Ubuntu türevlerine güncel Linux çekirdeği yükleme

____________________________________________________________________

Ubuntu ve Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu gibi kardeşleri dağıtımın geliştirilmeye başlandığı dönemdeki güncel çekirdek üzerinde geliştirilirler. Mesela Ubuntu 14.10 geliştirilmeye başlandığındaki güncel Linux çekirdeği sürümü 3.16.0 imiş. Bu durumda da Ubuntu 14.10 3.16.0 çekirdeği ile geliyor. Çekirdek gelen şikayet ve bildirimler doğrultusunda güncellense de Canonical yeni bir çekirdek sürümüne geçmeyi tercih etmeyip varolan çekirdek üzerinde güncellemeler yapıyor. Bu durumda da o dağıtım sürümü yayınlanana kadar genelde çekirdek sürümü bir ya da iki ana sürüm daha güncellenmiş oluyor. Bu durumda da Ubuntu kullanıcısı eski bir çekirdeği kullanmak durumunda kalıyor. Kullanıcı güncel bir çekirdek sürümü kullanmak istiyorsa İnternet’ten güncel çekirdeği indirip derleyebilir, ya da DEB paketlerini indirip yükleyebilir veya yazılım merkezine ilgili PPA adreslerini ekleyebilir. Çekirdek derlemek herkesin yapmak isteyeceği bir şey değildir ama paket yüklemeyi yeterince kolay buluyorum ben.

Eğer güncel çekirdeği kendiniz derlemek istiyorsanız The Linux Kernel Archives sitesinden güncel çekirdeği tar.xz dosyası olarak indirip derlemeye başlayabilirsiniz. Ancak her güncellemede bunu yapmak istemeyeceğinizi düşünüyorum ki aşağıdan devam edebilirsiniz.

Ubuntu türevleri için güncel son sürüm çekirdek, mainline kernel diye geçer ve 2.6.15 ve sonrası çekirdekler http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/ adresinden ulaşılabilir. Öncelikle yapmanız gereken buradaki en güncel çekirdek sürümünü bulup tıklamak. Adında RC olan paketleri indirmenizi stabil kullanım istiyorsanız tavsiye etmem, bunlar henüz geliştirilen ve tamamlanmamış paketlerdir. Sorun yaşama olasılığınız olabilir yani. Şu an mesela son sürüm v3.18.3 sürümü çekirdek. Linke tıkladığımızda DEB dosyaları ve paket bilgileri içeren bir sayfa çıkıyor karşımıza. Hemen sayfanın alt kısmına gidiyoruz ki burada indireceğimiz paketler var.

İndireceğimiz paketleri seçerken sistemimizdeki işlemcinin 32bit ya da 64bit olması önemli. 32bit işlemcilerde sonu i386 ile biten, 64bit işlemcilerde de amd64 ile biten paketleri seçmeliyiz. Ayrıca lowlatency yazan çekirdekler de ses – video kaydı ve düzenlemesi gibi düşük gecikmeli işler yapan kullanıcılar için olan çekirdeklerdir. Normal kullanıcılar için generic çekirdek indirmek uygundur.

İndireceğimiz üç paket var. Ben 64bit sistemde generic çekirdek kullanıyorum ve buna göre yazdım. İki tanesi başlık pakedi ki adlarında headers ifadesi geçer. Normal kullanıcı için olan 64bit headers paketini indiriyoruz. Bir de tüm 32-64bit platform ve zamanlama için olan sonu all ile biten başlık paketini indiriyoruz. Bir de linux-image adında amd64 generic pakedi indiriyoruz ki bu esas Linux çekirdeğini içeren esas Linux görüntüsü. 64bit sistemimizi generic Linux v3.18.3 çekirdeğine güncellemek için indireceğimiz paketlerin linkleri aşağıda, direk buradan indirebilirsiniz:

http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v3.18.3-vivid/linux-headers-3.18.3-031803-generic_3.18.3-031803.201501161810_amd64.deb

http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v3.18.3-vivid/linux-headers-3.18.3-031803_3.18.3-031803.201501161810_all.deb

http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v3.18.3-vivid/linux-image-3.18.3-031803-generic_3.18.3-031803.201501161810_amd64.deb

İndirdiğimiz bu paketleri adında boşluk vs. içermeyecek şekilde ve boş olacak bir dizin içine koymamız gerekiyor. /home/kullaniciadi/kernel dizinini tercih ederim ben genelde. Sonra uçbirim ya da terminal uygulamamızı açıyoruz. Burada cd komutu ile uçbirimin çalışacağı klasörü paketleri koyduğumuz klasör olarak değiştiriyoruz. Yani uçbirimde çalıştırdığımız kod şu:

cd /home/kullaniciadi/kernel

Bundan sonra iş dpkg komutu ile paketleri kurmaya geliyor. Bunun için de aynı uçbirim penceresinde aşağıdaki komutu çalıştırmak yetiyor:

sudo dpkg -i *

Bu komut ile dpkg uygulaması o klasör içindeki bütün dosyaları kurmaya başlayacak. Eğer klasörde indirdiğimiz üç dosya harici dosyalar varsa muhtemelen hata verecektir ki tavsiye etmiyorum. Bu durumda komuttaki * işareti yerine uzantılı bir şekilde paketlerin adını vermeli. Eğer diğer dosyalar DEB paketleri hariç dosyalarsa komutu *.deb olarak değiştirmek de yeterli.

Bundan sonra paketlerin kurulumu başlıyor ve birkaç dakika içinde kurulum tamamlanıyor. Çeşitli hatalar oluşabilir kurulum esnasında ki bunlar genelde DKMS paketlerinden kaynaklanıyor. Eğer çok ciddi hatalar varsa yazılım yöneticinizden bu kurduğunuz paketleri kaldırmayı deneyebilirsiniz ancak bende bugüne kadar hiç sorun çıkmadı. Ayrıca hatalara karşı da GRUB vs. önyükleyicinizin birkaç saniye görünmesinde fayda var, bu şekilde eğer sorun çıkarsa sistemi eski çekirdekler ile çalıştırabilirsiniz.

Peki güncel çekirdeği kullanmalı mıyım?
Linux çekirdeği yaşayan bir canlı gibi sürekli gelişen, sürekli olgunlaşan bir çekirdek. Tabi her yeni çekirdekte eski sürümlerde olmayan hatalar da çıkmaya başlayabiliyor ki bu da geliştirme sürecinin bir parçası. Standart Ubuntu çekirdeklerinde ise Canonical önemli sorunları küçük değişiklikler ile gidermeyi ve daha küçük değişiklikler ile yeni donanım desteği vs. sağlamaya çalışıyor. Tabi üzerinde daha dikkatle durulan çekirdekler olduğu için güncel çekirdekte sorun çıkıyorsa Ubuntu’nun kendi çekirdeklerini kullanmak daha faydalı olabilir. Şimdilik güncel çekirdeklerle bir sorunum olmadı ama her sistemde sorun olmayacak diyemeyiz. Yani güncel çekirdek daha fazla yenilik demek iken Ubuntu’nun kendi çekirdek sürümleri daha fazla stabilite sağlıyor olabilir.

Aşağıda Kubuntu üzerinde güncel çekirdekleri nasıl yükleyebileceğinizi video ile göstermeye çalıştım, izleyebilirsiniz.

1 Yorum

Bu yazıya bağlantılar

  1. F Tipi Blog - Made in Satisfaction » Linux 3.19 (Vivid) çekirdeği

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz