KDE’nin 20. yaşı kutlu olsun

____________________________________________________________________

Yazılım geçmişleri arada ilgimi çeker. Bir geliştiricinin aklına bir yerden bir fikir gelir, bir ampul yanar. Zamanla fikrini geliştirecek ortamı kurmaya başlar, kurar ve geliştirmeye başlar. Yavaş yavaş o kafasındaki ampul fluoresan tüplere, sonra kompakt flueresan ampullere ve en sonunda LED ampul haline dönmeye başlar. KDE de böyle yazılımlardan biri.

KDE, Linux’taki favori masaüstü ortamım diyebilirim. Zamanında Ubuntu ile oturttuÄŸum Linux serüveninde deÄŸiÅŸik bir ÅŸeyler bakayım diyerek Kubuntu yüklemiÅŸtim. 2005-2006 yıllarında denediÄŸim OpenSUSE ve Pardus dağıtımlarından aÅŸinaydım KDE’ye. Tabi hantal gelen Ubuntu’dan sonra iyi bir nefes aldırdığı için yaklaşık tam olarak üç yıldır KDE masaüstü ortamı kullanıyorum. Hani bellek kullanımı biraz yüksek ve bellekte ÅŸiÅŸme yapabildiÄŸi için biraz ÅŸikayet edeni çok ama ben görsel olarak seviyorum. Bir kez adında dediÄŸi gibi Kool bir masaüstü ortamı.

20 sene ve 1 gün önce (ya da batı Dünya’sında hala tam 20 sene önce) Matthias Ettrich bir e-posta ile Kool Desktop Environment dediÄŸi masaüstü ortamından bahseder ve programcıları davet eder. Zamanla da çok sayıda geliÅŸtirici projeyi ilerleterek ve pek çok sayıda program projeye katılarak KDE masaüstü ortamı bugünkü KDE Plasma 5.8 sürümü haline gelir. Ãœcretsiz ve açık kaynak yazılım kullananlar ve geliÅŸtiriciler için Linux ortamında temel masaüstü ortamlarından biri halindedir ÅŸuan. GeliÅŸimini destekliyor, takip ediyor ve nice yaÅŸlara diyoruz efem…

Bkz.
Happy 20th Birthday, KDE

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz