Opera Turbo ile yavaş bağlantıda hızlı sörf

____________________________________________________________________

Opera Turbo, Opera’nın ÅŸu anda deneme aÅŸamasında olan bir ara sunucu (proksi) hizmeti. Bu hizmet ile Opera Turbo sunucuları üzerinden alınan veri sıkıştırılarak boyutu küçültülüyor ve size daha küçük boyultu geldiÄŸi için sayfa daha kısa sürede yüklenebiliyor.

Aslında bu özellik her kullanıcıya yönelik değil, daha ziyade düşük bağlantı hızları ile çalışmak zorunda olanlar için. Opera zaten düşük hızlı bağlantılar için yıllardır en uygun İnternet gezgini ancak bu sürümü ile işi biraz ileriye götürmek istemişler.

Opera Turbo bir Opera 10.00 Alpha sürümü. Bunu indirip programın sağ alt kısmındaki Turbo butonuna tıklayarak sistemi etkinleştiriyorsunuz. Bundan böyle Opera karşıdaki siteden veriyi alırken bunu kendi ara sunucusundan geçiriyor ve bu esnada da veriyi sıkıştırıyor. Mesela metinleri ZIP benzeri bir biçimde sıkıştırıp grafik dosyalarının kalitelerini düşürüyor. Bu şekilde de sayfaların daha hızlı yüklenmesi planlanıyor.

Ancak herÅŸeyin göründüğü kadar basit olmadığını Opera takımı da biliyor. Google’ın da benzer bir servisi vardı, kullanırken Google Mail bile açılmıyordu. Çünkü servis JavaScript kodlarını deÄŸiÅŸtirince kodlar bir daha çalışmıyordu. Opera Turbo ise farklı, JavaScript dosyalarını sıkıştırma iÅŸleminden geçirmiyor, bu sayede de kodlar bozulmuÅŸ olmuyor.

Bu hizmetin adı “Opera Web Optimization Proxy”. Sistem ilk baÅŸta düşündüğüm gibi cep telefonları için aynı iÅŸi yapan Opera Mini programının kullandığı OBML ( Opera Binary Markup Language ) dosya biçimini kullanmıyor. OBML Opera Mini’de kullanılan biçim ve JavaScript desteÄŸi neredeyse yok gibi, olan da sunucu tarafında çalıştırılıp telefona OBML sayfası olarak gönderilen veri ile saÄŸlanıyor. OBML ile inanılmaz oranda veri tasarrufu mümkün ama sayfa biçimlendirmesi vs. de deÄŸiÅŸtiÄŸi için masaüstü için pek mantıklı deÄŸil.

Opera Turbo sürümünü indirip denedim. Duruma göre çok baÅŸarılı bulduÄŸumu söyleyemeyeceÄŸim ama fena da deÄŸil. Tabi bunun farklı nedenleri var. BaÄŸlantım zaten 1 Mbit ki çok yavaÅŸ denmeyecek bir baÄŸlantı. Programda da zaten geniÅŸ banta geçtiyseniz tam performans için Turbo özelliÄŸini kapatın diyor. Bir diÄŸer neden de ara sunucuların Norveç’te olması. Bu durumda Opera’nın yurt içindeki sitelerle iletiÅŸimi Norveç’e gidip oradan tekrar yurt içine gelen veriye göre daha kısa sürede tamamlanabiliyor. Bu sebeple bazı sayfalarda Turbo sürümünün birkaç saniye daha geç kaldığını gördüm.

Hız kazandırdığı iÅŸlem ise daha önceden bazı video sitelerinde video izlerken videoyu hiç kesintisiz izleyemiyorken Opera Turbo ile neredeyse hiç kesinti olmadan izleyebilmem oldu. Bu durumda ara sunucu bir avantaja dönebiliyor. Opera’nınAvrupa’daki fiber optik baÄŸlantılı sunucuları bizim TT yurt dışı çıkışlarına göre daha performanslı sanırım. 🙂

Bir de Opera Turbo ile Flash ve Java eklenti içerikleri hemen çalıştırılmıyor. Amaç eklentinin gereksiz yere yüklenerek hızı düşürmemesi ve bant genişliği kullanmaması. Çalıştırmak için kutucuk içine alınan eklenti içeriğini üzerine tıklamanız yetiyor.

Ä°ndirme

Buradan işletim sistemi sürümünüzü seçip Opera Turbo indirebilirsiniz. Kullanırken de iki farklı mod var, biri standart modu diğeri de Turbo modu. Modu hemen Opera penceresinin sağ alt köşesindeki simgeden değiştirebilisiniz. Simge modları aşağıdaki gibi:

Opera Turbo Aktif, bu durumda sıkıştırma etkinOpera Turbo Aktif, bu durumda sıkıştırma etkin

Opera Turbo pasif, sıkıştırma kapalıOpera Turbo pasif, sıkıştırma kapalı

Kötü bir durum performans kazandırma amaçlı kalitesi aşırı düşürülen resimlerin çok kötü görünebilmesi, ama zaten Ä°nternet’i resim için dolaÅŸanlara 4 GB bant geniÅŸliÄŸi de yetmiyor. 🙂 Standart modu kullanacaklar mevburen.

Benzer hizmetler olmasına rağmen bunu onlara göre daha başarılı gördüm. JavaScript dosyalarına dokunmaması iyi. Ayrıca video izlerken de performans sağlıyor. Şimdilik bir süreliğine Opera Turbo ile etkin olacak bu özelliği ileriki sürümlerde masaüstü tam sürümde de görebileceği belki. Şimdilik biraz daha iyileştirilsin bakalım.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz