Lisans savaşları: MPEG-LA WebM’e karşı

____________________________________________________________________

Google’ın açık kaynak yaptığı ve ücretsiz olarak dağıttığı VP8 video biçimi ortaya çıkışından beri MPEG-LA (MPEG – Licensing Authority sanırım) tarafından eleştiri ve tehdit altında. MPEG LA, VP8 kodeğinde daha eski olan H.264 kodeğinde de olan, farklı video biçimlerinde de olabilecek ortak kısımlar ve kodlar olduğunu iddia ederek VP8’in bu şekilde ücretsiz ve açık kaynak olamayacağını, farklı patentleri çiğnediğini iddia ediyordu. Son adımı da uzun zaman yapması beklenen VP8’de kullanılan her tür kodun ve özelliğin patentine sahip olanları çağırıp VP8’e karşı bir savaş açmak.

MPEG-LA son hamlesiyle VP8 biçiminde patentli bir hakkı bulunan patent sahiplerini çağırıp toplamak ve Google’ın VP8 biçimine saldırmak istiyor. Eğer başarırsa VP8 ücretsiz ve lisans ücretsiz bir biçim olmaktan çıkacak. VP8 kullanımı için de MPEG-LA’e ücret ödemek gerekecek. Tabi Google’ın bu durumda hamlesi ne olur bilinmez. Android işletim sisteminde de pek çok patent ihlali yaptığı söyleniyordu ama Anroid hala yaşıyor. Belki Google kodeği özgürleştirmeye yönelik tek seferlik bir ücret ödeme anlaşması yapmak ister ama kabul edileceğini sanmıyorum. Tabi kodeği destekleyen ve programlarına da destek eklemiş Opera, Mozilla gibi şirketler de var daha.

Tabi lisans ücretsiz video için her şey o kadar da kötü olmayabilir. Google’ın WebM biçimi tarihe karışsa bile henüz Theora var. Onun da geleceği belli değil pek ama, o olmasa da MPEG (Moving Pictures Experts Group)’in lisans ücretsiz Option-1 kodek çalışması var. Şimdilik WebM umudumuz bu şartlar altında biraz suya düşmüş durumda. Bu şartlar altında Theora’dan da çok bir şey beklememek gerekebilir. MPEG-LA, yaygınlaşmaya kalkarsa Theora’nın da yakasına yapışıp kullanılan standartların patent sahipleri ile ilgili işlemler yapabilir. MPEG’in Option-1 lisans ücretsiz kodek planı da nasıl gelişecek göreceğiz.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz