Opera’da ziyaretçi aracı (UserAgent) bilgisini değiştirmek

____________________________________________________________________

Siteyi sadece Internet Explorer için hazırlayıp başka Ağ gezginleri ile girilmesini engellemek isteyenler (Ör; Microsoft) yüzünden Opera’da ziyaretçi aracını değiştirme özelliği uzun samandır standart olarak sunuluyor. Bu özellikle Ağ gezgininiz Opera olarak değil Internet Explorer olarak gösterilebiliyor ve bu şekilde Microsoft sitelerine girdiğinizde sizin Opera olduğunuzu çakmadığından sizae hatalı ve bozuk bir sayfa gönderemiyordu. 🙂

Bu ziyaretçi aracı dediğimiz şey Ağ üzerinden veri iletişimi yapan programın kendini tanıtmak amacıyla sunduğu çok uzun olmayan bir metin. Bu metinde bir Ağ kaynağına bağlı olan bir uygulamanın ne olduğu, adı, sürümü ve özellikleri gibi bilgiler yer alıyor. Örneğin; Opera’nın ziyaretçi aracı bilgisi standart olarak şöyle bir şey (sürüme göre değişebiliyor):

Opera/9.80 (Windows NT 5.1; U; tr) Presto/2.2.15 Version/10.10

Burada ilk kısımda programın Opera adında olduğu ve daha sonraki yan çizgiden sonraki sayılarla da sürüm numarasının 9.80 olduğunu anlıyoruz. Parantez içindeki kısımda ise üzerinde çalıştığı işletim sistemi sürümü ve yerelleştirme seçimi gibi bilgiler var. Parantezden sonra da Opera’nın sayfa gösterim motoru Presto’nun adı ve ondan sonra da sürümü var. En sondaki Version/10.10 yazan yer ise sürüm numarası 10’a ulaşan ilk Ağ gezgini olduğu için Opera’nın eskiden hazırlanmış ve güncellenmemiş sayfaların programı Opera 1 olarak algılayarak hataya düşmemesi için uyguladıkları bir hile. Buradaki hilede programın esas sürüm numarası bu şekilde bilginin en sonunda yer alıyor. Öndeki 9.80 ise Opera 1 olarak tanınmamak için kullanılan sahte sürüm bilgisi. Not: Bu metnin yapısı Ağ gezginine ve sürümüne göre değişebiliyor.

Şimdi çeşitli siteler bu bilgiyi alıp evirip çeviriyor ve eğer beğenmezlerse sizin içeriklerini görmenize engel oluyorlar ya da size farklı içerik sunup ayrımcılık ırkçılık falan yapıyorlar. Bunu mesela eskiden Microsoft çok yapmış, şu an da çeşitli banka siteleri, Google ve  LRN Viewer (Bkz. Internet Explorer değil Exploder, Exploder) kullanan üniversite siteleri yapmaya devam ediyor. Mesela Opera ile girince Microsoft sitesi size bozuk bir sayfa gönderip sayfanın hatalı çalışmasına sebep oluyordu, böylece kullanıcılar Internet Explorer’ın Opera’dan daha iyi olduğunu düşüneceklerdi.

Ziyaret aracı bilgisine göre ağ gezginini kandırma uygulamasına karşı da Opera uzun süre önce ziyaret aracı bilgisini değiştirme özelliği eklemişti. Bu özellik ile Opera’nın ziyaretçi aracı bilgisini isterseniz Opera, isterseniz Internet Explorer isterseniz de Mozilla Firefox olacak şekilde göndermesini sağlayabiliyorsunuz. Bu şekilde Internet Explorer olarak göründüğünüzde Microsoft’un faşistliğine uğramıyor ve siz de InternetExplorer kullananlarla aynı sayfayı görüntüleyebiliyordunuz. 🙂

Ziyaret aracı (UserAgent) bilgisi Opera’nın 9 sürümüne kadar tüm siteler için değiştirilebiliyordu. Ancak 9 ve üstü sürümlerde sadece seçtiğiniz siteler için bu bilgiyi değiştiriyorsunuz. Yani mesela tüm sitelerde Opera olarak görünürken istediğiniz bir sitede Internet Explorer olarak görünebilirsiniz. Opera 7’de Araçlar > Hızlı özellik değiştirme yolundan istediğiniz program olarak görünmenizi sağlayabiliyordunuz, üstelik bu kadar kolay bir şekilde. Hatta eski sürümlerde ziyaret aracı bilgisi standart olarak Internet Explorer olarak geliyordu. Opera baktı daha sonra Internet Explorer’ı engellemeye başladılar standart ayarı da Opera yapmaya başladı. 🙂 Opera 9 ve 10 sürümlerinde iş biraz daha zor olsa da çok da önemli değil aslında, ne de olsa sürekli kullandığınız bir şey değil bu özellik.

Opera 10’da ziyaret aracı bilgisini değiştirmek için ya Araçlar > Hızlı özellik değiştirme  > Site tercihlerini düzenle… yolundan ya da o an bulunduğunuz sitede değişiklikler yapmak istiyorsanız da sayfanın bir yerine sağ tıklayıp Site tercihlerini düzenle… seçeneğine gidiniz. Burada site yazan yerde ziyaret aracını değiştirmek istediğiniz sitenin adresi yazıyorsa problem yok, yazmıyorsa da kendiniz http:// ve adresin sonunda sayfa adresi vs. olmayacak şekilde yani örneğin sadece www.f-blog.info şeklinde bunu yazın. Bundan sonra Ağ sekmesine gidip aşağıdaki Tarayıcı tanımlaması kısmındaki seçeneklerden istediğiniz seçebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken sonu olarak tanıt ile biten seçeneklerde Opera’nın farkedilebildiğidir. Çünkü bu seçeneklerde Opera bilgisi ziyaret aracı bilgisi içinde yer almaktadır. Bunun yerine olarak görün ile biten seçenekleri tercih edin. Bu şekilde ziyaret aracında Opera bilgisi kesinlikle yer almamakta, tamamen IE ya da Firefox bilgisi taklit edilmektedir. Burada uygun bir seçenek seçtikten sonra Tamam diyerek pencereyi kapattığınızda artık o site için seçtiğiniz şekilde görüneceksiniz. Yalnız bunun için sayfayı bir kere yenilemeniz gerektiğini unutmayın.

Opera Site tercihleri sayfsında kullanıcı tanımlaması değiştirme

Opera Site tercihleri sayfsında kullanıcı tanımlaması değiştirme

Yalnız eğer hala bulunduğunuz sayfa sizin Opera olduğunuzu söyleyip sorunlar çıkarıyorsa ziyaret aracı bilgisi dışında da yöntemler kullanıyor demektir. Bu da genellikle programın desteklediği JavaScript metodlarını kontrol etmektir ki neredeyse hepsinin kendine özgü bir bir JavaScript metodu vardır. Internet sayfası bu metodu yoklar ve eğer true dönerse metot destekleniyor demektir ve bu bilgi de siteye hangi Ağ gezgininin kullanıldığını bildirir. Bunun çözümü de eski ve basit sistemlerde Araçlar > Hızlı özellik değiştirme > JavaScript’i etkinleştir seçeneğine gidip onun seçimini kaldırmak kadar basit olabiliyorken bunu yemeyen sitelerde Opera UserJS özelliği ile bu değerleri false döndürmesini sağlamaya kadar gidebiliyor. Bunun için buradan farklı kaydederek indireceğiniz dosyayı, önceki cümlemde linkini verdiğim sayfayı okuyarak etkinleştirin ve dosyadaki var confirmSniff = 0; kısmındaki rakamı bir önceki cümleyi okuyup keyfinize göre değiştirin. Bu sorgulayan sitede Opera’ya özel JS kodlarının true veya false dönmesini belirler.

Opera’da ziyaret aracı ile ilgili bir diğer ayar ise bu bilgi içinde yer alan parantezli kısım içine istediğiniz bir şeyler yazabilmeniz. Yalnız buna dikkat edin, çünkü saçma şeyler yazmak size çoğu siteyi engelletebilir ya da Opera’nın hatalı çalışıp çökmesine sebep olabilir. Bunun için şu metni koyu renkle yazılmış şu metni kopyalayın; opera:config#ISP|Id. Bundan sonra yeni bir sekme açın ve adres çubuğuna sağ tıklayıp Yapıştır ve Git deyin. Bundan sonra Opera ayar sayfasında Id başlıklı bir kutucuk çıkacak. Bu Id ne oluyor tam bilmiyorum ama buraya yazdığınız şeyler ziyaret aracı bilgisi içine ekleniyor. 🙂 Örneğin; bunu kurcalarken şöyle bir ziyaret aracı yapmıştım kendime:

Opera/9.80 (Windows NT 5.1; U; www.f-blog.info; Java ME; Winamp/5.56; BSPlayer/2.50; Netbeans/6.7.1; XnView/1.95; tr) Presto/2.2.15 Version/10.10

Buna daha hayır diyen site görmedim ama bu şekilde saçmalamak da yanlış aslında. 🙂

Özetle ziyaret aracının ne olduğundan ve neden değiştirilmek isteneceğinden ve Opera’da nasıl değiştirileceğinden bahsettim. Anlamadığınız bir yer var mı? (Öğrencisinden geri besleme almaya çalışan bir öğretmen örneği.  🙂 )

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz