Yeni Ä°nternet gezginimiz Vivaldi

____________________________________________________________________

Bilgisayarla tanıştığım ilk yıl Opera Ä°nternet gezgini ile de tanışmıştım. O zamanki Internet ExploDer 6’ya göre daha performanslı ve hızlı idi. O zamandan beri de Opera kullanır dururum. Gerek performans olarak beÄŸeniyorum, gerek de telefondaki Opera Mini ve Opera Mobile ile uyum ve eÅŸitleme kolaylıklarından, gerek de bu sektörde ilkler getirebilmiÅŸ bir firma olmasından vs. Yalnız Opera 12 sürümünden sonra Opera biraz yoldan çıkmaya baÅŸlamıştı. Altyapısı Chrome’laÅŸtıkça diÄŸer özellikleri de piyasadaki diÄŸer aÄŸ gezginleri ile aynılaÅŸmaya baÅŸlamıştı. Bu durumda da fark olarak pek bir ÅŸey kalmamıştı geri. Sonradan Opera kurucularından Jon Stephenson von Tetzchner Opera’dan ayrıldıktan sonra Vivaldi adında bir aÄŸ gezgini geliÅŸtirmeye baÅŸlamıştı. Arada sırada betalarını denedim ama verimli olmamıştı. Sonunda ilk Vivaldi 1.0 sürümü yayınlandı ve ÅŸu anda bu yazıyı Vivaldi 1.0 ile yazıyorum, yazdım… 🙂

Genel olarak Opera kullanmaya devam ediyordum ama az önce Donanımhaber forumda bir hantallık yaÅŸamaya baÅŸlaması sonucu açık olan tüm sekmeleri yan masaüstündeki Vivaldi aÄŸ gezgininde açtım ve Opera’yı kapattım. Åžimdilik Vivaldi’yi denemeye baÅŸladım ve ihtiyacım olmadıkça da Opera açmamayı düşünüyorum. Bakalım 10 yılı aÅŸkın Opera serüvenim burada bitecek mi? Zamanında Opera’dan iyi bir tarayıcı olamayacağına inanırdım, varmıymış göreceÄŸiz. Gerçek manada henüz Opera bırakmam söz konusu deÄŸil, mobilde tartışılmasız bir üstünlüğü var Opera’nın. Gerek mobili gerek 96 kbit ile Ä°nternet’e girmemi saÄŸlayan minisiyle.

Vivaldi 1.0

Vivaldi 1.0

Peki Vivaldi’de neler var? Sekme gruplama gibi sekmelerle ilgili özellikler, oturumlar, özlediÄŸimiz notlar özelliÄŸi, özlediÄŸimiz yan panellerin web paneli adında yeni modelleri. Sayfa renklerine göre deÄŸiÅŸen sekme teması vs. görsel süslemeleri var. Ayrıca Opera’da bulunan hemen her özellik de var zaten. Olmayanlar için ise Chrome uzantıları kullanılabiliyor yine. Bu arada Linux kullanan biri olarak Linux ve Mac sürümlerinin de olduÄŸunu belirtmek gerek.

Åžimdilik en önemli eksiÄŸim mobil tarayıcı ile Opera Link benzeri bir eÅŸitleme özelliÄŸi. Ayrıca Opera’daki Turbo fonksiyonu ile engelli sitelere bile kolayca girilebiliyor, yavaÅŸ baÄŸlantılarda da sayfa verimli bir ÅŸekilde kullanılabiliyor ya da aşırı Flash içerikli sayfalar kasmadan kullanılabiliyordu. Bunun ÅŸimdilik gelmesi söz konusu deÄŸil sanırım. Opera’yı bırakmak için pek acelem yoktu ama o Opera’daki enlık kasmadan sonra aldığım anlık bir karar diyelim. Åžimdilik performans olarak mükemmel olduÄŸu söylenemez, eksikleri var ama zamanla mükemmelleÅŸecektir. Bakalım sonuçları nasıl olacak!..

Vivaldi detaylarına Vivaldi 1.0 basın bülteninden ulaşabilirsiniz.

Vivaldi’yi siz de indirebilirsiniz.

Vivaldi Türkiye sitesi.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz