Opera 11 Alpha ve eklenti desteği

____________________________________________________________________

Opera 11 sürümü ile Firefox ve Chrome benzeri bir eklenti desteği sağlayacak. Opera 11 Alpha sürümü de deneme amaçlı yayınlandı yakın zamanda. Bu Opera 11 Alpha eklenti desteği sunuyor, tabi Alpha düzeyde. Yani bu önce beta olacak sonra RC olacak da, yayınlanacak. 🙂 Eklenti sistemini test etmemiz için de farklı konulardan toplam 14 tane örnek ve olukça basit eklenti hizmete girmiş durumda. Tabi Alpha düzeyde. 😀

Şimdi aklımı karıştıran bir şey var. Eklenti diye İngilizce’si plugin olan Ağ gezginine çeşitli ortam ve kod biçimlerine desteği sağlayan *.dll dosyaları akla geliyor. Mozilla bunlar dışındaki geliştirme öğelerine ise extension diyordu. Yani Ağ gezgininin özelliklerini genişlettiğine, arttırdığına işaret ediyor. Opera da extensions olarak kullanıyor bunları. Bu bağlamda bunlara Türkçe hala eklenti mi demeli, yoksa zenginleştirici, geliştirici, geliştirgeç gibi isimler mi vermeli bilemedim. Her türlüsü biraz tuhaf duruyor. Addon için eklenti oldukça uygun olabilir geliyor mantığa, ama o zaman plugin için farklı bir şey demeli. 🙂 TDK buraya el atsın!

Opera’nın bu zenginleştiricileri (!) şimdilik çok hamlar. Araç çubuğunda kendilerine yer ediniyorlar ve tıklayınca kendilerine ait bir pencerede açılıyorlar ve orada gereken ayar vs. şeyleri yapıyor ya da özelliklerini kullanabiliyoruz.

Her birinin araç çubuğunda bir simgesi oluyor ve bu simgeyi farklı yerlere sürüklemek mümkünmüş sanırım, ya da sadece eklenti alanını sürüklemek. Tam olarak teker teker simgeleri sürüklemeyi başaramadım çünkü.

Eklentiler Menu > Extensions > Manage Extensions yolundan yönetilebiliyor. Yeni eklenti edinmek için de Get Extensions yoluna devam etmelisiniz. Get Extensions sizi Opera’nın eklenti deposuna götürecek (https://addons.labs.opera.com/addons/extensions/). Buradan dolaşım ve arama menülerinden istediğiniz eklentinin sayfasına gidip oradan Install butonuna tıklayarak kurulumunu sağlayabileceksiniz.

Kurulan eklentiler araç çubuğunda yerlerini alıyor. Kapatmak için simgesinin üzerine sağ tıklayıp Disable yapabiliyor ya da yukarıdaki Manage Extensions yolundan giderek Disable komutunu kullanabiliyorsunuz. Eklentiyi tamamen silmek için ise önceki yöntemlerle aynı şekilde sadece Uninstall seçeneğini kullanıyorsunuz.

Aşağıda miniFeed adında basit bir Facebook eklentisi var. Temel bazı Facebook özelliklerine erişim sağlıyor bu eklenti. Üst köşede eklentilerin simgeleri var, tıklayınca alta bir pencere gibi alan açılıyor mesela.

Opera 11 Facebook extension miniFeed

Opera 11 Facebook extension miniFeed

Şimdilik bu eklentiler ne kadar yetenekli, ne kadar geniş tam olarak sengin bir fikir veren bir eklenti yok. Ama zamanla olacaktır sanıyorum. 🙂 Bunlar peki Opera’nın başarısını ve pazar payını arttırır mı? Çeşitli forumlara baktığımızda eklenti özelliği çıktığı gibi Firefox’u bırakıp Opera’ya geçeceğini söyleyen yorumlar olduğu gibi, eklenti özelliği çıktığı gibi stabilitesinin azalacağını düşünüp Opera’yı bırakacağını söyleyenler de var. Yani sonuç biraz Opera’nın eklenti olayını uygulamaya entegre etmedeki başarısı ve sonuçta ortaya çıkacak ürünün performans ve stabilitesine bağlı. Yine çok fazla pazar payı elde edeceğini sanmıyorum ama bir miktar yükselecektir belki. En azından biri tez elden bir Alexa araç çubuğu yazmalı ki daha fazla zaman kaybetmesin Opera’ya geçmek için eklentiyi bekleyenler. 🙂

Ha bir de devamında zamanla bu eklentilerin mobil sürümler ve diğer platformlara da yayılmalarını bekleyebileceğiz…

Opera 11 Alpha

Opera 11 Alpha görüntüsü

Opera 11 Alpha eklenti dışı durumu olarak muhtemelen pek çok hata veya değişmesi gereken/gerekecek şey ile doludur. Gerçi 5 saatlik bir denemede neredeyse hiç sorun yaşamadım. Önceleri Alpha sürüm çok kullanmadan göçerdi falan Opera 10’da. Bunda öyle bir durum yok. Hatta Opera 10 üzerine bile kurabilirim, gayet stabil hani de tehlikeye atmak istemiyorum; beta problemli olur belki. 😀

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz