Motorola kendi mobil işletim sistemini mi hazırlıyor?

____________________________________________________________________

Söylentilere göre Motorola cep telefonları için web standartlarına dayanan kendi işletim sistemini hazırlıyormuş. Adobe ve Apple’dan geliştirici tutmuş imiş.

Analistler, Motorola’nın bunu tamamen Google’a bağımlı olmamak için yaptığını düşünüyor. Çünkü işletim sisteminin pek çok şirketten çeşitli patent ihlalleri gereği davalara maruz kalması Motorola’yı tedirgin ediyor imiş. Tabii ki tek bir şirkete bağımlı olmamak iyidir ama o kadar çok akıllı telefon işletim sisteminin piyasaya çıtkığı (Bada, webOS vs.’den bahsediyorum aslında, diğerleri zaten yerleşmiş durumda.) bir dönemde bir tanesinin daha piyasaya çıkması nasıl bir etki yaratır bilmem.

Şu an Motorola’ya, Apple ve Microsoft tarafından açılmış davalar var. Analistlere göre Motorola’nın yapması gereken yeni bir işletim sisteminden ziyade, Microsoft’la anlaşıp lisans alıp Windows Phone ile gidip hem davalı olduğu şirket sayısını azaltmak hem de Google bağımlılığından kurtulmak.

Android iki yıl içinde 37 davalık bir portfolyoya sahip olmuş. Google da OEM’lerine bu davalarla ilgili hiçbir tazminat ödemeyerek, onları kendi yediği haltlar ile yüzleşmek zorunda bırakıyor.

Motorola’nın kendi işletim sistemini yapması cesurca bir hareket olsa da, olası sonucu iyi bir geliştirici ve tüketici ekosistemi olmayan harika bir yazılım. Samsung’un Bada’sı ve HP’nin webOS’u bu dediğim duruma öncelik edenler. Windows Phone 7 de yeni çıkmış bir platform ama eski işletim sisteminden dolayı kendisine bağlı geliştiricileri ve kullanıcıları var. Android ve Apple OS ise iyice başka liglerde zaten.

Nokia’nın bile Symbian’ı bırakıp Windows Phone 7’ye geçmesi durumu varken, Motorola ile ilgili bu söylentiler cidden doğru mu bilinmez. Bence bu gereksiz bir adım olur ama, Motorola ne planlar yapıyor bilinmez.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz