Samsung Omnia i900 SMS uygulaması SMS sınırı

____________________________________________________________________

Windows Mobile telefonlarımda bugüne kadar bir kez ciddi sayıda SMS’i silmiştim, bu yakınlarda bir kez daha bunu yaptım. İlkinde Samsung Omnia i900 cihazımda artan SMS sayısı Windows Mobile 6.5 işletim sisteminin mesaj uygulamasında sohbet modunda sorun çıkarıyordu. Çözüm olarak hava durumu ve maç gibi CB iletilerini silmiştim. Şimdi de yaklaşık olarak 30 bin SMS sildim.

Öncelikle sohbet modunu çok fazla sms olduğunda cihazı çok yavaşlatması, yedeklerini yüklemesi uzun sürdüğü için kapalı kullanıyordum uzun süre. Ancak telefonun SMS ve e-posta veri tabanı cemail.db dosyası sadece SMS’ler ile dolu ve 15.9 MB idi. Yaklaşık 30 bin SMS vardı. 2008’de eri piyasalardaki değişimleri takip etmek mümkündü telefondan. 😀 Ya da 2010’un yazında nerelere gittiğimi görebiliyordum veri tabanındaki hücre yayını kayıtlarından.

Silmek istemiyordum, arşivcilik merakım yüzünden. Ama 25 bin SMS ve üzerinde cidden veri tabanında sıkıntılar oluyor. Görüşmelerde birden mesaj uygulaması geç SMS almaya, yeni SMS formunu  yaklaşık bir dakikada açmaya, yarım dakikada SMS okumaya ve gönder butonundan sonra beş dakikadan uzun sürede SMS göndermeye başlıyor. Yine bir şekilde kullanılabilir oluyor ama, 30 bin SMS olunca son zamanlarda çok problem oldu. Yeni SMS bile göndermiyor ya da eskilerini okunmuş olarak işaretleme gibi bir değişikliği bile yapamıyor, hafıza dolu uyarısı veriyordu. Demek ki; Samsun Omnia i900’de Windows Mobile 6.5.3 işletim sisteminde 23153 ve 29020 A.K.U nolarındaki SMS ve veri tabanı sistemlerinin performansı maks. 30 bin SMS, normal olarak da 25 bin SMS’e kadar uygun.

SMS olarak giden ve gelen kutuları ve taslaklar da dahil. Hepsinin toplamı 30 bin civarı yapıyor. Biri fazla diğeri az olsa da değişmiyor pek. Bir ara 20 bin gelen 5 bin giden ile de sorun çıkmıştı, oradan eminim.

Şimdi birkaç farklı formatta yedeklerimi aldım ve eski 30 bin kadar SMS’i sildim. Son 30060 kadar falandı sanırım. Yedekleri tutacağım ve lazım ederlerse oradan eski iletilere ulaşacağım. Ha bir de 5120 karakter olan iletiler var. 🙂 Telefonun en uzun SMS iletisi desteği bu kadar. Onlardan da vardır birkaç yüz tane telefonda.

Bu kadar iletiyi silmemin bir avantajı, telefonun kazandığı 15 MB kadar RAM. Sanırım Windows Mobile, veri tabanının bir kopyasını da bellekte tutuyor. Bu da bana bir avantaj oldu. Aslında bu tamamen bu veri tabanı yönetim sisteminin başarısızlığından kaynaklanıyor, Windows Mobile 6.1 orijinalini yüklesem, eminim çatır çatır çalıştıracaktır!

Bu kadar iletiyi silmek istemiyordum. Telefonun SMS kapasitesini de öğrenmek istemiyordum ama… Anladığım kadarıyla aletin bu sınırına geldim. Pek çok kullanıcı bu kadar ileti tutmaz da, cihazın veri tabanı performansını merak ettiğimden silmemiştim hiç. Şimdi birkaç yüz SMS var ve sohbet modu normal şekilde çalışıyor, şimdi de memnunum. Tarihi eser telefonu bu sınıra kadar zorladığıma eminim, buradan öte rahatlasa ve rahatlasam hiç fena olmaz. 😀

Ama şu da var, ROM yükleme sırasında yedekleme ve geri yüklemelerle veri tabanı yapısını biraz bozdum. Bu da kaynaklanıyor olabilir bu duruma. Ayrıca eski iletileri daha az erişilen klasörlere atıp veri tabanındaki işlem yükünü hafifletmek de işe yarayabilirdi belki. Ama şu an yeni klasör oluşturabilsem de, taşıma yapamıyor alet. 😀 Son birkaç bin SMS’i bırakmayı da düşündüm bana lazım edebilirlik açısından ama, onları seçmek de çook zaman alacaktı.

Neyse, az SMS sayım ile iyiyim şu an. Aletin de rekorunu görmüş oldum kendi adıma, sınırını biliyorum artık. Ömrünü doldurması gerekirdi aslında, Android almak istiyorum ama, daha daş gibi alet. 😀

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz