Etiketli yazılar: Kubuntu

Opera’nın Linux’ta video oynatamama sorunu

Ubuntu’nuza Opera’yı kurarsınız ve kullanmaya baÅŸlarsınız. Bir süre sonra bir güncelleme alır, bir daha videolarınız oynamamaya baÅŸlar. Can sıkıntısı. Devamını oku »

Pepperflash-nonfree güncelleme

Opera 38 Kubuntu Linux’ta Pepperflash-nonfree diye bir paket tarafından saÄŸlanan Flash oynatma desteÄŸini kullanıyor. Aslında bu paketin yaptığı kurulumunda en güncel Google Chrome sürümünü indirip içindeki pepperflash dosyalarını kurmak. Bunun tam olarak farkında deÄŸildim ya da unutmuÅŸtum. Paket deposundan yazılımı güncelledim, kaldırdım tekrar kurdum vs. çok ÅŸey denedim ama Opera’da hala Flash uygulamaları çalışmıyor, sadece güncelleyin diyordu. Tabi aklıma pepperflash-nonfree paketinin sadece Chrome indirip Flash kurduÄŸunu farkedince iÅŸ kolaylaÅŸtı. Tek bir komut ile tekrar güncel bir Flash oynatıcıya sahip olup Opera’da nadir de olsa kullanmak durumunda kaldığım Flash desteÄŸine kavuÅŸtum. Komut:

sudo apt-get upgrade –reinstall pepperflashplugin-nonfree

LibreOffice kullanıcı kurulumu hatası çözümü

EğerLinux kurulumunuzda Libre Office programınızı açtığınızda ya da herhangi bir dökümanı açtığınızda aşağıdaki hatayı alıyorsanız kolay yoldan çözümü basit.

Uygulama başlatılamadı.

Kullanıcı kurulumu tamamlanamadı.

Çözüm için /home/kullaniciadi/.config/ klasörü içindeki libreoffice dizinini silmek yeterli. Yalnız bu durumda program ile ilgili kaydettiğiniz bazı ayarlar da silinebilir. Daha derin bir çözüm yolu arıyorsanız bu sildiğimiz klasörü silmeyip içindeki diğer dizinleri inceleyip soruna sebep olabilecek şeyleri düzeltmeye ya da ayar dosyalarını kurtararak silmeye çalışabilirsiniz.

Kubuntu 15.04 (Vivid Vervet) siyah ekran sorunu

Kubuntu 15.04 (Vivid Vervet) ile KDE‘nin Plasma 5 sürümüne geçildi. Bundan ve daha yeni bir dağıtım olmasından dolayı yaygın denebilecek bir siyah ekran sıkıntısı var. Yani sistem normal çalışıyor, biraz ayar vs. yapıyorsunuz, yeniden baÅŸlattığınızda masaüstü siyah bir ÅŸekilde karşılıyor sizi, bir süre sonra da araç çubukları vs. bileÅŸenler de kayboluyor. Direk  nokta atışı bir çözüm deÄŸil ama sistemi yeniden kurmaya gerek kalmadan bir miktar ayarı kaybederek eski haline getirmek mümkün. Aslında bu eski Kubuntu dağıtımları için de geçerli bir çözüm. Devamını oku »

Gwenview mavi video sorunu

Gwenview Linux dünyasında kullanılan sıradan bir fotoğraf görüntüleme yazılımı ama Phonon kullanarak videoları da oynatabiliyor. İlk kurulumda iyi çalışan Gwenview ilk güncellemelerden sonra oynattığı videoları mavi bir filtreden geçirerek göstermeye başlıyor.
Devamını oku »

Kubuntu 14.10 Utopic Unicorn ile deneyimim

kubuntu_logo

KDE masaüstü ortamı ile çalışan Kubuntu’nun Unity adında bir çöplükle çalışan Ubuntu’ya göre daha hızlı tepki verdiÄŸini gördüğümden beri, kullandığım donanımların da yeterince yeterli olmasından dolayı iÅŸletim sistemi olarak Kubuntu Linux kullanıyordum. Eskiden KDE biraz zengin iÅŸi idi, donanım gereksinimleri yüksekti ama ÅŸu an 2009 model Casper Nirvana dizüstümde sorunsuz çalışabildiÄŸine göre eskisi kadar donanım derdi yok sanırım. En azından güncel donanımlarda sıkıntı çıkarmıyor. Birkaç gün önce de Ubuntu 14.10 Utopic Unicorn sürümünün çıkması ile birlikte Kubuntu 14.10 Utopic Unicorn da tarihteki yerini aldı. Hemen yükleyip denedim tabi. Hemen bir ön bilgi ile iÅŸtah kaçırayım. Åžu anki sisteminiz üzerinde stabil çalışan bir Kubuntu 14.04 LTS sürümünüz varsa Kubuntu 14.10 çok da mucizevi ÅŸeyler vadetmiyor. Ben de güncelleme taraftarı deÄŸildim çok ama sistemimi biraz kurcaladığımdan güç yönetimi ayarları arada sıkıntı çıkarıyordu. Yaptığım deÄŸiÅŸiklikleri tam hatırlamadığımdan, yeni bir sistem kurmanın daha uygun olacağına karar vermiÅŸtim. Ayrıca bu sürüm Ubuntu’nun 10. yılını kutluyor olmasından dolayı daha iyi bir ÅŸeyler hakediyordu ama ne yazık ki yok. Devamını oku »

Linux 3.17 çekirdeği yayınlandı

Linus Torvalds’ın açıklaması ile Linux 3.17 çekirdeÄŸi yayınlandı. Heyecanla beklediÄŸim Kubuntu 14.10’da 3.16 çekirdeÄŸi kullanılması biraz üzse de 3.17’yi kurmak da parayla deÄŸil sonuçta. 3.18 ise Torvalds bir süre gezeceÄŸi için yeni kodları onaylayamayacağından bir süre daha açık kalacak. Devamını oku »

Ubuntu 14.10 Final Beta

Yeni Ubuntu 14.10 son beta sürümleri son test sürüşleri için pistlerdeki yerini almış. Çok mucizevi deÄŸiÅŸiklikler olmayacak olsa da, bir süredir beklediÄŸim 14.10 sürümüne yaklaÅŸmış olmamız güzel. En azından çekirdeÄŸimiz 3.16 sürümüne güncellenmiÅŸ olacak. Tabii ki farklı yenilikler ve deÄŸiÅŸiklikler var da vauvvvv dedirtecek çok fazla bir ÅŸey yok. Devamını oku »