Adil Kullanım Kotası uygulaması kalkar mı?
Türkiye’deki ADSL ve fiber şebekelerde servis sağlayıcıların uyguladığı Adil Kullanım Kotası (AKK) kavramı ile ilgili Donanımhaber’de yazdığım bir şeyi buraya da alayım dedim. Devamını oku »
Türkiye’deki ADSL ve fiber şebekelerde servis sağlayıcıların uyguladığı Adil Kullanım Kotası (AKK) kavramı ile ilgili Donanımhaber’de yazdığım bir şeyi buraya da alayım dedim. Devamını oku »
Vodafone’un Speedtest.net üzerindeki hız testi sunucusu İstanbul’daki st01.vodafone.com.tr Pingin 80 ms gibi yüksek bir rakam çıkması sonucu bir yol izleme (traceroute) yapayım dedim. Sonuç aşağıda.
Not: Vodafone Net 8 Mbit ADSL erişimi; Muratlı, Tekirdağ lokasyondan.
DNS’ler: 193.255.68.68, 193.255.141.17 Üniversite DNS. Sorunun kaynağı bu Üniversite DNS’ler olabilir.
Devamını oku »
AMS-IX, uzun şekliyle Amsterdam Internet Exchange, Amsterdam’da yer alan Dünya’nın en büyük internet trafiği takas noktalarından biri. Hutchison Global Communications (HGC) ile de Hong Kong ayağı HGC AMS-IX kurmuşlar 2012’nin Şubat ayında.
Devamını oku »
Adil Kullanım, telekomünikasyon şebekelerinde şebekenin fazla yükten dolayı müşterilere stabil hizmet veremez hale gelmesini engellemek için üretilmiş bir limit. Genel olarak karşı olacak bir şey yok bunda. Şebekede çok fazla yük olduğunda, pekalâ operatör şebekedeki kullanıcıların hızını düşürerek bu durumu atlatana kadar tüm kullanıcılara eşit şartlarda hizmet sağlayabilir. Ama ülkemizdeki aylık kotaya tabi sistemi hiç benimseyemiyorum. Zaten bizden bir ton para alıp bir hizmet sunmaya çalışıyor operatörler. Bir de sunamadıkları bu hizmete adil kullanım getiriyor. Devamını oku »
Ping, internet ortamında iki nokta arasındaki iletişimin süresini gösterir. Yani bir noktadaki bir bilgisayar farklı bir yerdeki bilgisayara ne kadar süre içinde erişebiliyor. Bunun ölçüsü genelde ms yani milisaniyedir ama gelecekte nanosaniye vs. değerlere gider mi bilmem. Ya da kalitesiz bağlantı, uzak mesafe, fazla sistem yükü gibi durumlarda 1000 ms süreyi geçip bir saniyeden uzun da olabiliyor. Ping süresi ne kadar az ise o kadar iyidir, ne kadar çok ise o kadar daha verimsiz bir bağlantınız olur. Çok farklı içeriğe sahip karmaşık sayfalar daha yavaş yüklenir, çevrimiçi oyunları düzgün oynayamazsınız vs. Uzun ping süresinin pek çok sebebi var. Ama ben DSLAM kaynaklı sorundan bahsetmek niyetindeyim. Devamını oku »
Zamanında TNAP kısaltmasında Türkiye Network Anlaşması Platformu diye bir ağ takas noktası kurulmuştu. Bu nokta gibi noktalara Internet Exchange denir, IX diye kısaltılır. Üye firmalar arasında ucuz ve kaliteli, arabağlantı sağlarlar bu tür takas noktaları. Yani en azından amaçları budur. Bu tür firmalar da telekom ve bu tür altyapı şirketleridir. Türkiye’de de daha önceden yaklaşılsa da böyle şeylere TNAP’e kadar düzgün bir yapı oluşturulamamıştı. TNAP faliyete girdiğinde de inanamamış, e-posta ile sormuştum aktif mi diye; uzun zamandır aktif, operatörler kendi arasında kullanıyor demişlerdi. Devamını oku »
Bizde son moda tüm altyapıyı yer altına almaktırya, su yer altından, elektrik yer altından, telefon yer altından; Japonlar daha farklı şeyler biliyorlar sanırım ki yer üstünde ısrar ediyorlar. Devamını oku »
Bazı forumlarda Adana’lı Turkcell SuperOnline fiber kullanıcıların Speedtest.net gibi sitelerde Adana sunucusuna test yaparken ping süresinin uzun olmalarından şikayet ettikleri oluyor da, kendi varsayımımı sunayım dedim. Devamını oku »
Türkiye’de Internet dendimi ağzı yanmayan birilerini bulmak zordur. Ya kullanmıyordur, ya da santrale çok yakında oturan maddi durumundan gayet memnun biridir. 🙂 Ülkemizde Internet, hız ve performans olarak pek iyi değil, ücret olarak ise ne yazık ki pahalı. Hele fiyat performans olarak ise hiç iyi değil. Türkiye’de çoğu kişi ADSL ile bağlanıyor Ağ’a. Bunda da en çok kullanıcıya sahip şirket TurkTelekom kuruluşu TTnet. Diğer ADSL operatörlerinin çok ciddi pazar payları yok. SuperOnline ise birkaç yıldır fiber internet hizmeti veriyordu. Tabi bunu biraz gizli bir şekilde yapıyordu. Birkaç gün öcne Donanımhaber forumunda 1Gbps paketi ve Turkcell Superonline reklamından bahsedildi. Bugün de bu reklam dönmeye başlamış. Yani SuperOnline fiber internet için ilk kez ciddi ciddi bir reklam kampanyası başlamış oldu. Devamını oku »
İnternet ya da biraz daha Türkçe’si ile Ağ deyince akla belki ilk ortaya çıkığı yer olarak ve çoğu bilimsel araştırmanın ortaya çıktığı yer olarak bilinen Amerika gelir genelde ama, Amerika’nın da bizim kadar çaylak olduğu ortadadır. Yabancıların forumlarında görüyorum, onlar da yavaş bağlantıdan şikayet ediyor. Onlar da çözümü kablo TV ve ağ erişiminde buluyor. Fiber orada da yaygın değil. 3G’leri bizim operatörlerin sunduğu hızlardan yavaş. Hatta bizim 3G diye sundukları HSPA, onlarda 4G diye satılıyor falan, vah gariplerim. İnternet deyince akla gelmesi gereken yer olabilecek yer ise Güney Kore, adamlar genişbant hız konusunda lider. Ayrıca genişbant bağlantı penetrasyonu konusunda da lider. Hız sitelerinin çoğunda bu durumu görebiliyoruz. Bunun nedenini merak ediyorum doğrusu… Devamını oku »