Kubuntu 15.04 (Vivid Vervet) siyah ekran sorunu

____________________________________________________________________

Kubuntu 15.04 (Vivid Vervet) ile KDE‘nin Plasma 5 sürümüne geçildi. Bundan ve daha yeni bir dağıtım olmasından dolayı yaygın denebilecek bir siyah ekran sıkıntısı var. Yani sistem normal çalışıyor, biraz ayar vs. yapıyorsunuz, yeniden başlattığınızda masaüstü siyah bir şekilde karşılıyor sizi, bir süre sonra da araç çubukları vs. bileşenler de kayboluyor. Direk  nokta atışı bir çözüm değil ama sistemi yeniden kurmaya gerek kalmadan bir miktar ayarı kaybederek eski haline getirmek mümkün. Aslında bu eski Kubuntu dağıtımları için de geçerli bir çözüm.

Siyah ekrana sebep olan ayarlardan kurtulmamız gerekiyor biraz. Bunun için de uçbirime yazmamız gereken komutlar var. Eğer uçbirime ulaşamıyorsak da Ctrl + Alt + F1 tuşlayarak çıkan uçbirim ekranında kullanıcı adı ve şifremizle oturum açmalıyız. Bundan sonra çalıştırmamız gereken bazı komutlar var, bunları çalıştırarak ayar dosyalarımızı devre dışı bırakacağız.

Yapacağımız kullanıcı klasörümüzdeki .kde, .cache, .local ve .config klasörlerimizin adını değiştirip sistemi yeniden başlatmak. Tüm komutları çalıştırarak sisteminiz büyük ihtimalle kendine gelecek ki, gelmezse zaten farklı şeyler denemek gerekli demektir. Ancak isterseniz deneme yanılma ile komutları teker teker çalıştırarak tüm ayarları kaybetmeden de şansınızı deneyebilirsiniz. mv yerine rm komutu ile klasörleri silmeyi de tercih edebilirsiniz.
mv ~/.kde ~/.kde.2
mv ~/.cache ~/.cache.2
mv ~/.local ~/.local.2
mv ~/.config ~/.config.2
shutdown -r now

İşlem başarılı olursa eski klasörlerin içinden programlarımız ya da diğer şeylerle ilgili ayar dosyalarını alıp yeni klasörlere kopyalayarak ayarlarımızı bir miktar geri alabiliriz. Ayarlar KDE ve config dosyaları içinde yer alır.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz