Etiketli yazılar: CDMA

Bir 5G testi ve elektromanyetik kirlilik

Ülkemizde hala hizmete girmemiş 4G LTE hizmeti konuşulsun elin Korelileri 5G’yi test etmeye başlamışlar. Tabi şu anda 5G üzerinde kabul edilmiş bir standart yok, bundan dolayı bu teste 5G testi demek doğru değil. Teknolojinin geliştirilmesi sırasında atılan adımlardan biri sadece bu. Adamlar da hızın dibine vurmuş tabi. Ulaştıkları değerler muazzam. Samsung testlerinde 110KM/s hızda hareket halinde 1,2Gbps ve sabit halde baz istasyonuna çok yakın bir noktada iken 7,5Gbps bant genişliğine ulaşmış! Yani saniyede yaklaşık 1 GB’a yakın bir veri indirmişler… Kullandıkları frekans bandı 28GHz, oldukça yüksek bir frekans bandı.


Devamını oku »

HTC Thunderbolt

Verizon e-posta göndermiş, bak benim LTE’li HTC Thunderbolt’um var demiş. 249$ ver al götür demiş. Yani Amerika’da olsam öyle olacakmış… Devamını oku »

3 ayda 196 milyon yeni mobil abone

TeleGeography’nin GlobalComms Database son verilerine göre 2010’un son çeyreğinde Dünya mobil operatör pazarına 196 milyon yeni abone girdi. Devamını oku »

Şebeke Anahtarlama Sistemi ( NSS – Network switching subsystem)

Şebeke Anahtarlama Sistemi ( NSS – Network switching subsystem), GSM şebekesinin anahtarlama görevlerini gerçekleştirir. Abonenin şebeke içinde veya diğer şebekelerle (PSTN yada diğer GSM operatörlerinin şebekeleri) bağlantısı şebeke anahtarlama sistemi ile anahtarlanır ve sağlanır. Ayrıca abonelik işlemleri ve abonenin hareketliliği için gerekli veriler şebeke anahtarlama sisteminde bulunmaktadır. Devamını oku »

Baz istasyonu sistemi (BSS – Base Station Subsystem)

Bir baz istasyonu sisteminde genellikle üç temel donanım bulunur. Bunlar:
1. Baz istasyonu (BTS: Base Transceiver Station)
2. Baz istasyonu kontrol birimi (BSC: Base Station Controller)
3. Transcoder (TC)
Devamını oku »

Cep telefonu baz istasyonları

Baz istasyonu kavramı Türkçe’ye İngilizce’deki Basa Station kelimelerinden gelmiştir. Base kelimesinin anlamı ana, temel olduğuna göre baz istasyonu demek ana istasyon demektir. Aslında başından Türkçe’de ana istasyon diye kullanılsa belki bugün baz istasyonlarına karşı bu kadar tepki olmayacaktı, baz kelimesi sonuçta pek sevimli görünmüyor. Baz istasyonu genel olarak da kullanılabilen bir terimdir ama ben yazımda cep telefonu baz istasyonlarından bahsedeceğim. Devamını oku »

Baz istasyonlarında çok sayıda cep telefonuyla haberleşme

Hiç düşündünüz mü, bir baz istasyonu birçok cep telefonu ile nasıl iletişim kuruyor diye. Baz istasyonları çok sayıda cep telefonu ile teknolojilerine göre farklı biçimlerde iletişim kurarlar. Bunlardan Dünya’da yaygın olarak kullanılanları CDMA ve TDMA’dir. TDMA, GSM teknolojisinde kullanılıdr ve CDMA de, CDMA teknolojisinde ve 3G GSM teknolojisinde. Devamını oku »

Turkcell’den özet GSM eğitimi

Turkcell animasyonlu bir GSM eğitimi hazırlamış. Basit, özet, genel yapısıyla bir şey.

Eğitilmek istiyorsanız tıklayın! 😀

Baz istasyonlarının zararları konusunda da bir eğitim vermezlerse yakında baz istasyonu dikecek yer bulamayacaklar, onu da düşünseler iyi olacak. 🙂