Etiketli yazılar: Firefox

Ünlüler ağ gezgini (internet tarayıcısı) olsaydı [#infografik]

Zamanında ünlü bazı yabancıların ağ gezgini olsalar olacakları ağ gezgini programı ile ilgili bir infografik yapılıp yayınlanmış. Yeni gördüm. 🙂
Devamını oku »

Lisans ücretsiz video ve MPEG Option-1

Ağ’da dolaşırken pek çok video içeriğe rastlarız. Bunlar genellikle bizim için ücretsiz içeriklerdir, kotamızdan götürdükleri bolca bolca megabaytlar ve ulaşmak, indirmek için izin gerektirenler veya içeriği için ücretlendirilenler dışında bunların video biçimi için lisans ücreti vs. bir ücret ödemeyiz. Ancak bu içerikleri bize sunan Youtube, Vimeo, Dailymotion gibi video servisleri bu videolar için ücret ödemek zorunda. Ücret videoların sıkıştırılmasında kullanılan biçimi, teknolojilerini ve standartlarını lisanslayan kuruluşlara ödeniyor. Bu şekilde bu kuruluşlar video biçimini geliştiren ve kodlarını ya da standartlarını patentleyen programcıların kodlarını ve emeklerini güvenceye almış oluyor. Videoların çoğunda da H.264 kodeği kullanılıyor ve bunu da MPEG-LA lisans altında tutuyor. Bahsettiğimiz video servisleri bu şirkete para ödüyor. Devamını oku »

Lisans savaşları: MPEG-LA WebM’e karşı

Google’ın açık kaynak yaptığı ve ücretsiz olarak dağıttığı VP8 video biçimi ortaya çıkışından beri MPEG-LA (MPEG – Licensing Authority sanırım) tarafından eleştiri ve tehdit altında. MPEG LA, VP8 kodeğinde daha eski olan H.264 kodeğinde de olan, farklı video biçimlerinde de olabilecek ortak kısımlar ve kodlar olduğunu iddia ederek VP8’in bu şekilde ücretsiz ve açık kaynak olamayacağını, farklı patentleri çiğnediğini iddia ediyordu. Son adımı da uzun zaman yapması beklenen VP8’de kullanılan her tür kodun ve özelliğin patentine sahip olanları çağırıp VP8’e karşı bir savaş açmak. Devamını oku »

Opera 11 Alpha ve eklenti desteği

Opera 11 sürümü ile Firefox ve Chrome benzeri bir eklenti desteği sağlayacak. Opera 11 Alpha sürümü de deneme amaçlı yayınlandı yakın zamanda. Bu Opera 11 Alpha eklenti desteği sunuyor, tabi Alpha düzeyde. Yani bu önce beta olacak sonra RC olacak da, yayınlanacak. 🙂 Eklenti sistemini test etmemiz için de farklı konulardan toplam 14 tane örnek ve olukça basit eklenti hizmete girmiş durumda. Tabi Alpha düzeyde. 😀 Devamını oku »

Yeni ücretsiz ve açık Ağ video biçimimiz WebM

Google satın aldığı On2’nun geliştirttiği VP8 video biçimini açık kaynak hale getirip WebM video biçimi olarak yayımlıyor. Tabi tek başına değil; Opera, Mozilla gibi Ağ gezginlerini ve daha birçok destekçisi şirketi arkasına alarak. Her şey açık kaynak ve patent derdi olmayan özgür ve ücretsiz video biçimi için. Devamını oku »

Ağ gezginleri sandalye olsa idi

Şöyle güzel bir şey var oralarda buralarda. Ağ gezginleri sandalye olsa nasıl olurdular diye gerçekçi bir grafik. Yalnız Chrome’a biraz acısalar imiş… 😀 Devamını oku »

Nexus One vs. HTC HD2: ağ gezginleri testi (saçma)

WMpoweruser blogunda ilginç bir videoya rastladım. Videoda dünyanın şu anda işlemci gücü olarak en yüksek frekansta çalışan iki cihazı HTC HD2 ve Google Nexus One karşılaştırılıyorlardı. Karşılaştırma da Ağ’da gezinme performansı. Devamını oku »

Ağ gezgini güvenlik kontrolü

Internet Explorer, Chrome, Opera, Firefox, Safari gibi Ağ gezginlerinin (İnternet tarayıcısı da diyor olabilirsiniz ama mantıklı değil 🙂 ) hepsinde mutlaka güvenlik açıkları vardır. Bunlar zarrlı yazılımların bilisayarınıza sızmasını sağlayacak açıklardan farklı sitelerdeki oturum açma bilgilerinize ulaşılmasını sağlayacak açıklar gibi çok çeşitli açıklar olabilir. Bir Stay Secure Opera bileşeni ile Ağ gezginlerinin açık durumunu bir miktar takip edebilirsiniz. Devamını oku »

Opera 10.5 pre-alpha sürümü

Opera bugün noel hediyesi olarak Opera 10.5 sürümünün pre-alpha yani Alpha öncesi sürümünü yayınladı. Devamını oku »

Opera’da ziyaretçi aracı (UserAgent) bilgisini değiştirmek

Siteyi sadece Internet Explorer için hazırlayıp başka Ağ gezginleri ile girilmesini engellemek isteyenler (Ör; Microsoft) yüzünden Opera’da ziyaretçi aracını değiştirme özelliği uzun samandır standart olarak sunuluyor. Bu özellikle Ağ gezgininiz Opera olarak değil Internet Explorer olarak gösterilebiliyor ve bu şekilde Microsoft sitelerine girdiğinizde sizin Opera olduğunuzu çakmadığından sizae hatalı ve bozuk bir sayfa gönderemiyordu. 🙂 Devamını oku »