Opera 12 Ubuntu video hızlandırma problemi

____________________________________________________________________

Ubuntu üzerinde son Adobe Flash Player sürümlerinde uzun zamandır bir sıkıntı var. Bu sıkıntı Adobe’nin Linux için çıkardığı son Flash sürümünde olması sebebi ile de bu sorun kalıcı olarak kalacak idi. Ama bir şekilde çözebilen çözmüş, Firefox’ta şu an bu sorun yok. Chrome ise dahii Flash ile bu soruna hiç bulaşmamıştı zaten ki güncelleme de almaya devam edecek herhalde.

Bahsettiğimiz sorun, Adobe’nin Stage Video dediği, video işleme sürecinin farklı bölümlerinin GPU üzerinde yapılarak işlemci yükünün düşürülmesine dayanan bir donanımsal hızlandırma yöntemi ile ilgili. Teoride çok iyi bir şey bu ki Windows’ta öyle. Hem Flash videoları oynatılırken işlemci kullanımı düşük oluyor, hem de batarya ile kullanımda dizüstülerin pil ömrünü uzatıyor. Sıkıntı ise bu olayın Linux sürümünün kırmızı ile mavi renk paletlerini biraz karıştırması idi. Yani insan yüzleri mavi tonlarda görünüyor, gökyüzü ise kırmızı tonlarda görünüyor. Bu şekilde mavi ve kırmızı renkler yer değiştiriyordu.

Sorun Adobe’de diyordu Nvidia. Sıkıntı için belli çözümler vardı. Flash’ın donanım hızlandırmasını kapatmak, mmc.cfg dosyası oluşturup GPU doğrulamasını atlatmak – ki çökmelere sebep oluyordu- ya da libvdpau1 kütüphanesini kaldırmak ki Gnome player gibi donanımsal hızlandırma kullanan oynatıcıları da etkiliyordu.

Birkaç gün önce fark ettim ki, bu sorun bizim eski Linux 64bit Opera 12 sürümümüzde görülüyor. Ancak Firefox üzerinde artık bu sorun yok, yani aşan aşmış.

Soruna birkaç örnek vereyim.

İlk örneklerimiz aşağıdaki adresten:
http://firstwebcam.com/rochester/live-webcams-jines-restaurant

Firefox üzerinde donanımsal hızlandırmalı Flash içeriği.

Firefox üzerinde donanımsal hızlandırmalı Flash içeriği.

Opera üzerinde donanımsal hızlandırmalı Flash içeriği.

Opera üzerinde donanımsal hızlandırmalı Flash içeriği.

Bu görüntüler de aşağıdaki Youtube sayfasından:
http://www.youtube.com/watch?v=GoLBx2OZXto

Opera üzerinde donanımsal hızlandırmalı Youtube videosu.

Opera üzerinde donanımsal hızlandırmalı Youtube videosu.

Opera üzerinde donanımsal hızlandırma kapatılmış Youtube oynatımı.

Opera üzerinde donanımsal hızlandırma kapatılmış Youtube oynatımı.

Firefox bu sorunu aşmış ise Opera da aşabilir ki, zaten uzun zamandır da kendilerinden bir Opera güncellemesi bekliyoruz. Daha çok şeyler bekliyoruz da, şimdilik video izlemek için Firefox’u kullanacak gibiyim, hava durumu takip olayları için de Epiphany’yi özelleştirdim. Chrome ise alışkanlık dışı henüz. Her an Opera’nın yerine gelebilir üçü de…… 😀

2 Yorum

Bu yazıya bağlantılar

  1. Ferhad_Fidan
  2. zahek

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz