Ya proksiler de engellenirse?

____________________________________________________________________

Proksi siteleri ülkemizde engellenmiş durumdaki sitelere girmek için kullanılan hizmetler. Sadece basit siteler değil, bunun için sunucu kiralama vs. hikayeleri gibi daha geniş alanları var. Şimdilik bu siteler DNS değiştirme hilesi ile girilemeyen sitelere girebilmek için işe yarıyor ama, ya tepedekiler biraz daha uyanırsa!

Bizim halkımız gibi acaba kaç halk vardır, daha ilkokul çağında DNS değiştirmeyi bilen çocukları olan! 🙂 Bu haldeyiz ama, tepedekiler akıllanıp direk IP engellemeye başladı. Biz de çözümü proksi hizmetlerinde bulduk. Endişem birkaç sene içinde bu tür hizmetlerin engelli sitelere girmeyi olanaklı kıldığı için bunların da yasadışı sayılıp proksi hizmetlerinin de engellenmesi.

Zor iş değil proksi engellemek. Çok iyi bildikleri gibi bir IP adresi ve bir DNS sunucusuna engeli dayadılar mı, tamamdır. Proksi siteleri bitti mi, engelli sitelere giriş olayı da iyice azalacaktır.

Peki o zaman ne yapacağız? Proksi hizmeti vermese de işlev biçiminden dolayı proksi görevi gören hizmetler var, bunları da bir süre engellenene kadar kullanabiliriz. Bunlar Opera Mini ve Opera Turbo gibi veriyi bilgisayarımıza ya da cep telefonumuza gelmeden önce kendi sunucularından geçirip bizdeki uygulamalarına farklı şekilde kodlanıp biçimlendirilmiş sayfalar sunan hizmetler. Hangi siteye girdiğimiz Türkiye içindeki sistem tarafından bilinmediğinden program Norveç ya da İzlanda’daki sunucusuna bağlanıyor, ve geri kalan her şeyle orası ilgileniyor.

Bunun da çözümü var tabi, bu hizmetleri de engellemek! Engellenmezse de Türkiye içinde hizmet vermeleri gerekiyorsa engelleme kurallarına uymaları gerektiği ile ilgili şartlar konur, aynı hesaba çıkar…

Peki ya sonra? Mecburen herkes dış ülkelerdeki dedike sunucu hizmetlerinden satın almaya başlar. Bu sunucuları proksi amaçlı kullanmaya başlar, ta ki onlar da engellenene kadar… Sonra yasaklara uyacağız mecburen(!).

2 Yorum

  • Yazan: metude, 2 Temmuz 2012 @ 12:32 am

    Müstehakız. Sustuk! Az tepki gösterdik!
    FBI eliye filesonic vb sitelerdeki tüm dosyaların silinmesine sessiz kalan Amerika’da SOPAlanacak.

  • Yazan: FeRHaD, 2 Temmuz 2012 @ 1:19 am

    Daha iyi tepki göstermeliydik, hem de ne tepki!
    Megaupload kapanması ile ilgili Yeni Zellanda polisleri verileri FBI’a vermekle suçlanıyor bir avukat tarafından, adamlar resmen FBI’a yaranmak için bilgileri onlara vererek yasal suç işlemişler! FBI ise sistemin anasını ağlatmaya çalışıyor zaten.
    Ülkemizin durumu ise daha da beter ki, ses çıkaran yok. Bir sürü internet faturası ödeyip kullandıkları interneti onlara kullandırtmayacaklar bile ama yine ses yok!

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz