Opera’nın Linux’ta video oynatamama sorunu

____________________________________________________________________

Ubuntu’nuza Opera’yı kurarsınız ve kullanmaya başlarsınız. Bir süre sonra bir güncelleme alır, bir daha videolarınız oynamamaya başlar. Can sıkıntısı.

Opera’nın kendi içindeki video kodekleri biraz yetersiz kodekler. OGG, VP8 vs. açık kodekleri desteklese de H264, X264 vs. lisans gerektirenleri desteklemeyebiliyor. Çünkü bunların lisansını alması gerekli ama almıyor. Bu durumda sisteme Google’ın Chromium tarayıcısının kodeklerini kurarak Opera’nın kullanmasını sağlayabiliyoruz. Bunun için Ubuntu türevlerinde chromium-codecs-ffmpeg-extra paketini kurabiliriz. Bundan sonra şansınız varsa Opera bu paketteki kodeklerin olduğunu görüp bunları kullanmaya başlayacak. Eğer başlamazsa da bunları Opera’nın çalışma dizinlerinde uygun yerlere koymanız gerekli olabilir.  Bunun için öncelikle aşağıdaki yoldan libffmpeg.so adındaki FFMPEG kütüphane dosyasını kopyalayacaksınız:

/usr/lib/chromium-browser/libs/

Sonrasında bunu aşağıdaki yolalibffmpeg.so.32 ismi ile kopyalayacak ya da link/bağ/kısayol olarak yapıştıracaksınız:

/usr/lib/x86_64-linux-gnu/opera/lib_extra/

Tabi bunları dosya gezgininizde root olarak oturum açmış olarak yapmanız gerekiyor. Ya da aşağıdaki komutu da deneyebilirsiniz:

sudo ln -s /usr/lib/chromium-browser/libs/libffmpeg.so /usr/lib/x86_64-linux-gnu/opera/lib_extra/libffmpeg.so.32