Etiketli yazılar: Linux programları

Opera’nın Linux’ta video oynatamama sorunu

Ubuntu’nuza Opera’yı kurarsınız ve kullanmaya başlarsınız. Bir süre sonra bir güncelleme alır, bir daha videolarınız oynamamaya başlar. Can sıkıntısı. Devamını oku »

KDE’nin 20. yaşı kutlu olsun

Yazılım geçmişleri arada ilgimi çeker. Bir geliştiricinin aklına bir yerden bir fikir gelir, bir ampul yanar. Zamanla fikrini geliştirecek ortamı kurmaya başlar, kurar ve geliştirmeye başlar. Yavaş yavaş o kafasındaki ampul fluoresan tüplere, sonra kompakt flueresan ampullere ve en sonunda LED ampul haline dönmeye başlar. KDE de böyle yazılımlardan biri. Devamını oku »

Pepperflash-nonfree güncelleme

Opera 38 Kubuntu Linux’ta Pepperflash-nonfree diye bir paket tarafından sağlanan Flash oynatma desteğini kullanıyor. Aslında bu paketin yaptığı kurulumunda en güncel Google Chrome sürümünü indirip içindeki pepperflash dosyalarını kurmak. Bunun tam olarak farkında değildim ya da unutmuştum. Paket deposundan yazılımı güncelledim, kaldırdım tekrar kurdum vs. çok şey denedim ama Opera’da hala Flash uygulamaları çalışmıyor, sadece güncelleyin diyordu. Tabi aklıma pepperflash-nonfree paketinin sadece Chrome indirip Flash kurduğunu farkedince iş kolaylaştı. Tek bir komut ile tekrar güncel bir Flash oynatıcıya sahip olup Opera’da nadir de olsa kullanmak durumunda kaldığım Flash desteğine kavuştum. Komut:

sudo apt-get upgrade –reinstall pepperflashplugin-nonfree

Kubuntu üzerinde Gridcoin cüzdan kurulumu

Gridcoin logo

Gridcoin logo

Gridcoin’in ne olduğuna girmeden temel olarak Kubuntu ya da türevi olduğu ana dağıtım Ubuntu ve diğer türebleri üzerine kurulumlarından bahsedeceğim. Ne olduğu ve Boinc ile ilgili bir şeyler hazırlamayı düşünüyorum tabi. Ancak bu yazı kendi kişisel deneyimime göre derlediğim bir şeyler olacak. Biraz da ileride kullanmalık, kişisel ihtiyaç olarak.

NOT: Yazı ilk hazırlandığında bir *.DEB deposu yoktu, bundan dolayı kaynak kodları indirip derleme ve kurulum yapılması daha aşağıda ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

Gridcoin cüzdanın (K)Ubuntu sisteminize en kolay kurulumu için yapacağınız Gridcoin stable PPA’yı deponuza kaynak olarak eklemek ve paket yöneticinizden ya da uçbirimden kurulum yapmak. Bunun için aşağıdaki komutu uçbirimde çalıştırarak depomuzun kaynaklarına ekliyoruz:
sudo add-apt-repository ppa:gridcoin/gridcoin-stable
Devamında sudo apt-get update komutu ile depomuzu güncelliyoruz. Devamında da iş gridcoinresearchd ve gridcoinresearch-qt paketlerini kurmaya kalıyor. Bunu da paket depomuzdan yapabileceğimiz gibi aşağıdaki komut ile de yapabiliyoruz:
sudo apt-get install gridcoinresearchd gridcoinresearch-qt
Bundan sonra kısa süre içinde Gridcoin cüzdan yazılımı sisteminize kurulmuş olacak. Bundan sonra basit ilk konfigürasyon için aşağıdaki notlarda gridcoinresearch.conf dosyasının düzenlenmesi ve snapshot dosyası ile ilgili kısımları inceleyin.
Bu şekilde Gridcoin cüzdanının kurulumunu yapamıyorsanız da aşağıya devam edip direk kaynaktan derleme ve kurulum yapabilirsiniz ki biraz zaman alan bir süreçtir.
Öncelikle Gridcoin cüzdan kurmadan önce gerekli tüm paketlerinizin sisteminizde yüklü olduğundan emin olun, derleme esnasında hata vermesi kaçınılmaz yoksa.
Öncelikle uçbirimden QT-dev kütüphanesini paketini kuruyoruz ki bağımlılıkları ile baya bir paket kuruyor. Ne kadar ihtiyaç var bilmiyorum ama olmayacak yerde bağımlılık meselesi ile uğraşmamak için kurmayı tercih ettim ve sıkıntı çıkmadan kurabildim. Uçbirimde çalıştıracağımız komut:

sudo apt-get install qt-sdk
Devamını oku »

Gnome 3.20 yayınlanmış

Linux’ta yaygın olarak kullanılan masaüstü ortamlarından biri de Gnome ki koca bir ayak simgesi ile kolayca tanınabiliyor. Genel olarak kişisel zevkim uzun zamandır KDE diyor. Her ne kadar aşırı stabil olmasa da, hem görünüm, hem performans hem de işlevsellik olarak memnunum. Neredeyse her şeye ince ayar yapabilecek bir ayar var, neyse… Gnome da Linux’ta kullanılan önemli ve KDE mi Gnome mu tartışmaları yapılan hatta fanları olan masaüstü ortamlarından biri. Genel olarak KDE ortamına göre daha sade bir arayüz sunar, ancak bildiğim kadarıyla biraz da daha stabil bir ortam sağlar. Devamını oku »

Tomb Raider Linux’a geliyor

Feral Interactive Twitter hesabının açıklamasına göre Tomb Raider 2013 oyunu bu baharda Linux’a geliyor. Oyuna resmi destek SteamOS ve Ubuntu üzerinde sunulacakmış. Yani Steam üzerinden satın alabileceğiz muhtemelen. Henüz oyun gereksinimleri vs. açıklanmış durumda değil; 19.99$ gibi bir fiyattan satılacakmış. Türkiye’de 60 lirayı bulur o zaman fiyat.

Devamını oku »

libboost 1.58 & boost::STATIC_ASSERTION_FAILURE

error: invalid application of ‘sizeof’ to incomplete type ‘boost::STATIC_ASSERTION_FAILURE’
BOOST_STATIC_ASSERT_MSG( Devamını oku »

LibreOffice kullanıcı kurulumu hatası çözümü

EğerLinux kurulumunuzda Libre Office programınızı açtığınızda ya da herhangi bir dökümanı açtığınızda aşağıdaki hatayı alıyorsanız kolay yoldan çözümü basit.

Uygulama başlatılamadı.

Kullanıcı kurulumu tamamlanamadı.

Çözüm için /home/kullaniciadi/.config/ klasörü içindeki libreoffice dizinini silmek yeterli. Yalnız bu durumda program ile ilgili kaydettiğiniz bazı ayarlar da silinebilir. Daha derin bir çözüm yolu arıyorsanız bu sildiğimiz klasörü silmeyip içindeki diğer dizinleri inceleyip soruna sebep olabilecek şeyleri düzeltmeye ya da ayar dosyalarını kurtararak silmeye çalışabilirsiniz.

Nvidia Optimus Kubuntu (Ubuntu) bilgisayarda Bumblebee ile Nvidia GPU kullanımı

Linux & Nvidia

Linux bağımlıları, bilgisayarlarındaki her yazılımı açık kaynak kullanmak ister. Ancak bu her zaman yeterli kadar verimli olmayabiliyor. Özellikle ekran kartları konusunda. Nvidia tarafında açık kaynak sürücüler kapalı kaynak sürücülere göre oldukça zayıf ve işe yaramaz. AMD tarafında açık kaynak sürücüler oldukça iyi olsa da yine sıkıntıları var. Geçmişte ATI ekran kartlı bilgisayarımı kapalı kaynak ATI sürücüsü ile kullanamamıştım bile, gelişmiş hiçbir işlemi kullanamıyordum, bir daha ATI ekran kartlı PC almamaya yemin etmedim ama almamaya özen gösterdim. Nvidia kapalı kaynak sürücüleri ise oldukça iyiydi. Ancak sonra iki üretici de dizüstü bilgisayarlarda masaüstü işlemlerini dahili grafik işlemcisinde, gelişmiş 3D işlemlerini de kendi grafik işlemcilerinde çalıştıracak teknolojiler geliştirdi. Nvidia tarafında bu teknolojinin adı Nvidia Optimus olarak geçiyor ve iyi bir açık kaynak sürücüsü olmayan Nvidia platformuna bir darbe daha indiriyor. Çözümü var tabii ki. Devamını oku »

Kubuntu 15.04 (Vivid Vervet) siyah ekran sorunu

Kubuntu 15.04 (Vivid Vervet) ile KDE‘nin Plasma 5 sürümüne geçildi. Bundan ve daha yeni bir dağıtım olmasından dolayı yaygın denebilecek bir siyah ekran sıkıntısı var. Yani sistem normal çalışıyor, biraz ayar vs. yapıyorsunuz, yeniden başlattığınızda masaüstü siyah bir şekilde karşılıyor sizi, bir süre sonra da araç çubukları vs. bileşenler de kayboluyor. Direk  nokta atışı bir çözüm değil ama sistemi yeniden kurmaya gerek kalmadan bir miktar ayarı kaybederek eski haline getirmek mümkün. Aslında bu eski Kubuntu dağıtımları için de geçerli bir çözüm. Devamını oku »