Etiketli yazılar: SuperOnline

Adil Kullanım Kotası uygulaması kalkar mı?

Türkiye’deki ADSL ve fiber ÅŸebekelerde servis saÄŸlayıcıların uyguladığı Adil Kullanım Kotası (AKK) kavramı ile ilgili Donanımhaber’de yazdığım bir ÅŸeyi buraya da alayım dedim. Devamını oku »

Traceroute Vol0.1

Vodafone’un Speedtest.net üzerindeki hız testi sunucusu Ä°stanbul’daki st01.vodafone.com.tr Pingin 80 ms gibi yüksek bir rakam çıkması sonucu bir yol izleme (traceroute) yapayım dedim. Sonuç aÅŸağıda.

Not: Vodafone Net 8 Mbit ADSL erişimi; Muratlı, Tekirdağ lokasyondan.
DNS’ler: 193.255.68.68, 193.255.141.17 Ãœniversite DNS. Sorunun kaynağı bu Ãœniversite DNS’ler olabilir.
Devamını oku »

HGC AMS-IX kurulmuÅŸ, bizde daha bir ÅŸey yok

AMS-IX, uzun ÅŸekliyle Amsterdam Internet Exchange, Amsterdam’da yer alan Dünya’nın en büyük internet trafiÄŸi takas noktalarından biri. Hutchison Global Communications (HGC) ile de Hong Kong ayağı HGC AMS-IX kurmuÅŸlar 2012’nin Åžubat ayında.
Devamını oku »

Adil kullanım adaletsizliği

Adil Kullanım, telekomünikasyon ÅŸebekelerinde ÅŸebekenin fazla yükten dolayı müşterilere stabil hizmet veremez hale gelmesini engellemek için üretilmiÅŸ bir limit. Genel olarak karşı olacak bir ÅŸey yok bunda. Åžebekede çok fazla yük olduÄŸunda, pekalâ operatör ÅŸebekedeki kullanıcıların hızını düşürerek bu durumu atlatana kadar tüm kullanıcılara eÅŸit ÅŸartlarda hizmet saÄŸlayabilir. Ama ülkemizdeki aylık kotaya tabi sistemi hiç benimseyemiyorum. Zaten bizden bir ton para alıp bir hizmet sunmaya çalışıyor operatörler. Bir de sunamadıkları bu hizmete adil kullanım getiriyor. Devamını oku »

DSLAM kaynaklı uzun ping süresi sorunları

Ping, internet ortamında iki nokta arasındaki iletiÅŸimin süresini gösterir. Yani bir noktadaki bir bilgisayar farklı bir yerdeki bilgisayara ne kadar süre içinde eriÅŸebiliyor. Bunun ölçüsü genelde ms yani milisaniyedir ama gelecekte nanosaniye vs. deÄŸerlere gider mi bilmem. Ya da kalitesiz baÄŸlantı, uzak mesafe, fazla sistem yükü gibi durumlarda 1000 ms süreyi geçip bir saniyeden uzun da olabiliyor. Ping süresi ne kadar az ise o kadar iyidir, ne kadar çok ise o kadar daha verimsiz bir baÄŸlantınız olur. Çok farklı içeriÄŸe sahip karmaşık sayfalar daha yavaÅŸ yüklenir, çevrimiçi oyunları düzgün oynayamazsınız vs. Uzun ping süresinin pek çok sebebi var. Ama ben DSLAM kaynaklı sorundan bahsetmek niyetindeyim. Devamını oku »

TNAP abone IP adresleri (92.44.45.x)

Zamanında TNAP kısaltmasında Türkiye Network AnlaÅŸması Platformu diye bir aÄŸ takas noktası kurulmuÅŸtu. Bu nokta gibi noktalara Internet Exchange denir, IX diye kısaltılır. Ãœye firmalar arasında ucuz ve kaliteli, arabaÄŸlantı saÄŸlarlar bu tür takas noktaları. Yani en azından amaçları budur. Bu tür firmalar da telekom ve bu tür altyapı ÅŸirketleridir. Türkiye’de de daha önceden yaklaşılsa da böyle ÅŸeylere TNAP’e kadar düzgün bir yapı oluÅŸturulamamıştı. TNAP faliyete girdiÄŸinde de inanamamış, e-posta ile sormuÅŸtum aktif mi diye; uzun zamandır aktif, operatörler kendi arasında kullanıyor demiÅŸlerdi. Devamını oku »

Görüntü kirliliği vs. hızlı internet

Bizde son moda tüm altyapıyı yer altına almaktırya, su yer altından, elektrik yer altından, telefon yer altından; Japonlar daha farklı ÅŸeyler biliyorlar sanırım ki yer üstünde ısrar ediyorlar. Devamını oku »

SuperOnline uzun ping sorunu

Bazı forumlarda Adana’lı Turkcell SuperOnline fiber kullanıcıların Speedtest.net gibi sitelerde Adana sunucusuna test yaparken ping süresinin uzun olmalarından ÅŸikayet ettikleri oluyor da, kendi varsayımımı sunayım dedim. Devamını oku »

Turkcell SuperOnline fiber internet

Türkiye’de Internet dendimi aÄŸzı yanmayan birilerini bulmak zordur. Ya kullanmıyordur, ya da santrale çok yakında oturan maddi durumundan gayet memnun biridir. 🙂 Ãœlkemizde Internet, hız ve performans olarak pek iyi deÄŸil, ücret olarak ise ne yazık ki pahalı. Hele fiyat performans olarak ise hiç iyi deÄŸil. Türkiye’de çoÄŸu kiÅŸi ADSL ile baÄŸlanıyor AÄŸ’a. Bunda da en çok kullanıcıya sahip ÅŸirket TurkTelekom kuruluÅŸu TTnet. DiÄŸer ADSL operatörlerinin çok ciddi pazar payları yok. SuperOnline ise birkaç yıldır fiber internet hizmeti veriyordu. Tabi bunu biraz gizli bir ÅŸekilde yapıyordu. Birkaç gün öcne Donanımhaber forumunda 1Gbps paketi ve Turkcell Superonline reklamından bahsedildi. Bugün de bu reklam dönmeye baÅŸlamış. Yani SuperOnline fiber internet için ilk kez ciddi ciddi bir reklam kampanyası baÅŸlamış oldu. Devamını oku »

Güney Kore ve deriden geçen internet vakası

Ä°nternet ya da biraz daha Türkçe’si ile AÄŸ deyince akla belki ilk ortaya çıkığı yer olarak ve çoÄŸu bilimsel araÅŸtırmanın ortaya çıktığı yer olarak bilinen Amerika gelir genelde ama, Amerika’nın da bizim kadar çaylak olduÄŸu ortadadır. Yabancıların forumlarında görüyorum, onlar da yavaÅŸ baÄŸlantıdan ÅŸikayet ediyor. Onlar da çözümü kablo TV ve aÄŸ eriÅŸiminde buluyor. Fiber orada da yaygın deÄŸil. 3G’leri bizim operatörlerin sunduÄŸu hızlardan yavaÅŸ. Hatta bizim 3G diye sundukları HSPA, onlarda 4G diye satılıyor falan, vah gariplerim. Ä°nternet deyince akla gelmesi gereken yer olabilecek yer ise Güney Kore, adamlar geniÅŸbant hız konusunda lider. Ayrıca geniÅŸbant baÄŸlantı penetrasyonu konusunda da lider. Hız sitelerinin çoÄŸunda bu durumu görebiliyoruz. Bunun nedenini merak ediyorum doÄŸrusu… Devamını oku »