Etiketli yazılar: Linux Kernel

Linux 3.19 (Vivid) çekirdeği

Linux 3.19 çekirdeği yayınlanmış. Kurmak için yapılması gereken http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v3.19-vivid/ adresinden işlemcinize uygun DEB dosyalarını indirmek ve kurmak.

Kurulum için bkz.
Ubuntu türevlerine güncel Linux çekirdeği yükleme

Çekirdeki değişikliklerden bazıları şöyle:

– AMDKFD sürücüsü.
– Intel Skylake grafikleri için destek.
– Radeon sürücüsü içinde DPM fan kontrolü.
NVIDIA GeForce 900 serisi için temel destek. Nouveau tam donanımsal hızlandırma sağlamıyor.
– Btrfs RAID 5 / RAID 6 geliştirmeleri
– SquashFS içinde LZ4 sıkıştırması.
– Çoklu dokunma desteği iyileştirilmiş.
– Bazı ThinkPad tuşları ile ilgili bir şeyler…

Ubuntu türevlerine güncel Linux çekirdeği yükleme

Ubuntu ve Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu gibi kardeşleri dağıtımın geliştirilmeye başlandığı dönemdeki güncel çekirdek üzerinde geliştirilirler. Mesela Ubuntu 14.10 geliştirilmeye başlandığındaki güncel Linux çekirdeği sürümü 3.16.0 imiş. Bu durumda da Ubuntu 14.10 3.16.0 çekirdeği ile geliyor. Çekirdek gelen şikayet ve bildirimler doğrultusunda güncellense de Canonical yeni bir çekirdek sürümüne geçmeyi tercih etmeyip varolan çekirdek üzerinde güncellemeler yapıyor. Bu durumda da o dağıtım sürümü yayınlanana kadar genelde çekirdek sürümü bir ya da iki ana sürüm daha güncellenmiş oluyor. Bu durumda da Ubuntu kullanıcısı eski bir çekirdeği kullanmak durumunda kalıyor. Kullanıcı güncel bir çekirdek sürümü kullanmak istiyorsa İnternet’ten güncel çekirdeği indirip derleyebilir, ya da DEB paketlerini indirip yükleyebilir veya yazılım merkezine ilgili PPA adreslerini ekleyebilir. Çekirdek derlemek herkesin yapmak isteyeceği bir şey değildir ama paket yüklemeyi yeterince kolay buluyorum ben. Devamını oku »

Kubuntu 14.10 Utopic Unicorn ile deneyimim

kubuntu_logo

KDE masaüstü ortamı ile çalışan Kubuntu’nun Unity adında bir çöplükle çalışan Ubuntu’ya göre daha hızlı tepki verdiğini gördüğümden beri, kullandığım donanımların da yeterince yeterli olmasından dolayı işletim sistemi olarak Kubuntu Linux kullanıyordum. Eskiden KDE biraz zengin işi idi, donanım gereksinimleri yüksekti ama şu an 2009 model Casper Nirvana dizüstümde sorunsuz çalışabildiğine göre eskisi kadar donanım derdi yok sanırım. En azından güncel donanımlarda sıkıntı çıkarmıyor. Birkaç gün önce de Ubuntu 14.10 Utopic Unicorn sürümünün çıkması ile birlikte Kubuntu 14.10 Utopic Unicorn da tarihteki yerini aldı. Hemen yükleyip denedim tabi. Hemen bir ön bilgi ile iştah kaçırayım. Şu anki sisteminiz üzerinde stabil çalışan bir Kubuntu 14.04 LTS sürümünüz varsa Kubuntu 14.10 çok da mucizevi şeyler vadetmiyor. Ben de güncelleme taraftarı değildim çok ama sistemimi biraz kurcaladığımdan güç yönetimi ayarları arada sıkıntı çıkarıyordu. Yaptığım değişiklikleri tam hatırlamadığımdan, yeni bir sistem kurmanın daha uygun olacağına karar vermiştim. Ayrıca bu sürüm Ubuntu’nun 10. yılını kutluyor olmasından dolayı daha iyi bir şeyler hakediyordu ama ne yazık ki yok. Devamını oku »

Linux 3.17 çekirdeği yayınlandı

Linus Torvalds’ın açıklaması ile Linux 3.17 çekirdeği yayınlandı. Heyecanla beklediğim Kubuntu 14.10’da 3.16 çekirdeği kullanılması biraz üzse de 3.17’yi kurmak da parayla değil sonuçta. 3.18 ise Torvalds bir süre gezeceği için yeni kodları onaylayamayacağından bir süre daha açık kalacak. Devamını oku »