OsmAnd Türkiye verisinde ani artış

____________________________________________________________________

OsmAnd, OpenStreetMap haritasını veri tabanı olarak kullanan bir mobil navigasyon ve harita uygulaması. OpenStreetMap kullandığı için ve biz de bu haritaya katkılarda bulunduğumuz için sürekli olarak gelişimini takip ederim ben de. Genelde her ay yaklaşık 5MB olarak gerçekleşen harita boyut artışları son ayda 50 MB’ı geçti.

1 Şubat 2017 ve 1 Mart 2017 OsmAnd Türkiye haritaları arasında 53 MB kadar bir fark var. Muhtemelen bu 53 MB kadar olan fark, OpenStreetMap Türkiye geçmişinde görülmemiş bir büyümedir. Düzenli haritalama yapan bir avuç insan ve arada haritalama yapan birkaç yüz kişiden oluşan Türkiye ekibi çok da kalabalık değil ve bu yüzden de OpenStreetMap haritası Türkiye tarafında pek gelişmiş değil. Mesela yollar var ama ne adları var ne de etrafındaki adresleri. Bu açıdan bu haritayı geliştiren ekip önemli.

Haritadaki ani artışın sebebine gelince net bir şey bulamadım ama OpenStreetMap Türkiye Facebook topluluğunda JOSM ile toplu veri girişini keşfetmiş olmamızın önemi olabilir. Bu şekilde bazı kullanıcılar ellerindeki toplu verileri haritaya işliyor olabilir. Tabi OSMAND tarafında bir harita güncellemesi de olabilir. OsmAnd harita yapısı olarak Protocol Buffers kullanıyor bildiğim kadarıyla. Belki harita yapılarında da bir değişme olmuş olabilir. İyi incelemeden net bir şey demek mümkün değil ama umarım devam eden aylardaki artışlar da böyle büyük büyük olmaya devam eder…

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz