(k)Ubuntu ia32-libs kütüphaneleri

____________________________________________________________________

Ubuntu’nun 13.04 sürümüne kadar belli uygulamalarda kullanılan 32bit kod kütüphaneleri olan ia32-libs 13.10 sürümünün depolarından kaldırıldı. Bundan dolayı da google-earth, skype gibi 32bit ya da 64 görünümlü 32bit programların kurulumunda ve çalıştırılmasına sebep olabiliyor. Neyse ki çözümü basit; bu kütüphaneleri barındıran eski sürümün yazılım kaynağını depoya eklemek.

Kubuntu’da Muon Keşfet yazılım merkezini açınca Ayarlar > Yazılım Kaynaklarını Yapılandır seçeneğine tıklayıp sudo şifremizi girip devam ediyoruz. Yazılım Kaynakları penceresinde de Diğer Yazılımlar sekmesine tıklıyoruz. Burada ekle düğmesine tıklıyoruz ve açılan kutucuğa aşağıdaki satırı giriyoruz:
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ raring main restricted universe multiverse

Ubuntu yazılım merkezinde de yapacağınız işlem aynı gibi. Şu an elimde kurulu olmadığı için tam yolu veremiyorum. Eğer Synaptic kullanıyorsanız da Ayarlar > Depolar seçeneğinden söz konusu kaynağı ekleyebilirsiniz.

Bundan sonra yazılım kaynaklarınız güncellendiğinde ia32-libs kütüphaneleri de eklenmiş olacak. Bunu yazılım merkeziniz zaten yapacaktır da siz de uçbirimden “sudo apt-get update” komutunu çalıştırarak yapabilirsiniz. Yine uçbirimde “sudo apt-get install ia32-libs” komutu ile de ihtiyaç duyulan kütüphaneleri yükleyebilirsiniz.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz