Etiketli yazılar: Opera

Opera’nın Linux’ta video oynatamama sorunu

Ubuntu’nuza Opera’yı kurarsınız ve kullanmaya baÅŸlarsınız. Bir süre sonra bir güncelleme alır, bir daha videolarınız oynamamaya baÅŸlar. Can sıkıntısı. Devamını oku »

Pepperflash-nonfree güncelleme

Opera 38 Kubuntu Linux’ta Pepperflash-nonfree diye bir paket tarafından saÄŸlanan Flash oynatma desteÄŸini kullanıyor. Aslında bu paketin yaptığı kurulumunda en güncel Google Chrome sürümünü indirip içindeki pepperflash dosyalarını kurmak. Bunun tam olarak farkında deÄŸildim ya da unutmuÅŸtum. Paket deposundan yazılımı güncelledim, kaldırdım tekrar kurdum vs. çok ÅŸey denedim ama Opera’da hala Flash uygulamaları çalışmıyor, sadece güncelleyin diyordu. Tabi aklıma pepperflash-nonfree paketinin sadece Chrome indirip Flash kurduÄŸunu farkedince iÅŸ kolaylaÅŸtı. Tek bir komut ile tekrar güncel bir Flash oynatıcıya sahip olup Opera’da nadir de olsa kullanmak durumunda kaldığım Flash desteÄŸine kavuÅŸtum. Komut:

sudo apt-get upgrade –reinstall pepperflashplugin-nonfree

Yeni Ä°nternet gezginimiz Vivaldi

Bilgisayarla tanıştığım ilk yıl Opera Ä°nternet gezgini ile de tanışmıştım. O zamanki Internet ExploDer 6’ya göre daha performanslı ve hızlı idi. O zamandan beri de Opera kullanır dururum. Gerek performans olarak beÄŸeniyorum, gerek de telefondaki Opera Mini ve Opera Mobile ile uyum ve eÅŸitleme kolaylıklarından, gerek de bu sektörde ilkler getirebilmiÅŸ bir firma olmasından vs. Yalnız Opera 12 sürümünden sonra Opera biraz yoldan çıkmaya baÅŸlamıştı. Altyapısı Chrome’laÅŸtıkça diÄŸer özellikleri de piyasadaki diÄŸer aÄŸ gezginleri ile aynılaÅŸmaya baÅŸlamıştı. Bu durumda da fark olarak pek bir ÅŸey kalmamıştı geri. Sonradan Opera kurucularından Jon Stephenson von Tetzchner Opera’dan ayrıldıktan sonra Vivaldi adında bir aÄŸ gezgini geliÅŸtirmeye baÅŸlamıştı. Arada sırada betalarını denedim ama verimli olmamıştı. Sonunda ilk Vivaldi 1.0 sürümü yayınlandı ve ÅŸu anda bu yazıyı Vivaldi 1.0 ile yazıyorum, yazdım… 🙂 Devamını oku »

Opera 12 Ubuntu video hızlandırma problemi

Ubuntu üzerinde son Adobe Flash Player sürümlerinde uzun zamandır bir sıkıntı var. Bu sıkıntı Adobe’nin Linux için çıkardığı son Flash sürümünde olması sebebi ile de bu sorun kalıcı olarak kalacak idi. Ama bir ÅŸekilde çözebilen çözmüş, Firefox’ta ÅŸu an bu sorun yok. Chrome ise dahii Flash ile bu soruna hiç bulaÅŸmamıştı zaten ki güncelleme de almaya devam edecek herhalde. Devamını oku »

Ünlüler ağ gezgini (internet tarayıcısı) olsaydı [#infografik]

Zamanında ünlü bazı yabancıların ağ gezgini olsalar olacakları ağ gezgini programı ile ilgili bir infografik yapılıp yayınlanmış. Yeni gördüm. 🙂
Devamını oku »

Opera 12 yayınlanmış

Opera’nın 12. sürümü de yayınlanmış. Buradan okuyabileceÄŸiniz güzel özellikler var. Hepsi bir süredir betasını kullandığım özellikler olduÄŸundan benim için yeni bir ÅŸey olmadı pek. Kamera ÅŸeysi hoÅŸuma gitti ama ne kadar yerde kullanacağım. Devamını oku »

Ya proksiler de engellenirse?

Proksi siteleri ülkemizde engellenmiÅŸ durumdaki sitelere girmek için kullanılan hizmetler. Sadece basit siteler deÄŸil, bunun için sunucu kiralama vs. hikayeleri gibi daha geniÅŸ alanları var. Åžimdilik bu siteler DNS deÄŸiÅŸtirme hilesi ile girilemeyen sitelere girebilmek için iÅŸe yarıyor ama, ya tepedekiler biraz daha uyanırsa! Devamını oku »

Kapatılan Atatürk Kültür Merkezi

Bu yazı alıntıdır…

Sayın Yılmaz Özdil’e saygılarla
Halûk Tarcan
* * *
KAPATILAN ATATÃœRK KÃœLTÃœR MERKEZÄ°.. Devamını oku »

Windows Mobile için Opera Mobile 11 olmayacak

Windows Mobile artık Microsoft’un geliÅŸtirmeye pek yanaÅŸmadığı ve sürekli pazar payı azalıp, ortadan kalkmaya yaklaÅŸan mobil bir iÅŸletim sistemi. Opera Mobile bu platformdaki önemli uygulamalardan biriydi ama, artık Opera Mobile yeni sürümleri Windows Mobile serisi için geliÅŸtirilmeyecek. Devamını oku »

Lisans ücretsiz video ve MPEG Option-1

AÄŸ’da dolaşırken pek çok video içeriÄŸe rastlarız. Bunlar genellikle bizim için ücretsiz içeriklerdir, kotamızdan götürdükleri bolca bolca megabaytlar ve ulaÅŸmak, indirmek için izin gerektirenler veya içeriÄŸi için ücretlendirilenler dışında bunların video biçimi için lisans ücreti vs. bir ücret ödemeyiz. Ancak bu içerikleri bize sunan Youtube, Vimeo, Dailymotion gibi video servisleri bu videolar için ücret ödemek zorunda. Ãœcret videoların sıkıştırılmasında kullanılan biçimi, teknolojilerini ve standartlarını lisanslayan kuruluÅŸlara ödeniyor. Bu ÅŸekilde bu kuruluÅŸlar video biçimini geliÅŸtiren ve kodlarını ya da standartlarını patentleyen programcıların kodlarını ve emeklerini güvenceye almış oluyor. Videoların çoÄŸunda da H.264 kodeÄŸi kullanılıyor ve bunu da MPEG-LA lisans altında tutuyor. BahsettiÄŸimiz video servisleri bu ÅŸirkete para ödüyor. Devamını oku »