Etiketli yazılar: Smartphone

Teknoloji çağında alacak akıllı telefon olmaması

Telefonumda çok fazla uygulama var. Kasmaya başlıyor artık. Yeni bir tane alıp anneme falan vereyim bunu diyorum ama alacak telefon bulamıyorum. Aradığım özellikler değişebilen batarya ve su geçirmezlik. Destekleyen telefonlar Samsung Galaxy S5. Benim kullandığım telefon Samsung Galaxy S5. 😀 Devamını oku »

Turkcell 3G yolculukta video testi

3G üzerinden arada TuneIn Radio programı ile radyo dinlerim de -özellikle 96 kbit hızda iken- çok takılma olur. Acaba video da nasıl olacak diye bir deneme yaptım. Denemeyi Samsung Galaxy S5 G900FQ cihazımla Turkcell hattım ile yaptım. Cihazım çift taşıyıcı destekli ve turbo paket ile de 43 Mbit’e kadar kullanma hakkına sahibim test esnasında. Test İstanbul Anadolu yakasından Van’a kadar yapıldı İstanbul, Amasya, Erzurum, Ağrı, Van güzergahında yapıldı. Ancak 3G kapsamasının azalması ve de uyumam nedeniyle Amasya’dan öte test sürekliliği yoktu.

İstanbul Anadolu yakasında bir yerlerde idi sanırım NTV, Habertürk, Cine5 sitelerinin canlı yayın sayfalarını Samsung S5 telefonumda Opera ile açıp ara ara değiştirerek izledim. Genel anlamda gayet yeterli idi. Ancak arada kısa takılmalar olabiliyordu, bunlar daha çok baz istasyonu geçişlerinde oluyordu. Mesela boğaz köprüsünü geçince birkaç MB videoyu gönderene kadar telefon 4 hücre değiştirmişti. Her geçişte de hız aşırı derecede düştüğünden beş on saniyede gönderilecek videoyu göndermek yarım dakikadan uzun sürmüştü. Dilovası tünelinde de takılmadan sonra yayını tekrar etkinleştirmek için sayfayı yenilemem gerekti.

3G üzerinden otobüs yolculuğunda 1080p Youtube testi.

3G üzerinden otobüs yolculuğunda 1080p Youtube testi.

Devamını oku »

Samsung telefonlar için bazı numara kodları

Önbelleği temizleyerek yetersiz bellek hatalarından kurtulmak ya da şebeke özelliklerini görmek için kullanılabilecek çeşitli kodlar. Bir ara atmışım buraya, boşta durmasın yayınlayayım dedim. Kullanmak için telefon tuşlarından * ve # işaretlerini de kullanarak giriş yapmak yetiyor. Devamını oku »

Bir 5G testi ve elektromanyetik kirlilik

Ülkemizde hala hizmete girmemiş 4G LTE hizmeti konuşulsun elin Korelileri 5G’yi test etmeye başlamışlar. Tabi şu anda 5G üzerinde kabul edilmiş bir standart yok, bundan dolayı bu teste 5G testi demek doğru değil. Teknolojinin geliştirilmesi sırasında atılan adımlardan biri sadece bu. Adamlar da hızın dibine vurmuş tabi. Ulaştıkları değerler muazzam. Samsung testlerinde 110KM/s hızda hareket halinde 1,2Gbps ve sabit halde baz istasyonuna çok yakın bir noktada iken 7,5Gbps bant genişliğine ulaşmış! Yani saniyede yaklaşık 1 GB’a yakın bir veri indirmişler… Kullandıkları frekans bandı 28GHz, oldukça yüksek bir frekans bandı.


Devamını oku »

Mobil şebeke hücre avlama ve haritalama

Yabancı mobil forumlarda Cell Hunter bölümleri oluyor. Bu cep telefonu şebekelerinin hücre avcılarının olduğu bölgelerde belli bir cep telefonu operatörünün baz istasyonunun hizmet türü (2G, 3G), frekansı, kalitesi ve CellID denen hücre numarası bulunmaya çalışılıyor falan. Bunun için de kullanılan ve kendi geliştirdikleri uygulamalar bile var. Bu uygulamaların genel faydası bir bölgedeki belli bir operatörün hizmet durumu ve hizmet kalitesi hakkında bilgi verebilmesi. Mesela nerede kaç çubuk çekiyor ya da hızı nasıl vs. bilgi verebiliyor bu uygulamaların haritaları. Ayrıca benimki dört çeker muhabbetlerine de kanıt olarak sunulabilecek veri sağlıyorlar. Ben de bir süredir bu uygulamaları inceliyorum ve bunlardan birkaçı hakkında bilgi vereceğim. Öncelikle Android cihaz kullandığım için bahsettiğim uygulamalar Android uygulamaları olacak ama iPhone veya diğer platformlara da destekleri var. Tüm bunlar birer uygulama ve GPS ile mobil şebeke bilgisini toplayıp İnternet bağlantısı üzerinden ilgili sitelerine gösteriyorlar ve bu sitelerinde yer alan haritalara veri sağlıyorlar. Devamını oku »

Android Twitter uygulaması tivit göndermiyorsa

Android marketteki Twitter uygulaması yorumlarında tivit göndermediği ile ilgili şikayetler oluyordu ki sonunda bende de oldu bu. Uygulamayı bir süre kullanmadım ama sonra biraz uğraşınca bendeki sorunun çözülebildiğini fark ettim. Sorunun nedeni güncellemenin şunu şöyle böyle yapıp bunu böyle etmesi nedeniyle bilmem neyi çökertmesi vs. diyecek teknik incelemem olmadı da; Twitter uygulaması hesap bilgilerimiz ve önbelleği ile ilgili bir sıkıntı. Bende hesap bilgilerimi tekrar girip önbelleği temizleyince düzeldi. Devamını oku »

Android’de gömülü uygulamaları devre dışı bırakma

Android işletim sisteminde RAM ve işlemci kaynaklarımızı haddinden fazla tüketen pek çok uygulama var. Bu durum bu cihazların batarya kapasitesi ve dayanma sürelerini göz önünde bulundurunca istenmeyen bir duruma dönüşüyor. Bir uygulama belki birkaç günde ya da haftada hatta ayda bir kez kullanacak olsak bile arkaplanda durup bir şeyler yapmaya devam edebiliyor. Kendi yüklediğimiz uygulamalarda söz sahibi sayılırız ama bu derdimize bir de telefon üreticisi ya da operatörün telefonun ROM’una gömdüğü uygulamalar da ekleniyor. Bunları cihazımızda ROOT yetkisi elde etmeden kaldırmamız mümkün değil. Ancak yeni Android sürümlerinde bunları pasifleştirerek işlemci ve bellek kaynaklarımızı kullanmalarının önüne geçebilmemize olanak verilmiş durumda. Bunun için bu uygulamaları silmeden kaldırmadan sadece devre dışı bırakıyoruz. Devamını oku »

Yunanistan LTE 4G’ye geçti

Adamlarda kriz var, battı balık yan gidiyorlar derken Yunan mobil operatörü Cosmote iki şehirde 4G LTE şebekesini devreye soktu. LTE (Long Term Evolution), başka operatörlerin 4G adını verip kullandığı HSPA bağlantıları gibi değil, harbiden şu an 4G şartnamelerine en uyan 4G teknolojisi türü. Yani çakma değil sistem. 😀 Devamını oku »

Samsung Omnia i900 SMS uygulaması SMS sınırı

Windows Mobile telefonlarımda bugüne kadar bir kez ciddi sayıda SMS’i silmiştim, bu yakınlarda bir kez daha bunu yaptım. İlkinde Samsung Omnia i900 cihazımda artan SMS sayısı Windows Mobile 6.5 işletim sisteminin mesaj uygulamasında sohbet modunda sorun çıkarıyordu. Çözüm olarak hava durumu ve maç gibi CB iletilerini silmiştim. Şimdi de yaklaşık olarak 30 bin SMS sildim. Devamını oku »

Turkcell sınırsız internet 19.90 TL 1 GB adil kullanım sonrası 96 kpbs ile

Turkcell kendinden beklenmeyen işler yapacak gibi oluyor rekabet zorladıkça. Aslında daha fazlasını yapabilir ama, rekabeti azaltacağından yapmamak zorunda biraz da. Son hamlesi sınırsız internet yönünde. Turkcell sınırsız internet 19.90 TL 1 GB adil kullanım sonrası 96 kpbs hıza düşüyor. Devamını oku »