Çift çekirdekli Android telefonlar kapışıyor

____________________________________________________________________

Masaüstü bilgisayarlardan sonra cep telefonlarında da çift çekirdekli ve dört çekirdekli işlemcileri görmeye başlıyoruz. İlk önce çift çekirdek işlemcili cihazlar çıktı. Dört çekirdekli ARM platformları da var, mesela Marvell’ın ARMADA serisinden bazı dört çekirdekli cihazlar var. Hatta bir tanesinin Nintendo 3DS’te kullanıldığı söylenmişti ama, Marvell işlemcinin çok güç tükettiğini, bu yüzden kablolu farklı bir oyun konsolunda kullanıldığını söylemişti. Neyse, AndroidandMe de çift çekirdekli işlemciye sahip beş Android cihazı performans testine tabi tutmuş.

Testte kullanılan Android cihazlar; Motorola Atrix 4G, LG Optimus 2X, LG Optimus 3D, Samsung I9100 Galaxy S II ve HTC Pyramid (Shooter). Bunlar dört farklı işlemci platformunu temsil ediyor; NVIDIA Tegra 2 (Atrix, 2X), OMAP4 (3D), Exynos (Galaxy S II) ve Snapdragon (Pyramid). Tabi cihazların bazıları ellerinde olmadığından, sonuçları farklı yerlerden almışlar sanırım.

Testte kullanılan çift çekirdek cihazların bazı teknik özellikleri.

Testte kullanılan çift çekirdek cihazların bazı teknik özellikleri.

Testte karşılaştırılan cihazlardan Tegra 2 temelli olanlar piyasaya sürülmüş cihazlar. Diğer üçü de yeni cihazlar. Bu sebeple bu üçünde henüz hazır olmayan yazılım ile ilgili bir problem olabilir. Bu cihazlar, Optimus 3D, Galaxy S II, ve HTC Shooter. Bunlar piyasaya sürüldüğünde daha iyi sonuçlar çıkarabilirler testlerde.

Ayrıca, Atrix 4G ve HTC Shooter (960 x 540) gibi yüksek çözünürlüklere sahip qHD ekranlara sahip ki bu durumda diğerlerinden %30’a kadar daha fazla piksel için işlem yapmaları gerekebiliyor.

Smartbench2011 üretkenlik testi.

Smartbench2011 üretkenlik testi.

GLBenchmark 2.0 Pro testi.

GLBenchmark 2.0 Pro testi.

GLBenchmark 2.0.3 Egypt testi.

GLBenchmark 2.0.3 Egypt testi.

Smartbench 2011 oyun testi.

Smartbench 2011 oyun testi.

Test sonuçları yukarıdaki gibi. Snapdragon işlemcisi diğerlerinde göre 200Mhz frekans farkına sahip olsa da testlerde çok da başarılı sonuçlar elde edememiş gibi görünüyor. Testi yapanlar bunun Snapdragon platformunun artık eskimiş olduğundan kaynaklanabileceğini söylüyor ama bunun nedeni yazılımının henüz tam hazır olmaması da olabilir. İşlemci karışık bir SoC işlemci ve her IP işlemcisi için sürücüleri vs. hazırlanması, ayarlanması gerekiyor. Genel olarak ise test birincisi Tegra 2 işlemcisi olarak görünüyor.

Test hakkında ayrıntı bilgi ve sonuçlar ise burada; AndroidandMe.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz