Görüntü kirliliği vs. hızlı internet

____________________________________________________________________

Bizde son moda tüm altyapıyı yer altına almaktırya, su yer altından, elektrik yer altından, telefon yer altından; Japonlar daha farklı şeyler biliyorlar sanırım ki yer üstünde ısrar ediyorlar.

Japonya fotoğrafları görmüşsünüzdür, yer gök kablo içinde, fiber optik kablolar da varmış oralarda. Yani bizim SuperOnline gibi özel makine ile 10 cm genişliğinde bir yer kazıp oaya kablo geçirmiyorlar. Direkler sanırım altyapıyı kullanan şirketler arasında ortak, hepsi kendi kablosunu takıyor direğe kullanıyor.

Yer altında olmayan altyapı, operatörlerin altyapı masrafını büyük oranda azaltıyor ki, yer kazma ve oradan geçiş için kira bedeli vs. fazla olmuyor.

Yer üstü altyapının bir diğe faydası da depremde, yeraltı altyapısına göre daha az zarar görmesi, ya da zarar görse bile tamirinin daha kolay olması.

Bunları bir blogcu arkadaşın paylaştığı Japan Optic Fiber Internet başlıklı bir yazıdan ilham aldım. Özellikle görsellere dikkat edin. Bizde yerel yönetimler böyle bir görüntü kirliliğine kesinlikle izin vermeyeceğinden, daha çok seneler bekleyeceğiz ucuz ve hızlı bağlantılar için.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz