Motorola kendi mobil işletim sistemini mi hazırlıyor?

____________________________________________________________________

Söylentilere göre Motorola cep telefonları için web standartlarına dayanan kendi iÅŸletim sistemini hazırlıyormuÅŸ. Adobe ve Apple’dan geliÅŸtirici tutmuÅŸ imiÅŸ.

Analistler, Motorola’nın bunu tamamen Google’a bağımlı olmamak için yaptığını düşünüyor. Çünkü iÅŸletim sisteminin pek çok ÅŸirketten çeÅŸitli patent ihlalleri gereÄŸi davalara maruz kalması Motorola’yı tedirgin ediyor imiÅŸ. Tabii ki tek bir ÅŸirkete bağımlı olmamak iyidir ama o kadar çok akıllı telefon iÅŸletim sisteminin piyasaya çıtkığı (Bada, webOS vs.’den bahsediyorum aslında, diÄŸerleri zaten yerleÅŸmiÅŸ durumda.) bir dönemde bir tanesinin daha piyasaya çıkması nasıl bir etki yaratır bilmem.

Åžu an Motorola’ya, Apple ve Microsoft tarafından açılmış davalar var. Analistlere göre Motorola’nın yapması gereken yeni bir iÅŸletim sisteminden ziyade, Microsoft’la anlaşıp lisans alıp Windows Phone ile gidip hem davalı olduÄŸu ÅŸirket sayısını azaltmak hem de Google bağımlılığından kurtulmak.

Android iki yıl içinde 37 davalık bir portfolyoya sahip olmuÅŸ. Google da OEM’lerine bu davalarla ilgili hiçbir tazminat ödemeyerek, onları kendi yediÄŸi haltlar ile yüzleÅŸmek zorunda bırakıyor.

Motorola’nın kendi iÅŸletim sistemini yapması cesurca bir hareket olsa da, olası sonucu iyi bir geliÅŸtirici ve tüketici ekosistemi olmayan harika bir yazılım. Samsung’un Bada’sı ve HP’nin webOS’u bu dediÄŸim duruma öncelik edenler. Windows Phone 7 de yeni çıkmış bir platform ama eski iÅŸletim sisteminden dolayı kendisine baÄŸlı geliÅŸtiricileri ve kullanıcıları var. Android ve Apple OS ise iyice baÅŸka liglerde zaten.

Nokia’nın bile Symbian’ı bırakıp Windows Phone 7’ye geçmesi durumu varken, Motorola ile ilgili bu söylentiler cidden doÄŸru mu bilinmez. Bence bu gereksiz bir adım olur ama, Motorola ne planlar yapıyor bilinmez.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz