Ağ gezgini güvenlik kontrolü

____________________________________________________________________

Internet Explorer, Chrome, Opera, Firefox, Safari gibi Ağ gezginlerinin (İnternet tarayıcısı da diyor olabilirsiniz ama mantıklı değil 🙂 ) hepsinde mutlaka güvenlik açıkları vardır. Bunlar zarrlı yazılımların bilisayarınıza sızmasını sağlayacak açıklardan farklı sitelerdeki oturum açma bilgilerinize ulaşılmasını sağlayacak açıklar gibi çok çeşitli açıklar olabilir. Bir Stay Secure Opera bileşeni ile Ağ gezginlerinin açık durumunu bir miktar takip edebilirsiniz.

Stay Secure adlı Opera bileşeni Secunia sitesinden verileri alarak ufak bir grafik olarak açık oranını ve gezgin simgesi üzerine gelince de açık sayısını gösteriyor.

Yalnız şu anda sanırım bir problem var ki gösterim doğru değil. Internet Explorer dışındakilere açık yok diyor. Yazıyı ilk taslağa aldığım zaman sorunsuz idi. 😀

Bu ay içinde okuduğum bir PC dergisinde yine Secunia verilerine göre Firefox’ta 80 kadar, Internet Explorer’da 40 kadar ve Webkit kullanan Safari ve Chrome’da da 40 kadar, Opera’da da 13 açık olduğu yazıyordu.

Opera Stay Secure bileşeni

Opera Stay Secure bileşeni

Grafiksel olarak gezgindeki açık sayısı değil var olan açıkların önemleri hesaplanıyor, yani bir tane önemli açığı olan gezginin grafikteki çubuğu 2 tane önemsiz açığı olandan daha yüksek olacak.

Neyse, bileşen veya veriyi aldığı sistem ne zaman düzeltilir bilmiyorum ama bileşeni Opera kullanarak buradan etkinleştirebilirsiniz. Sayfaya gidip Launch butonuna tıklamanız gerekli. Bundan sonra bileşen ekranda görünecek ve bileşenin kalıp kalmaması ile ilgili bir soru sorulacak. Kal derse bileşen Opera’ya eklenecek, hayır derseniz de bileşen kaydedilmeyecek.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz