim sisteminize göre aşağıdaki komutu yazarak dosya yöneticinizde tam yetkiye erişebilirsiniz:

Ubuntu için: “sudo nautilus

Kubuntu için: “sudo dolphin

Bu komutları yazıp Enter tuşuna basın ve root şifrenizi de girip süper kullanıcı yetkilerinizi donanmış halde dosya gezginini açın. Bundan sonra da Bilgisayar sekmesine ya da “/” yani ana dizininize tıklayıp oradan şu yolu takip edin: Devamını oku »

Ubuntu 12.10 (Quantal Quetzal) sahipli-sınırlı sürücü video sorunları

Beş yıl desteklenecek ama daha yenisi varken niye bunu kullanayım dediniz ve Ubuntu 12.04 LTS Precise Pangolin sürümünüzü Ubuntu 12.10 (Quantal Quetzal) sürümüne güncellediniz. Ya da hevesle temiz bir sıfırdan Ubuntu 12.10 (Quantal Quetzal) kurulumu yaptıktan sonra Nvidia sahipli (restricted – sınırlı) grafik sürücülerini yüklediniz. Evet, masaüstünü görüyorsunuz ve üzerindeki simgeleri de görebiliyorsunuz. Ctrl + Alt + Tab ile uçbirimi de açabiliyorsunuz. Yani sistem donmamış, çalışıyor!.. Ama ne Unity ne de Compiz ile ilgili bir şey çalışıyor, yan simge çubuğu yok, üstte araç çubuğu yok! Rahatsız edici bir problem olduğu kararına vardınız!!! Evet, biraz öyle. Devamını oku »

Motorola kendi mobil işletim sistemini mi hazırlıyor?

Söylentilere göre Motorola cep telefonları için web standartlarına dayanan kendi işletim sistemini hazırlıyormuş. Adobe ve Apple’dan geliştirici tutmuş imiş. Devamını oku »

Çift çekirdekli Android telefonlar kapışıyor

Masaüstü bilgisayarlardan sonra cep telefonlarında da çift çekirdekli ve dört çekirdekli işlemcileri görmeye başlıyoruz. İlk önce çift çekirdek işlemcili cihazlar çıktı. Dört çekirdekli ARM platformları da var, mesela Marvell’ın ARMADA serisinden bazı dört çekirdekli cihazlar var. Hatta bir tanesinin Nintendo 3DS’te kullanıldığı söylenmişti ama, Marvell işlemcinin çok güç tükettiğini, bu yüzden kablolu farklı bir oyun konsolunda kullanıldığını söylemişti. Neyse, AndroidandMe de çift çekirdekli işlemciye sahip beş Android cihazı performans testine tabi tutmuş. Devamını oku »

Lisans ücretsiz video ve MPEG Option-1

Ağ’da dolaşırken pek çok video içeriğe rastlarız. Bunlar genellikle bizim için ücretsiz içeriklerdir, kotamızdan götürdükleri bolca bolca megabaytlar ve ulaşmak, indirmek için izin gerektirenler veya içeriği için ücretlendirilenler dışında bunların video biçimi için lisans ücreti vs. bir ücret ödemeyiz. Ancak bu içerikleri bize sunan Youtube, Vimeo, Dailymotion gibi video servisleri bu videolar için ücret ödemek zorunda. Ücret videoların sıkıştırılmasında kullanılan biçimi, teknolojilerini ve standartlarını lisanslayan kuruluşlara ödeniyor. Bu şekilde bu kuruluşlar video biçimini geliştiren ve kodlarını ya da standartlarını patentleyen programcıların kodlarını ve emeklerini güvenceye almış oluyor. Videoların çoğunda da H.264 kodeği kullanılıyor ve bunu da MPEG-LA lisans altında tutuyor. Bahsettiğimiz video servisleri bu şirkete para ödüyor. Devamını oku »

Lisans savaşları: MPEG-LA WebM’e karşı

Google’ın açık kaynak yaptığı ve ücretsiz olarak dağıttığı VP8 video biçimi ortaya çıkışından beri MPEG-LA (MPEG – Licensing Authority sanırım) tarafından eleştiri ve tehdit altında. MPEG LA, VP8 kodeğinde daha eski olan H.264 kodeğinde de olan, farklı video biçimlerinde de olabilecek ortak kısımlar ve kodlar olduğunu iddia ederek VP8’in bu şekilde ücretsiz ve açık kaynak olamayacağını, farklı patentleri çiğnediğini iddia ediyordu. Son adımı da uzun zaman yapması beklenen VP8’de kullanılan her tür kodun ve özelliğin patentine sahip olanları çağırıp VP8’e karşı bir savaş açmak. Devamını oku »